Koruna po zvýšení sazeb ČNB posílila

Česká měna dnes odpoledne po zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou posílila k euru zhruba o 20 haléřů do blízkosti 25,30 Kč/EUR. Dostala se tak na úrovně, kde byla v polovině září. Zpevnila také k dolaru, proti středečnímu závěru byla kolem 15:30 silnější asi o desetník na 21,85 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

CZK

Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila úrokové sazby výrazněji, než očekávali analytici. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Naposledy bankovní rada zvýšila základní sazbu jedním krokem o více než půl procentního bodu v roce 1997.

S vyššími úrokovými sazbami je koruna zajímavější pro investory. Dále se totiž zvýší rozdíl mezi úročením české měny a eura. "Proto k euru nutně musí zpevnit," podotkla Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Důvodem růstu sazeb je podle ekonomů především rostoucí inflace, která v srpnu překonala čtyři procenta. Do konce roku by podle analytiků mohla základní úroková sazba stoupnout až na dvě procenta.

Témata: ČNB | peníze

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější