Komunisty povede po rezignaci vedení Kateřina Konečná

Předsedkyní KSČM se dnes na mimořádném sjezdu na pražském Chodově stala europoslankyně Kateřina Konečná. Zvolena byla v prvním kole s velkou převahou nad protikandidáty. Získala 175 hlasů při kvoru 160. Delegáti zvolili jako prvního místopředsedu strany Petra Šimůnka a jako místopředsedkyni pro ekonomiku exposlankyni Marii Pěnčíkovou.

Kateřina Konečná

Zástupce konzervativní části strany Josef Skála získal při volbě předsedy 70 hlasů a Hana Aulická Jírovcová 63 hlasů. Aulickou před volbou doporučil odcházející předseda Vojtěch Filip.

Konečná chce zůstat europoslankyní, jak řekla, bude mít větší možnosti reprezentovat KSČM v médiích. Spolustraníkům v letáku na sociálních sítích slíbila generační obměnu, nastartování obrody KSČM a její návrat mezi hlavní politické síly v zemi.

Odmítla spekulace o slučování se sociálními demokraty či jinými subjekty. "Rozhodně nechceme jít cestou vymazání značky KSČM. Co však bude nutné, je nastartovat užší spolupráci se všemi společenskými a politickými organizacemi na levici," řekla s tím, že tak uspěla v eurovolbách a fungovat by taková spolupráce mohla v komunálních volbách příští rok.

Volební propad strany přinesl dramatický pokles státních příspěvků, proto zamýšlí Konečná omezit placené funkce a upravit výdaje na stranické Haló noviny. Chce také připravit nový programový dokument a vést diskusi o něm.

Komunisté volí zbytek vedení, Skála z volby místopředsedů odstoupil. Konečná už dříve uvedla, že by chtěla spolupracovat s exposlanci Marií Pěnčíkovou či Leo Luzarem i s bývalým předsedou Komunistického svazu mládeže Milanem Krajčou. Jmenovala i prvního místopředsedu Šimůnka, který obhájil funkci, podle zdrojů z jednání pro něj hlasovalo 212 delegátů. Místopředsedou pro ekonomiku byla zvolena Pěnčíková v prvním kole volby.

Řádný sjezd uspořádá KSČM příští rok na jaře. Komunisté jsou od roku 1989 na české politické scéně v opozici. V posledním volebním období podporovali menšinovou vládu ANO a ČSSD na základě dohody o toleranci, kterou uzavřeli pod Filipovým vedením s hnutím ANO. Část strany s tímto angažmá nesouhlasila. Filip, který vedl komunisty 15 let, rezignoval 9. října po vyhlášení výsledků sněmovních voleb. Už předtím oznámil, že obhajovat funkci nechce. Během uplynulého roku čelil úspěšně pokusům o odvolání s tím, že chce komunisty dovést k volbám a získat podobný výsledek jako v roce 2017. Místo 7,76 procenta hlasů a 15 mandátů ale KSČM získala 3,6 procenta.

Dnes Filip delegátům řekl, že jeho kritici stranu rozbíjeli zevnitř, zejména potom, co široké vedení KSČM v roce 2018 schválilo dohodu o toleranci s hnutím ANO. "A to prostřednictvím planého radikalismu, když revoluční situace ve společnosti nebyla. Důchody rostly místo o 40 nebo 50 korun o 900 korun, rostla minimální mzda a s ní i mzdy celkem, nezvyšovala se spoluúčast pacientů na zdravotní péči, zajistili jsme návrat některých nerostných surovin do rukou státu a veřejného sektoru. Plnili jsme komunistický, nikoli pouze levicový program. Všechno bylo zpochybňováno a nahrazováno planými slovy a urážkami a neustálým neplněním usnesení ÚV KSČM. To byl žel obraz strany navenek," uvedl v proslovu, který zaslal ČTK. Dodal, že rozhádaná strana přestala přitahovat nové členy a místo 800 až 900 nových členů z let 2012 až 2015 přijímala okolo 200 nováčků ročně, zatímco přirozený úbytek byl téměř 3000 členů.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější