Kuleba: Putin zabil Prigožina poté, co mu dal záruky, o míru s ním jednat nebudeme

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba odmítá myšlenku mírových jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Na příkladu Jevgenije Prigožina poukazuje na to, že se mu nedá věřit, uvedla agentura Ukrinform.

Dmytro Kuleba

Kuleba na návštěvě Francie odmítl myšlenku mírových jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem s tím, že mu nelze věřit. Poukázal na příklad šéfa žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina a bývalého Putinova spojence, který zemřel minulý týden při záhadném pádu letadla pouhé dva měsíce poté, co rozpoutal krátkou vzpouru proti ruskému vojenskému vedení.

"Prigožin byl v konfliktu s panem Putinem. Vedl rozhovory a dohodl se na bezpečnostních zárukách. A pak ho Putin zabil. Není důvod myslet si, že Putin by se choval jinak při jiných jednáních," uvedl Kuleba.

Uvedl také, že se Ukrajina neobává poklesu vojenské pomoci ze strany Západu. "Nepociťujeme žádný pokles podpory od Kongresu ani v Evropském parlamentu," řekl Kuleba. "Vidíme, že někteří lidé v Americe a také v Evropě prohlašují, že bychom měli podporovat Ukrajinu méně. Ve Spojených státech je to spojeno se začátkem volebního cyklu," dodal s tím, že Ukrajina "to překoná".

Letadlo s Prigožinem na palubě se ve středu zřítilo v Tverské oblasti a příčina neštěstí není dosud známá. Nevyjádřili se k ní ani vyšetřovatelé. Na internetu a v médiích se ale objevily spekulace, zejména v souvislosti s Prigožinovými konflikty s Putinem, že letoun mohl být sestřelen nebo že na jeho palubě mohla explodovat bomba. Podle některých ruských médií je právě tato možnost nyní považována za nejpravděpodobnější.

Například ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj označil pád letadla s Prigožinem za teroristický čin a obvinil z něj ruského prezidenta Vladimira Putina. Navalnyj také varoval před potenciální hrozbou občanské války v Rusku, uvedl server Meduza.

Ruský nezávislý server Meduza, který působí z lotyšského exilu, získal exkluzivní informace od zdroje blízkého Putinově administrativě. "Pád letadla Jevgenije Prigožina nebyl příliš překvapivý. Po vzpouře jsem tušil, že to s ním špatně dopadne. Takové věci Kreml neodpouští," nastínil.

Reportéři serveru Meduza jsou si navíc jisti, že za havárií letadla stojí cizí zavinění. "Na jednom videozáznamu z havárie je zachycen oblak, který připomíná střelu země-vzduch. Očití svědci na videích sdílených na internetu hovoří o dvou explozích, které havárii předcházely. Běžnou praxí je vypustit proti jednomu cíli dvě rakety protivzdušné obrany, aby se zvýšila šance na zásah," píší.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov tvrzení Západu a spekulace ohledně smrti šéfa soukromé Wagnerovy skupiny odmítl. Peskov označil myšlenky na to, že by za sestřelením jeho letadla mohlo stát Rusko, za "absolutní lži".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury Interfax uvedl, že Ukrajina také nemá žádnou spojitost se smrtí Prigožina, i když by to mohlo mít pro zemi určité výhody. Zelenskyj humoristicky poznamenal, že když se Ukrajina ptala různých zemí na poskytnutí armádních letadel, neměla v úmyslu tohle. Tímto narážel na nedávnou žádost Ukrajiny o armádní letadla.

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Související:

Nejnovější