Kim Čong-un je v Rusku, poslal vzkaz Spojeným státům americkým

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poprvé po čtyřech letech opustil území svého státu a dorazil do Ruska ve svém obrněném vlaku. Před očekávaným setkáním s prezidentem Vladimirem Putinem Kreml vzkázal Spojeným státům, že neberou v potaz jejich hrozby ohledně ruského nákupu severokorejských zbraní. Uvedla to stance CNN.

Kim Čong-un

Severokorejská státní média potvrdila, že Kim vyrazil vlakem z Pchjongjangu směrem k Vladivostoku, kde plánuje setkání s Putinem. Datum schůzky zatím není jasné, přičemž některé zdroje hovoří o dnešku, zatímco mluvčí Kremlu uvedl, že k ní dojde v nejbližších dnech.

Dřívější informace z listu The New York Times naznačují, že Putin bude žádat od Kima dělostřelecké granáty a protitankové střely, zatímco severokorejský vůdce bude usilovat o pokročilé technologie pro satelity a ponorky s jaderným pohonem, o potravinovou a energetickou pomoc a také o podporu na mezinárodní scéně. Washington má obavy, že nákup zbraní od KLDR by mohl být důkazem selhání ruské invaze na Ukrajinu.

"Když budujeme vztahy se svými sousedy, včetně Severní Koreje, sledujeme zájmy našich dvou zemí, nikoli varování z Washingtonu," reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na varování USA, aby Rusko nekupovalo zbraně od Severní Koreje.

Pro Kima jde o jeho první zahraniční cestu od začátku pandemie covidu-19, která vedla k úplnému uzavření hranic KLDR. Schůzka by se měla konat ve Vladivostoku, kde se Putin zúčastňuje ekonomického fóra, které končí ve středu.

V roce 2019 se Kim s Putinem také setkal právě ve Vladivostoku. Podle médií je ale Kimův vlak těžší než běžné železniční soupravy a velmi pomalý, doba jeho cesty z do Vladivostoku se tak může vyšplhat až 20 hodin.

Už březnu Bílý dům uvedl, že získal informace, podle kterých se Moskva snaží vyjednat s Pchjongjangem dohodu o poskytnutí munice Rusku výměnou za dodávky potravin a dalších komodit pro KLDR.

To, že Rusko vede se Severní Koreou delší dobu tajné rozhovory, jejichž cílem je získat munici a zásoby pro svou válku proti Ukrajině, pak podle amerických médií potvrdil Bílý dům na začátku září. "Jednání o zbraních mezi Ruskem a KLDR aktivně pokračují," řekl mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby. Klíčovým tématem rozhovorů je podle něj dělostřelecká munice pro ruské síly.

Britská stanice BBC podrobně zanalyzovala, co může znamenat spojenectví Severní Koreji a Ruské federace oběma zemím přinést. Zatímco Moskva "zoufale potřebuje zbraně", Severní Korea "zoufale potřebuje peníze a potraviny". Pro obě strany je tedy vzájemná pomoc velmi výhodnou transakcí, jak BBC spolupráci nazvala.

Do spolupráce se navíc zapojuje i Peking, jak zjistila jihokorejská rozvědka. "Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navrhl, aby Rusko, Čína a Severní Korea uspořádaly společná námořní cvičení, podobná těm, která provádějí USA, Jižní Korea a Japonsko a která Kim Čong-un tak nesnáší," citovala BBC její prohlášení.

Dalším z obývaných faktorů je severokorejský jaderný program. Ten může díky ruským technologiím dosáhnout vyšší úrovně než dosud, jelikož Ruská federace je bezpochyby zkušenou jadernou mocností a do svého programu bohatě investuje. Soul se však domnívá, že taková spolupráce je nepravděpodobná, protože by pro Rusko "mohla být strategicky nebezpečná".

Výzkumník Yang Uk z Asijského institutu pro politická studia varoval, že Rusko nemusí Pchjongjangu na oplátku poskytovat zbraně, ale financovat tamní jaderný program. "Pokud Rusko zaplatí ropou a potravinami, může oživit severokorejskou ekonomiku, která by pak mohla posílit i severokorejský zbrojní systém. Je to pro ně další zdroj příjmů, který neměli," shrnul.

Životaschopnost Severní Koreje je ale důležitá i pro Peking. "Severní Korea poskytuje Pekingu užitečnou nárazníkovou zónu mezi ním a americkými silami umístěnými v Jižní Koreji, což znamená, že se mu vyplatí udržovat Pchjongjang nad vodou," píše BBC.

Témata: Kim Čong-un | Rusko | USA

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy zahynulo 34 568 lidí

01.05.2024 21:16 Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo…

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím…

01.05.2024 18:55 Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži…

OSN: Pozemní operace izraelské armády do Rafahu by byla nevýslovnou…

01.05.2024 09:51 Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou…

Estonsko obvinilo Rusko z toho, že ruší signály navigačního systému GPS

30.04.2024 21:03 Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší…

Trump dostal pokutu za porušování nařízení o zákazu komentování

30.04.2024 19:01 Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč)…

Izrael podnikne invazi do města Rafah, oznámil Netanjahu

30.04.2024 16:58 Izrael podnikne invazi do města Rafah na jihu Pásma Gazy s cílem zničit prapory hnutí Hamás. V…

USA zvažují sankce proti jednotce izraelské armády

30.04.2024 10:24 Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě…

Ruská ofenziva využívá zpoždění dodávek pomoci, zmínil Zelenskyj

29.04.2024 21:39 Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský…

Francouzská policie zadržela herce Gerarda Depardieu

29.04.2024 13:14 Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV.…

Policie uzavřela případ Vrbětice. Výbuchy způsobily agenti ruské GRU

29.04.2024 11:41 Policie odložila případ výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, k nimž došlo v druhé…

Související:

Nejnovější