Končící rektorka Mendelovy univerzity doporučila svému nástupci Vojtěchu Adamovi rezignovat

Končící rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová doporučila svému nástupci Vojtěchu Adamovi rezignaci. Adam nyní rezignovat nechce. Expertní komise, jejíž vznik Nerudová iniciovala, našla několik pochybení v odborných článcích, kde byl Adam spoluautorem, a doporučila jejich stažení z časopisů.

Mendelova univerzita

Nerudovou mrzí, že nyní je v sázce dobré jméno univerzity, kterému věnovala čtyři roky usilovné práce, napsala ČTK ve vyjádření. V pondělí by měl situaci znovu projednat akademický senát.

"Nejsem si vědom, že by pochybení, která se u několika vědeckých prací objevila, byla natolik závažná, aby vedla k tak rezolutnímu a nezvratnému kroku, jako je rezignace. Já si velmi vážím práce mé předchůdkyně, na niž bych rád navázal, na druhou stranu do čela Mendelovy univerzity v Brně jsem byl řádně a legitimně zvolen a podporu lidí, kteří za mnou stojí, bych nerad zklamal," sdělil ČTK Adam.

Rektorem bude Adam od února. Dnes se měl zúčastnit jmenování nových rektorů na Pražském hradě, kvůli nemoci ale zůstal doma. Prezident Miloš Zeman uvedl, že mu Hrad pošle jmenovací listinu poštou. Pokud by Adam rezignoval, musel by akademický senát volbu opakovat.

"Udělala jsem všechny kroky k tomu, aby obvinění Vojtěcha Adama byla řádně prošetřena. Osobně jsem mu doporučila, aby vzhledem k závěrům komise zodpovědně zvážil rezignaci," uvedla Nerudová. Otevřený dopis Adamovi zaslal předseda spolku Učená společnost ČR Pavel Jungwirth, také jej vyzval k rezignaci, stejně jako například spolek Fórum Věda žije!.

"Chápu, že části vědecké obce přijdou výsledky komise závažné, nicméně za podstatné považuji, že u žádného z článků neměly vytýkané chyby signifikantní dopady do hlavních závěrů našich prací. Věřím, že až ochladnou emoce, budeme moci společně vše vyřešit a vrhnout se do náročné práce," řekl Adam. Z celé situace se podle svých slov poučil, snaží se chovat transparentně, chyby připustit a přijmout opatření.

Komise uvedla, že zjištěné problémy sahaly od "hrubé nedbalosti při kontrole kvality" až po "jasné známky manipulace s daty". Zprávu komise vzal v pondělí na vědomí akademický senát univerzity a vyzval k nápravě pochybení. Adam se omluvil.

Mezinárodní komise pod vedením ředitele konsorcia CEITEC Pavla Tomančáka od listopadu prověřovala 12 publikací. Na nesrovnalosti upozornili jiní výzkumníci, například prostřednictvím internetové platformy PubPeer. Komise dospěla k závěru, že Adamova výzkumná skupina v konkrétních případech nedodržovala etiku vědecké práce. Komise se zaměřovala na vyhodnocení integrity výzkumných dat a možné porušení zásad správné vědecké praxe. U šesti článků publikovaných týmem pod vedením Adama komise doporučila stažení z časopisů. U dalších tří článků komise doporučila stažení alespoň zvážit.

"Chyby či pochybení se ve vědeckých článcích objevují a mimo jiné i právě proto tu máme projekty typu PubPeer, aby podobné chyby nacházely a upozornily na ně. V našem případě tedy došlo k pochybení, které nyní opravujeme všemi vhodnými prostředky," uvedl Adam.

V souvislosti s nástupem do funkce rektora rezignoval Adam k 1. únoru na pozici vedoucího výzkumné skupiny v institutu CEITEC Vysokého učení technického (VUT). Vedení institutu zároveň rozhodlo, že stylem vědecké práce skupiny se bude zabývat kontrolní audit. Výzkum chemika Adama směřuje například k vývoji léčiv nádorových onemocnění.

Vážné znepokojení nad závěry komise dnes ve svém prohlášení, které rozeslala médiím, vyjádřila i Česká konference rektorů. Její předsednictvo se distancuje od jakéhokoli porušování etických zásad na půdě vysokých škol a uvedlo, že dodržování obecných zásad a principů akademické integrity a etiky ve vědě, výzkumu a s tím spojené publikační činnosti považuje za jednu ze základních hodnot seriózní vědecké práce. Adam by měl všechna zjištění vysvětlit, protože jeho chování vrhá špatné světlo jak na vnímání úrovně vědecké a výzkumné práce v ČR, tak ohrožuje reputaci české vědy v zahraničí.

Právě v reakci na vyjádření rektorské konference dnes Nerudová požádala akademický senát, aby se v pondělí znovu sešel, uvedl mluvčí univerzity Filip Vrána. Jednání bude veřejné.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější