Kauza Čapí hnízdo: Šaroch obžaloval Babiše a jeho někdejší poradkyni

Státní zástupce Jaroslav Šaroch dnes podal obžalobu na předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (dříve Mayerovou) v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. O obžalobě dvou osob informoval ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Andrej Babiš

Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Dneškem se podle něj jen potvrdilo, že kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces, sdělil ČTK. U soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal. Vinu v minulosti odmítla i Nagyová. 

Expremiér podání žaloby "u 15 let staré pseudokauzy" považuje za zcela zjevný účelový pokus o jeho kriminalizaci. "Nebýt v politice nikdo by se tím nikdy nezabýval, protože se nic nestalo. Nikomu nevznikla žádná újma, dotace, i když na ni byl nárok, byla vrácena," uvedl. "Nikdy jsem nic trestného neudělal, ani v minulosti, ani v politice, kde mám čistý stůl. A to prokážu i u soudu," dodal.

Nagyová Deníku N řekla, že jde o "exemplární příklad apolitického a objektivního rozhodovaní o vině a nevině, životě a smrti". Upozornila na to, že státní zástupce jí i jejímu advokátovi umožnil nahlédnout do spisu s novými důkazy teprve minulý čtvrtek a o výstupu se dnes dozvěděla z médií. K trestnému činu má podle ní jednání "na hony daleko".

Už dříve Babiš uvedl, že kauza se udržuje v mediálním prostoru dodnes pro případ, že by se rozhodl kandidovat na prezidenta. Právě to, že se bude ucházet o post hlavy státu, bývalý ministerský předseda nevyloučil, rozhodnutí chce oznámit až v září.

Obžaloba Babišovi neznemožní kandidovat na prezidenta. Podle ústavy a zákona o volbě prezidenta může být zvolen každý občan, který je volitelný do Senátu, pokud mu nebyla omezena svéprávnost k výkonu volebního práva.

"Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze podal dne 21. března 2022 obžalobu na dvě fyzické osoby ve věci v mediálním prostoru označované jako kauza Čapí hnízdo," uvedl Cimbala. Jedné obviněné osobě je podle něj kladeno za vinu, že se dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, jednání druhé osoby je kvalifikováno jako pomoc ke zločinu dotačního podvodu. Z dřívějších informací vyplývá, že z pomoci je obžalován právě Babiš. Oběma obžalovaným hrozí až deset let vězení.

Mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig ČTK potvrdil, že obžaloba byla k soudu podána. Případ byl přidělen předsedovi trestního senátu Janu Šottovi. Soud může ve věci nařídit hlavní líčení, po předběžném projednání obžaloby ale může také například vrátit věc státnímu zástupci k došetření.

Na Šarochovo rozhodnutí reagoval ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). "Pan poslanec Babiš má dneska teda den. Nejdřív přijde o dotace na tousťák, a teď ho ještě obžaluje státní zástupce za Čapí hnízdo. Konečně závan narovnání podnikatelského prostředí, jak o tom pan poslanec snil, když náhodou spal," uvedl na twitteru.

"Už nebude stačit kopání kolem sebe a slova o tom, že se tam máme na ty peníze jet podívat. Kdyby měl sebereflexi, rezignuje na všechny funkce a do rozhodnutí nebude nikam kandidovat," napsala předsedkyně Poslancké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

V kauze Čapí hnízdo bylo původně obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Policisté následně uzavřeli vyšetřování kauzy na konci loňského května, oba obviněné navrhli obžalovat. Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné Babišova syna Andreje Babiše mladšího.

Policisté znovu navrhli oba obviněné obžalovat 20. září, vyšetřování ale následně zdrželo to, že Babiš v říjnových volbách znovu nabyl poslanecký mandát, a tím i imunitu. Sněmovna Babiše ke stíhání vydala na začátku března.

"Obžaloba byla podána po doplnění dokazování, a to jak na základě pokynu Nejvyššího státního zastupitelství, který byl vydán v souvislosti se zrušením původního meritorního rozhodnutí ve věci v roce 2019, tak poté, co byly doplněny i další důkazy, které se objevily bez závislosti na vůli dozorového státního zástupce či na uvedeném pokynu," popsal Cimbala.

Podle Cimbaly nově zjištěný skutkový stav neumožnil vydání jiného rozhodnutí, než je podání obžaloby. "Státní zástupce je vázán zákonem a zásadou obžalovací. V této věci byly splněny zákonné podmínky, které trestní řád spojuje s podáním obžaloby. S otázkou případných pochybností svědčících ve prospěch obžalovaných se musí vypořádat příslušný soud," doplnil mluvčí.

V morálním kodexu reprezentanta hnutí ANO, které Babiš založil, jeden z bodů určuje, že osoba, proti které je podána obžaloba pro úmyslný nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, funkci a členství ve hnutí.

Místopředseda ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák ČTK napsal, že Babiš nebyl ve veřejné funkci v době, kdy kauza vznikla. "Je-li to takto definováno, tak to není v rozporu," uvedl. Za důležitější považuje, jak s tím naloží sám Babiš.

Podstatou případu je podle dřívějších informací to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Žalobce: Jeden z nových svědků změnil náhled na posouzení případu Čapí hnízdo

Jedna z nových svědeckých výpovědí změnila náhled na posouzení případu Čapí hnízdo. Výpovědi změnili také někteří další svědci, vyjasněna byla i otázka tzv. společného trhu. O důvodech, proč státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil názor a rozhodl se v kauze obžalovat bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (dříve Mayerovou), informoval v tiskové zprávě mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Šaroch původně v roce 2019 stíhání Babiše a dalších lidí zastavil. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci stejného roku po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové.

"Pokud si dovolím věc do značné míry zjednodušit, lze konstatovat, že nové důkazy narušily původní, výchozí právní úvahy, na jejichž základě bylo původní rozhodnutí vydáno," uvedl ve vyjádření zveřejněném na webu žalobců Cimbala. Důkazní situace se podle něj vyvinula do fáze, v níž již nemohlo být trestní stíhání obviněných zastaveno a věci musí rozhodnout nezávislý soud.

Cimbala připomněl, že některé nově provedené důkazy jsou známé, protože dotčené osoby, mimo jiné svědci, se k nim vyjadřovaly veřejně. V případu loni v září nově vypovídal například Babišův syn Andrej Babiš mladší, který byl původně i obviněn a jeho stíhání bylo později zastaveno. Novinářům po svém výslechu řekl, že z něj otec udělal takzvaného bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu.

"Z mediálních informací je známo, že se ve věci přihlásili se svědeckou výpovědí nejméně dva svědci. V jednom z případů pak došlo k podání výpovědi, která změnila náhled na posouzení věci," uvedl Cimbala. Výpovědi ale podle něj změnili i někteří další svědci.

Mluvčí uvedl, že v návaznosti na některá veřejná vystoupení bude také diskutována věrohodnost svědků. "Je tedy vhodné poznamenat, že svědecká výpověď se též hodnotí ve světle jiných provedených důkazů. Svědeckou výpověď je potřeba hodnotit vždy ve vztahu k individuální věci. Případné závěry o její věrohodnosti není možné vztahovat na věc jinou," vysvětlil Cimbala.

Pokud v jiném trestním řízení považuje policie výpověď svědka za nevěrohodnou nebo vyvrácenou, nelze tento závěr zobecnit i pro jiné případy, podotkl Cimbala. "V jiném trestním řízení je naopak nutné opět svědkem sdělená tvrzení hodnotit individuálně a v rámci pouze té konkrétní věci, ke které byla výpověď učiněna a porovnat jí s důkazní situací vyplývající ze zbylých provedených důkazů," dodal mluvčí.

V souvislosti s Babišem mladším policie prověřovala jeho údajné zavlečení na Krym. Syn bývalého premiéra dlouhodobě tvrdil, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec, aby mu znemožnil vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo. Policie na konci loňského roku ale případ podruhé odložila, rozhodnutí letos potvrdil státní zástupce. Podle serveru Seznam Zprávy policie případ odložila, protože se Babišův syn nepodrobil zdravotnímu zkoumání znalcem, jak chtěli vyšetřovatelé. Žalobce, který rozhodnutí o odložení kauzy potvrdil, se zabýval nejen zdravotním stavem Babiše mladšího, ale například i svědeckými výpověďmi a jejich věrohodností.

Na základě mezinárodní právní pomoci také byla podle Cimbaly v kauze Čapí hnízdo objasněna otázka výkladu společného trhu. V usnesení o zastavení stíhání Babiše, které žalobci v roce 2019 zveřejnili, Šaroch mimo jiné uvedl, že propojení Čapího hnízda s Agrofertem nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu.

Šaroch dnes na Babiše a Nagyovou (dříve Mayerovou) podal obžalobu v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze. Kauzu policie řeší od roku 2015, Babiš a další lidé byli obviněni v říjnu 2017.

Podle Babiše se potvrdilo, že kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces. U soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal. Babiš to dnes sdělil ČTK.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější