Koruna se dál propadá, k dolaru je nejslabší od listopadu 2020

Česká měna dál ztrácí na hlavní světové měny, k dolaru je nejslabší od listopadu 2020. Koruna si dnes k 17:00 pohoršila proti předchozímu závěru vůči dolaru o 54 haléřů na 23,21 Kč/USD, což je nejslabší úroveň od 2. listopadu 2020. K euru oslabila o 43 haléřů na 25,69 Kč/EUR. Na horší úrovni k euru byla koruna naposledy loni 28. listopadu. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Ilustrační fotografie.

Koruna vůči oběma hlavním světovým měnám prudce oslabuje už zhruba od pondělí 21. února. Tehdy ruský prezident Vladimir Putin podepsal dokumenty uznávající nezávislost území na východě Ukrajiny ovládaných proruskými separatisty, samozvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Ve čtvrtek 24. února pak Rusko zahájilo útok a invazi na Ukrajinu. Česká měna od začátku minulého týdne oslabila k euru o více než 1,2 koruny a k dolaru přibližně o 1,7 koruny.

Důvodem výraznějšího propadu k dolaru je podle odborníků to, že měnu USA investoři tradičně považují za bezpečnou investici. "České měně hrozí další citelné oslabování, zejména pak vůči dolaru. Patří tak mezi šestici měn, které jsou ve světě ruskou invazí na Ukrajinu poškozeny vůbec nejvíce," sdělil analytik a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

"Mezinárodní měnoví obchodníci korunu hází do jednoho pytle s dalšími měnami zemí, jež jsou z globálního hlediska geograficky poblíž Ukrajiny. Roli hraje také obchodní provázanost Česka s Ruskem, případně s Ukrajinou či energetická závislost na Rusku," doplnil. Kdyby se do rukou ruských vojáků dostalo hlavní ukrajinské město Kyjev nebo by byly citelně přerušeny dodávky plynu či ropy z Ruska do Evropy, mohla by se česká měna ocitnout podle Kovandy ve volném pádu.

Rekordně se propadl ruský rubl, když se dnes v Moskvě dolar prodával zhruba za 110 rublů. Finanční systém v Rusku je pod tlakem západních sankcí uvalených na Moskvu za ruskou invazi na Ukrajinu. Ruská centrální banka dnes navíc zakázala vyplatit kupony zahraničním investorům, kteří drží státní dluhopisy v rublech. Kvůli velké nespolehlivosti cen ruského rublu na peněžních trzích pozastavila ode dneška Česká národní banka vyhlašování kurzu ruského rublu vůči české koruně v kurzech devizového trhu. Banka to oznámila na svém webu.

Témata: CZK

Související:

Nejnovější