Kauza Čapí hnízdo: Policie doplnila vyšetřování, jak to žádal žalobce

V kauze Čapí hnízdo, ve které je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), policie doplnila vyšetřování podle pokynů dozorového státního zástupce Jaroslava Šarocha. Nyní je nutné ještě provést administrativní úkony, obvinění se musejí například seznámit se spisem, policie následně vypracuje konečný návrh.

Čapí hnízdo

V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Šaroch policii vrátil na konci srpna případ k došetření, lhůtu pro doplnění dokazování stanovil do dnešního dne.

Babiš i Nagyová, kteří jsou v souvislosti s udělením padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo obviněni z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu, dlouhodobě vinu odmítají.

"Vyšetřování bylo doplněno především o, byť blíže nespecifikované, tak avizované, výslechy svědků. S ohledem na procesní postupy vyplývající z trestního řádu je ve věci nutné ještě provést především administrativní úkony. Těmito chybějícími úkony je například seznámení obviněných se spisovým materiálem a vypracování konečného návrhu," uvedl Cimbala.

V pondělí například na policii vypovídal premiérův syn Andrej Babiš mladší, který byl v kauze v minulosti obviněn a jeho stíhání bylo posléze zastaveno. Novinářům po svém výslechu řekl, že z něj otec udělal takzvaného bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu.

Poté, co budou doplněny administrativní úkony, předloží policie spis Šarochovi se svým návrhem k rozhodnutí. "Dle časového harmonogramu se předpokládá, že policejní orgán bude ve věci postupovat bez zbytečných průtahů," dodal Cimbala.

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Babiš mladší už dříve uváděl, že farma byla od počátku projektem jeho otce. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Premiér holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

V kauze Čapí hnízdo bylo původně obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání premiéra Babiše a Nagyové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Policisté letos v květnu navrhli Babiše i Nagyovou obžalovat, Šaroch jim ale kauzu vrátil k došetření, zejména právě proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků. Kromě Babiše mladšího měla policie vyslechnout také někdejšího manažera společnosti Farma Čapí hnízdo, který se podle webu Seznam Zprávy v létě přihlásil žalobcům s tím, že u dřívějších výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl vyšetřovatelům úplnou pravdu a chce svou výpověď doplnit. Policie na začátku září vyslechla podle serveru iROZHLAS.cz i další z dříve obviněných.

Poslance ani senátora nelze podle Ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Je tak pravděpodobné, že pokud Babiš v říjnových volbách do Sněmovny obhájí mandát, bude muset policie znovu žádat o jeho vydání. Sněmovna už Babiše ke stíhání vydala dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení po sněmovních volbách, v nichž byl Babiš znovu zvolen.

Andrej Babiš mladší také dlouhodobě tvrdí, že ho premiér nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt na Krym proto, aby mu znemožnil v kauze Čapí hnízdo vypovídat. Policisté už jednou případ odložili, mimo jiné uváděli, že se jim Babiše mladšího nepodařilo vyslechnout, protože žije dlouhodobě ve Švýcarsku. Od července je muž ale v Česku a proti svému otci veřejně vystupuje. Premiér Babiš tvrzení svého syna odmítá a tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií.

V souvislosti se svou cestou na Krym Babiš mladší vypovídal na policii minulý týden. Cimbala uvedl, že v této kauze nadále pokračuje prověřování. "Policejní orgán se bude zabývat navazujícími úkony na nyní provedený výslech oznamovatele," uvedl mluvčí.

Zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

01.05.2024 16:03 Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli a po absolvování lékařské fakulty Univerzity…

Češi byli s členstvím v EU nejvíce nespokojeni během migrační krize

01.05.2024 12:15 V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v…

Vláda schválila návrh zákona o reformě penzí. Věk odchodu do důchodu…

30.04.2024 14:41 Premiér Petr Fiala oznámil, že vláda schválila návrh zákona obsahující reformu penzí. Tato reforma…

Jurečka: Bez důchodové reformy hrozí buď výrazné snížení důchodů nebo…

30.04.2024 12:06 Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní.…

Pavel podepsal úpravu pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů

29.04.2024 18:50 Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová…

Pavel vzal na vědomí rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání

29.04.2024 08:49 Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o…

Abbás: Spojené státy jsou jedinou zemí, která může zastavit invazi do…

28.04.2024 14:54 Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou…

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Související:

Nejnovější