Komplikace v dopravě kvůli sněhu. Přibylo nehod, některé byly tragické

V Česku napadlo v noci na dnešek místy až 20 centimetrů sněhu. Přibylo kvůli tomu nehod a hromadná doprava nabírala zpoždění. Na pražském okruhu se brzy ráno stala i smrtelná nehoda. Další člověk zemřel dopoledne na Trutnovsku, kde spadl na osobní auto strom. Zda na tom mělo podíl sněžení, hasiči a záchranáři zatím neuvedli. Silničáři kvůli počasí v poledne preventivně uzavřeli pro nákladní auta silnici do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem.

Ilustrační fotografie.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval už v pátek, že o víkendu se do Česka opět vrátí sněžení a zvláště v horských oblastech napadne až 15 centimetrů sněhu za 24 hodin. Ze Zlínského kraje už dnes ráno hlásili silničáři, že jen během noci na dnešek místy napadlo i 20 centimetrů sněhu, a do hor by tak raději lidé zatím neměli jezdit. Podle meteorologů bude sněžit po většinu dneška, vydatněji na severním a severovýchodním návětří hor. Kvůli silnému větru hrozí také tvorba sněhových jazyků. Výstraha ČHMÚ před sněhem a sněhovými jazyky platí do nedělního rána.

Kvůli sněžení přibylo v zemi dopravních nehod. Na Radotínském mostě na pražském okruhu se brzy ráno srazily dodávka a nákladní auto. Spolujezdec z jednoho z vozů havárii podle informací pražské zdravotnické záchranné služby nepřežil. Podle snímků hasičů na místě nehody hustě sněžilo. Podle webu Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) silnice na okrajích města, včetně pražského okruhu, po sněžení klouzaly. Ředitelství také hlásilo náledí na dálnicích D1 a D11 u Prahy. Podle pražského Dopravního podniku kvůli sněžení od rána nabírá zpoždění řada autobusů MHD.

Tragická nehoda se stala rovněž na Trutnovsku. V Hertvíkovicích v Krkonoších, které jsou částí Mladých Buků na Trutnovsku, dnes dopoledne na projíždějící osobní auto spadl strom. Muž, který v autě cestoval, zraněním podlehl, řekla ČTK policejní mluvčí Lucie Konečná. Silnice I/14 byla v místě nehody uzavřena. Jinak policisté v Královéhradeckém kraji za dopoledne v souvislosti s počasím evidovali více než 15 dopravních nehod, z nichž většina se obešla bez vážnějších následků.

Sníh komplikuje dopravu v Moravskoslezském kraji. Vrstva nového sněhu je na silnicích po celém kraji, mluvčí hasičů Lukáš Popp uvedl, že do rána hasiči v souvislosti se sněhem evidují dvě desítky událostí, jako jsou zapadlé autobusy, sypače a osobní auta. Vše se obešlo bez zranění a větších škod.

V Olomouckém kraji připadlo také několik centimetrů sněhu a místy fouká silný vítr, kvůli kterému hlavně v kopcovitých oblastech hrozí sněhové jazyky. U Černotína na Přerovsku hasiči zasahovali u kamionu, který sjel ze silnice, a u Huzové na Olomoucku zase vyprostili z převráceného sypače řidiče. "Řešíme i nehodu osobního automobilu na přejezdu v Petrově nad Desnou na Šumpersku, která zastavila vlakovou dopravu na železniční trati," řekl ČTK mluvčí hasičů Josef Koláček.

Na jihu Čech zase podle policie u Starého Hobzí na Jindřichohradecku sjela dodávka do stoky, u obce Světlík v okrese Český Krumlov se převrátilo auto a u Frymburku najelo do plotu. Nehody se ale obešly bez zranění.

Ačkoli silnice v Česku jsou podle silničářů většinou se zvýšenou opatrností sjízdné, většina regionů hlásí hlavně na horách sněžení a možný vznik sněhových jazyků. Silničáři dnes proto z preventivních důvodů ve 12:00 uzavřeli úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny. Omezení je platné zatím do nedělního poledne, sdělil ČTK Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

V Krkonoších dnes kvůli počasí stouplo lavinové nebezpečí z prvního na druhý stupeň pětibodové stupnice. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí lavin. Horská služba Krkonoše varuje před silným větrem na hřebenech a nedoporučuje hřebenové túry. Uvedla to na webu. Kvůli silnému větru se dnes nerozjel ani jeden ze dvou úseků lanovky na Sněžku a vítr ráno zastavil také většinu lanovek ve Špindlerově Mlýně nebo kabinovou lanovku na Černou horu.

Témata: doprava | počasí

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Související:

Nejnovější