Kriminalisté podali návrh na obžalobu psychiatra a spisovatele Cimického

Kriminalisté navrhli obžalovat psychiatra a spisovatele Jana Cimického ze znásilnění a vydírání pacientek. Lékař se jich podle nich dopustil v 28 případech. Policie o tom dnes informovala na twitteru. Konkrétní jméno obviněného sice neuvedla, ale z kontextu vyplývá, že jde o Cimického.

Jan Cimický

Podle dřívějších policejních informací je psychiatr podezřelý, že znásilňoval ženy od roku 1980 do roku 2016. Cimický loni obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu. Dnes ve vyjádření pro ČTK upozornil na to, že dosud nebyla podaná obžaloba, policie podle něj také vyšetřování uzavřela ještě předtím, než uplynula lhůta k navržení dalších důkazů.

"Kriminalisté ukončili vyšetřování případu a na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 8 odeslali návrh na podání obžaloby ze spáchání 28 případů znásilnění a vydírání," uvedli policisté. Loni na podzim Cimického několik jeho pacientek obvinilo ze sexuálního obtěžování či přímo napadení. Policisté poté vyzvali případné další poškozené, aby se ozvaly.

Cimický dnes ČTK napsal, že policie se neřídí právním řádem. "Policejní orgán při závěrečném prostudování spisu stanovil lhůtu pro doplnění dokazování ke dni 14. října 2022. Tedy policejní orgán bez toho, aniž by uplynula lhůta k navržení dalších důkazů, již teď fakticky a zcela bez ohledu na práva obhajoby uzavřel, že jsem se měl dopustit údajných trestných činů," uvedl psychiatr. Policisté tak podle něj nemají k dispozici všechna tvrzení a návrhy důkazů, současně žádný návrh nezamítli a poslali návrh na podání obžaloby.

Spis bude podle Cimického "pro mnoho podobných nedostatků" v přípravném řízení postoupen Městskému státnímu zastupitelství v Praze kvůli výkonu dohledu. "Rád bych sdělil, že žádná obžaloba podána nebyla, jedná se pouze o 'představy' policejního orgánu adresované státnímu zastupitelství, které s nimi naloží podle svého právního názoru," dodal Cimický.

V říjnu 2021 na sociální síti obvinila Cimického například herečka a zpěvačka Jana Fabiánová. Uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. V reakci na její příspěvek se začaly ozývat i další ženy. Zkušenost s obtěžováním popsala také moderátorka České televize Martina Vrbová Hynková, která se s Cimickým setkala pracovně, nikoli jako pacientka. Uvedla, že ji psychiatr před 20 lety při přípravě televizního pořadu povalil na sedačku a začal ji osahávat na prsou a líbat. Žena z ordinace utekla.

Cimický se v listopadu proti tvrzením ohradil a oznámil, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, uvedl tehdy Cimický. "Jsem připraven se plně hájit, neboť si nejsem vědom žádného provinění takového charakteru, o kterém se nyní z veřejného prostoru dozvídám," uvedl dále psychiatr.

Prezident Miloš Zeman chtěl Cimickému původně udělit státní vyznamenání, konkrétně medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury. Rozhodnutí učinil v době, kdy ještě nebyla známá obvinění proti Cimickému. Psychiatr se nakonec sám rozhodl vyznamenání nepřevzít. Prezidentská kancelář uvedla, že jeho rozhodnutí bere na vědomí a respektuje.

Někdejší Cimického nadřízený psychiatr Zdeněk Bašný České televizi již dříve řekl, že Cimického odchod z bohnické léčebny v roce 1996 souvisel právě se sexuálním obtěžováním. Cimický byl v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení v letech 1981 až 1996. Ženy v médiích většinou popisovaly obtěžování právě z této doby.

Témata: Jan Cimický

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější