Kdo zaujme Johnsonův post? Spekuluje se o několika lidech

O post britského premiéra se chce ucházet i bývalá ministryně obrany Penny Mordauntová. Oznámila to dnes na twitteru. Poslankyně a nynější náměstkyně ministryně obchodu je tak už devátým konzervativním poslancem, který se chce do klání o nového lídra Konzervativní strany zapojit. Už dříve zájem oznámili také exministři Sajid Javid nebo Jeremy Hunt.

Boris Johnson

O příštím vůdci konzervativců a premiérovi se hovoří i v tříminutovém dojemném a zároveň burcujícím videu, které Mordauntová zveřejnila na twitteru. "Je třeba vybrat tuto osobu s veškerou vážností a moudře," říká se v něm. "Když hovoříme o vedení, musíme změnit přístup, musíme se navrátit k důvěře, k jasné politice, potřebujeme více než plán, potřebujeme týmovou spolupráci, abychom mohli tento plán uskutečnit," dodává. Na videozáznamu jsou záběry dětí, sportovců, politiků, vojáků, policistů či obyčejných lidí. Paralympionik Jonnie Peacock se nicméně už ozval, jestli by mohly být jeho záběry z vítězného londýnského běhu v roce 2021 z klipu vymazány, uvedla BBC.

Proces, při kterém si má strana vybrat nástupce Borise Johnsona, běžně trvá delší dobu. Někteří členové vlivného konzervativního Výboru 1922 ale už oznámili, že usilují o jeho zkrácení. Podle jednoho ze členů parlamentní skupiny Boba Blackmana se nominace uzavřou v úterý odpoledne. "Dva hlavní kandidáty vybereme do 21. července, abychom dali členům strany dostatek času na konání schůzí a hlasování poštou. Nový vůdce by měl být znám do 5. září," řekl Blackman televizi Sky News.

Volba nového stranického lídra má několik kol, jejichž počet závisí na tom, kolik uchazečů se přihlásí. Při hlasování poslanců se postupně vyřazují kandidáti s nejnižším počtem hlasů, až zbydou dvě jména - z nich pak vítěze vyberou hlasováním všichni členové strany, kterých je asi 160.000.

Výbor 1922 nejspíš stanoví přesná pravidla a harmonogram volby lídra Konzervativní strany již v pondělí. Johnson z této pozice odstoupil ve čtvrtek, v křesle premiéra zatím zůstává.

Celkem je zatím potvrzeno devět zájemců o post vůdce strany, a tedy o premiérskou funkci. Kromě Mordauntové je to i ministr dopravy Grant Shapps, ministr financí Nadhim Zahawi, bývalý ministr zahraničí Jeremy Hunt a exministr zdravotnictví Sajid Javid.

Ještě před nimi oznámili kandidaturu i bývalý ministr financí Rishi Sunak, šéf zahraničního výboru Dolní sněmovny Tom Tugendhat, generální prokurátorka Suella Bravermanová a poslankyně Kemi Badenochová.

Kandidaturu na vedení britské Konzervativní strany oznámilo zatím 11 zájemců

O úřad britského premiéra se chce ucházet i ministryně zahraničí Liz Trussová či náměstkyně ministryně obchodu a exministryně obrany Penny Mordauntová. Informovala o tom dnes místní média. Pozdě večer oznámil na twitteru kandidaturu na lídra britské Konzervativní strany i poslanec Rehman Chishti. Celkem tak zatím vyjádřilo záměr nahradit Borise Johnsona ve vedení strany jedenáct politiků, už dříve to udělali mimo jiné exministři Sajid Javid a Jeremy Hunt.

O kandidatuře Trussové, která podle místních médií patří k favoritům volby, se hovořilo už dříve. Dnes to potvrdila deníku The Daily Telegraph. Uvedla také, že "už první den začne se snižováním daní", pokud se stane premiérkou. Šestačtyřicetiletá Trussová je poslankyní od roku 2010 a kabinetní funkce zastávala za třech premiérů (Davida Camerona, Theresy Mayové a nyní Johnsona). Šéfkou diplomacie je od loňského září.

O příštím vůdci konzervativců a premiérovi se hovoří i v tříminutovém burcujícím videu, které Mordauntová zveřejnila na twitteru. "Je třeba vybrat tuto osobu s veškerou vážností a moudře," říká se v něm. "Když hovoříme o vedení, musíme změnit přístup, musíme se navrátit k důvěře, k jasné politice, potřebujeme více než plán, potřebujeme týmovou spolupráci, abychom mohli tento plán uskutečnit," dodává. Na videozáznamu jsou záběry dětí, sportovců, politiků, vojáků, policistů či obyčejných lidí. Paralympionik Jonnie Peacock se nicméně už ozval, jestli by mohly být jeho záběry z vítězného londýnského běhu v roce 2021 z klipu vymazány, uvedla BBC.

Proces, v němž Konzervativní strana vybírá nového lídra, běžně trvá delší dobu. Někteří členové vlivného konzervativního Výboru 1922 ale už oznámili, že usilují o jeho zkrácení. Podle jednoho ze členů parlamentní skupiny Boba Blackmana se nominace uzavřou v úterý odpoledne. "Dva hlavní kandidáty vybereme do 21. července, abychom dali členům strany dostatek času na konání schůzí a hlasování poštou. Nový vůdce by měl být znám do 5. září," řekl Blackman televizi Sky News.

Volba nového stranického lídra má několik kol, jejichž počet závisí na tom, kolik uchazečů se přihlásí. Při hlasování poslanců se postupně vyřazují kandidáti s nejnižším počtem hlasů, až zbydou dvě jména - z nich pak vítěze vyberou hlasováním všichni členové strany, kterých je asi 160.000.

Výbor 1922 nejspíš stanoví přesná pravidla a harmonogram volby lídra Konzervativní strany již v pondělí. Johnson z této pozice odstoupil ve čtvrtek, v křesle premiéra zatím zůstává.

Vést konzervativce, a tedy být premiérem, chce například i ministr dopravy Grant Shapps, ministr financí Nadhim Zahawi, bývalý ministr zahraničí Jeremy Hunt, exministr zdravotnictví Sajid Javid, bývalý ministr financí Rishi Sunak, šéf zahraničního výboru Dolní sněmovny Tom Tugendhat, generální prokurátorka Suella Bravermanová a poslankyně Kemi Badenochová.

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější