Konec stovek poboček České pošty posvětila vláda

Vláda dnes schválila nařízení, jímž se snižuje minimální počet poboček, které musí provozovat Česká pošta, z 3200 na 2900. Návrh nařízení jí předložil Český telekomunikační úřad, který poštovní trh reguluje. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Česká pošta

Česká pošta již zveřejnila předběžný seznam 300 poboček ke zrušení. Zástupci podniku se ale ještě budou setkávat se starosty dotčených obcí, a je tak možné, že seznam do začátku května dozná změn. Celkový počet rušených pošt se ale již měnit nebude. Pošty se mají v polovině roku rušit v obcích nad 2500 obyvatel, kde je více než jedna pobočka. Docházková vzdálenost na poštu se má zvýšit ze stávajících dvou na tři kilometry.

"Toto je záchranná brzda, aby Česká pošta přežila," uvedl Rakušan. Podle dřívějších informací poště již na konci letošního roku hrozilo zdvojnásobení ztráty na čtyři miliardy korun a insolvence.

Pošta si od rušení části poboček slibuje snížení ztráty. Ročně tak chce ušetřit okolo 700 milionů korun. Kvůli rušení poboček má podnik škrtnout asi 950 míst na přepážkách a snížit počet doručovatelů o 500. Část zaměstnanců z rušených míst bude moci v rámci firmy pokračovat na jiné pozici. Personálně posílit mají například pošty, které v obcích s rušenými pobočkami zůstanou otevřené. V současnosti podnik zaměstnává téměř 23.000 lidí.

Poštovní odbory rušení míst kritizují. Podle předsedkyně největší odborové centrály Jindřišky Budweiserové jde jen o další úsporné opatření, kterých podnik za poslední roky udělal několik, ale bez změny systému financování veřejných poštovních služeb nebudou mít dlouhodobější efekt. "Masivní rušení pracovních míst povede ke zvýšení stresu a zátěže zaměstnanců, které jsou už dnes extrémní. Od roku 2018 pošta zrušila více než 7000 pracovních pozic, změnami organizace práce dosáhla každoroční úspory ve výši miliardy korun a pořád to nestačí," řekla ČTK.

Odbory kritizují i zvažované prodloužení doby pro doručování takzvaných ekonomických zásilek ze dvou dnů na tři, které má kompenzovat úbytek doručovatelů. Podle nich povede ke zhoršení kvality a dostupnosti poštovních služeb.

Rušení poboček předchází chystané transformaci České pošty. Její plán vláda podle Rakušana představí v polovině roku. V rámci transformace se má do konce roku 2024 rozdělit na státní podnik provozující pobočkovou síť poskytující základní služby, včetně těch, které musí zajišťovat ze zákona, a na státní akciovou společnost nabízející přepravy balíků a logistické služby. Stát podle Rakušana také bude muset nově definovat služby, které si od pošty bude objednávat a bude za ně platit.

Česká pošta se v posledních letech potýká s poklesem zájmu klientů. Za pět let se počet transakcí na přepážkách snížil o 42 procent. Další provoz ubyl letos s povinným zavedením datových schránek pro podnikatele a zákonem DEPO. Pobočková síť se přitom nezměnila a je jednou z nejhustších v Evropě.

Situací v České poště se má příští středu zabývat na návrh opoziční ANO Poslanecká sněmovna.

Poslanci se sejdou na schůzi k transformaci pošty příští středu

Na mimořádné schůzi Sněmovny k budoucnosti České pošty se poslanci sejdou ve středu příštího týdne odpoledne. Schůzi dnes svolala místopředsedkyně dolní komory Věra Kovářová. Ministr vnitra a vicepremiér Vít Rakušan (oba STAN) by měl před poslanci hájit rušení 300 z 3200 poštovních poboček. Poslanecké jednání začne v 15:00, tedy v době schůze vlády. Se svou účastí Rakušan ve Sněmovně počítá. Návrh na rušení poboček pošty podle něj dnes ve vládě podpořili i další ministři, mimořádné schůze se ale nebudou moct účastnit. Přítomen nebude ve Sněmovně ani na jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS), který o víkendu zamíří na desetidenní cestu po Asii.

Poslanci mají podle návrhu programu jednat na téma "selhání a neschopnost Víta Rakušana ve funkci ministra vnitra". Zástupci ANO mu vyčítají například podle nich špatnou komunikaci s veřejností i se starosty a primátory ohledně dalšího působení pošty.

Vláda dnes schválila nařízení, které povede ke snížení minimálního počtu poboček, které musí provozovat Česká pošta na 2900. Návrh nařízení jí předložil Český telekomunikační úřad, který poštovní trh reguluje. Pošta už dříve zveřejnila předběžný seznam 300 pošt ke zrušení. Zástupci podniku se ale ještě budou setkávat se starosty dotčených obcí, a je tak možné, že seznam dozná změn. Celkový počet rušených pošt se už měnit nebude. Pošty se mají rušit v obcích nad 2500 obyvatel, kde je více než jedna pobočka. Docházková vzdálenost na poštu se má zvýšit ze stávajících dvou na tři kilometry.

Opoziční hnutí ANO a SPD plán transformace podniku kritizují. Neuspěly se zařazením návrhu na projednání budoucnosti České pošty na plénum opakovaně minulý týden. Podle předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové způsobil Rakušan chaos. Tají podle ní analýzu, na základě které se o rušení poboček rozhodlo. Pro širší diskusi při mimořádné schůzi je třeba, aby poslanci schválili program schůze, k tomu ale potřebuje opozice hlasy koaličních poslanců.

Mimořádnou schůzi k situaci v České poště nechalo opoziční ANO svolat už začátkem března. Sněmovní jednání bylo po zhruba 20 minutách přerušeno s ohledem na jinou mimořádnou schůzi svolanou z podnětu tohoto hnutí. Poslanci se tehdy k hlasování o návrhu programu nedostali.

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Související:

Nejnovější