Havárie potrubí z Opatovic omezila dodávky tepla do Pardubic, Hradce i Chrudimi

Kvůli havárii horkovodu byla od rána přerušena dodávka tepla z Elektráren Opatovice (EOP). Firma zásobuje 63.000 domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a přilehlých obcích. Teplo z ní za normálních okolností proudí také do nemocnic, škol a podniků. Kvůli havárii elektrárna uvedla do provozu záložní zdroje, které postupně obnovují zásobování teplem většině odběratelů.

Topení v bytě

Během noci by elektrárna měla po dokončení oprav rozvodné sítě přejít na standardní provoz. Zatím není známa příčina havárie ani výše škod.

Technici EOP dnes ráno zjistili na horkovodu tři místa, odkud z trubek unikala horká pára. Největší poškození bylo u Hrobic na Pardubicku, další u mimoúrovňové křižovatky u Opatovic a třetí u rozvodného uzlu v Pardubicích.

Na rozdíl od jiných let elektrárna vloni nedělala celkovou tlakovou zkoušku rozvodné sítě. "Vloni jsme tlakovou zkoušku nedělali, protože jsme dělali dostatečné revize a opravy na většině rozvodů. Je to 320 kilometrů rozvodů, takže i když se snažíme vše renovovat a opravovat, může se nějaký problém vyskytnout. Nemyslím si ale, že i kdyby se tlaková zkouška dělala, že by se to projevilo," uvedla mluvčí elektrárny Hana Počtová.

V Hradci Králové netekla domácnostem napojeným na horkovod teplá voda a radiátory dopoledne postupně vychladly. Plavecký areál a akvacentrum v Hradci Králové kvůli přerušení dodávky tepla dnes zavřely. Fakultní nemocnice po zjištění poklesu tlaku začala ihned pracovat na spuštění vlastního zdroje tepla. Kvůli havárii horkovodu je zavřený také plavecký areál v Pardubicích.

Na nemocnice v Pardubicích a Chrudimi nemá přerušení dodávek tepla větší dopad. Obě disponují náhradními zdroji, kotly a vyvíječi páry, které již spustily. V Chrudimské nemocnici nahradí zdroj teplo z Opatovic zcela, v Pardubické nemocnici by bylo pro plnou náhradu nutné odstavit prádelnu.

Elektrárna Opatovice zprovoznila záložní zdroje tepla. V plném provozu jsou záložní zdroje v Hradci Králové a Chrudimi, v Pardubicích byly i s využitím teplárny společnosti Synthesia obnoveny dodávky tepla do východní části města, tedy na sídliště Polabiny a dál směrem na Lázně Bohdaneč. Kolem 19:00 se předpokládá konec oprav rozvodů, jimiž proudí teplo i do západní části města, čtvrtí Dubina a Dukla. "Během noci se všichni, kteří jsou nyní na záložních zdrojích, budou přepínat opět na standardní provoz z elektrárny. Žádné další odstávky během letošní topné sezony nebudou," uvedla mluvčí elektrárny Hana Počtová.

Záložní plynové zdroje v Hradci Králové a v Chrudimi EOP vybudovaly opatovické elektrárny po velké havárii v listopadu 2002. Zřícená střecha kotelny tehdy vyřadila všech šest kotlů naráz. Havárie se téměř na dva týdny dotkla zhruba 200.000 lidí v pardubicko-hradecké aglomeraci.

Vytápění záložními zdroji není úplně stoprocentní náhrada, jako když je zdrojem přímo elektrárna, ale co se týká tepelného komfortu, mělo by to být dostačující, ¨řekla Počtová. Tepelný komfort většině odběratelů by měl být podle ní obnoven do dnešního večera.

Hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/ČSSD) uvedl, že ho pracovníci Elektrárny Opatovice ujistili o tom, že dělají maximum pro to, aby byla celá soustava v co nejkratší možné době opět v provozu.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější