Kromě Turecka bojuje s velkými požáry i Řecko nebo Itálie

Počet obětí lesních požárů, které tento týden zasáhly Turecko, se zvýšil na osm. Tureckým hasičům se podařilo dostat pod kontrolu přes stovku požárů na jihu země, uvedla agentura AP. Oheň ale nadále sužuje rovněž jihozápad řeckého Peloponéského poloostrova, ostrov Rhodos a jižní Itálii. Jih Evropy se již několik dní potýká s vlnou velkých veder.

Ilustrační foto

V Turecku plameny nadále trápí provincie Antalya a Mugla, kde proti nim bojují kromě hasičů rovněž policisté, kteří k hašení používají vodní těla za normálních okolností určená k rozhánění davů. Pod kontrolu se podařilo dostat již 111 požárům, které v zemi v posledních dnech vypukly, uvedl ministr zemědělství Bekir Pakdemirli. Hasiči uhasili například i požár ve městě Bodrum, kvůli němuž muselo být evakuováno několik tisíc turistů na lodích, protože jim živel odřízl únikovou cestu po souši.

Kvůli požárům zemřelo osm lidí. Podle místních médií jsou posledními dvěma oběťmi turecko-německý pár, jejichž těla byla nalezena v provincii Antalya. Více než 300 osob utrpělo zranění, povětšinou se jedná o hasiče.

Turecku v boji s živlem přispěly i jednotky ze sousedních zemí, například z Ruska, Ukrajiny, Íránu či Azerbajdžánu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve veřejném projevu poděkoval svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi za to, že do Turecka poslal letadla a helikoptéry, jež pomáhaly s hašením. Erdogan přitom čelil domácí kritice poté, co se ukázalo, že Turecko nedisponuje hasícími letadly, ačkoliv jsou tam lesní požáry v létě časté.

Vedra sužují i jih Itálie, v Bari ukazovaly teploměry 40 stupňů Celsia a na Sicílii jen o stupeň méně. Ve městě Pescara na jadranském pobřeží vyvolal paniku dnes odpoledne mezi obyvateli a rekreanty rychle se šířící požár. Úřady evidují pět zraněných a škody na domech i plážových zařízeních. "Naším hlavním protivníkem je horký vítr," řekl agentuře ANSA starosta města Carlo Masci. Region Abruzzo, kde Pescara leží, zaznamenal dnes i další vážné požáry. S ohni hasiči bojují i na Sicílii, kde v posledních 72 hodinách byly zaznamenány stovky zásahů.

Požár u řeckého města Patras se podle úřadů dnes zmírnil, ale zůstává stále aktivní. Podle starosty jedné z evakuovaných vesnic oheň způsobil "obrovskou katastrofu". Bojuje s ním asi 300 hasičů s pomocí desítek cisteren, dvou letadel a pěti helikoptér. Velký požár dnes vypukl i na Rhodosu, kvůli čemuž část ostrova přišla o dodávky elektřiny a vody, napsal deník Kathimerini. Evakuováni byli obyvatelé i turisté. Za posledních 24 hodin hasiči evidují v Řecku 60 nových lesních požárů.

Požár u města Patras také způsobil obrovské kolony na dálnici vedoucí do města Korint, kterou požárníci kvůli požáru dočasně uzavřeli. Provoz byl přerušen rovněž na mostě Rio-Antirio, který spojuje Peloponés s pevninským Řeckem

Oblast jižní Evropy sužuje vlna extrémních veder, která bude pokračovat i v příštích dnech. Řecké úřady například vybízí obyvatele, aby cestovali jen v nutných případech, teploty totiž na některých místech dosahují až 44 stupňů Celsia.

Témata: požáry | Turecko | Řecko | Itálie

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Američané mohou chystat další vojenskou pomoc Kyjevu. Sněmovna je pro

20.04.2024 21:00 Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí…

Český europoslanec chce zpřísnit pravidla pro ukrajinský dovoz

20.04.2024 17:32 Europoslanec Martin Hlaváček (za ANO) se už podruhé snaží na půdě Evropského parlamentu dosáhnout…

KLDR opět testovala nové zbraně

20.04.2024 12:24 Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy …

Související:

Nejnovější