Kreml je podle Scholze po vzpouře oslaben. Putin řekl, že neměl pochybnosti o podpoře

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že při nedávném pokusu o ozbrojenou vzpouru žoldnéřské Wagnerovy skupiny neměl žádné pochybnosti o podpoře ruského lidu. Uvedl to server Moscow Times.

Olaf Scholz

Během své návštěvy kavkazské republiky Dagestán se Putin setkal s dagestánským lídrem Sergejem Melikovem. Melikov ujistil ruského prezidenta, že "v Dagestánu není jediná osoba", která by v den vzpoury, tedy 24. června, nepodpořila rozhodnutí vedení Ruské federace.

Vzpoura žoldnéřské skupiny wagnerovců, kterou založil Jevgenij Prigožin, vážně otřásla Putinovým postavením uprostřed konfliktu na Ukrajině, kde ruská armáda čelí protiofenzívě ukrajinských jednotek.

Během vzpoury se žoldnéři na několik hodin zmocnili velitelství ruské armády v Rostově nad Donem na jihozápadě Ruska a obsadili další vojenské budovy. Poté pochodovali několik set kilometrů směrem k Moskvě.

Německý kancléř Olaf Scholz je ale přesvědčen, že vzpoura oslabila Putina a v jeho autokratickém systému se objevují trhliny. Pro ARD řekl, že si myslí, že Putin je oslabený. Podle Scholze Putin po událostech minulého týdne není tak pevně "v sedle", jak tvrdí.

Kancléř také vyjádřil názor, že se nechce spekulovat o délce Putinova funkčního období, ale věří, že vzpoura bude mít dlouhodobé následky pro Rusko. Zdůraznil, že Německo musí být opatrné vůči "nebezpečným situacím" v Rusku, protože se jedná o jadernou mocnost. Označil nedávnou situaci za nebezpečnou a vyjádřil obavy ohledně možných důsledků.

Paramilitantní Wagnerova vedená Jevgenijem Prigožinem se po dlouhotrvajících sporech s ruskou armádou během války na Ukrajině postavila proti vedení ruské armády a ministerstvu obrany prostřednictvím ozbrojeného povstání

Wagnerova skupina se účastnila ruské invaze na Ukrajinu, v jejím průběhu se ale objevily konflikty mezi jejím vedením a ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu, který se snažil žoldnéřské jednotky dostat pod kontrolu úřadů.

V pátek Prigožin obvinil ruské ministerstvo obrany a Ozbrojené síly Ruské federace z raketového útoku na tábor jeho žoldáků a uvedl, že Ukrajina se nechystala zaútočit na Rusko a obvinil ruské ministerstvo obrany z toho, že lže veřejnosti i prezidentovi. V podle něj začala z úplně jiných důvodů, než které byly veřejnosti prezentovány.

Následně vyzval Rusy, aby se připojili k jeho bojovníků, kteří se hodlají vypořádat s bezprávím v zemi, a během soboty Wagnerovy jednotky dorazily do Rostova na Donu a obsadily štábní budovu Jižního vojenského okruhu. Posléze obsadily také klíčové vojenské objekty ve Voroněži.

V Moskvě, Moskevské oblasti a Voroněžské oblasti byla zavedena protiteroristická opatření a ruský prezident Vladimir Putin v mimořádném projevu označil jednání Wagnerovy skupiny za vzpouru.

Kolona o síle 5000 mužů pod velením Dmitrije Utkina, pokračovala směrem k Moskvě, poté ale došlo za zprostředkování běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka k uzavření dohody o smírném urovnání konfliktu a Wagnerova skupina se stáhla. Prigožin byl následně převezen do Běloruka a jeho mužům byl nabídnut vstup do armády či možnost odejít ze země s ním.

ICC zvažuje vydání zatykače na Netanjahua

28.04.2024 21:04 Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit…

Kyjev přiznal, že situace na frontě se zhoršila

28.04.2024 19:33 Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj uvedl, že se situace na frontové linii…

Rusko tvrdí, že jeho síly převzaly kontrolu nad další ukrajinskou vesnicí

28.04.2024 17:03 Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad ukrajinskou vesnicí…

Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země

28.04.2024 12:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu…

Macron chce jednat o roli jaderných zbraní v rámci evropské obrany

28.04.2024 10:22 Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připraven "zahájit diskusi" o roli jaderných…

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Související:

Nejnovější