Kyjev: Rusové navzdory deklarovanému příměří zaútočili na civilní cíle

Dělostřelecká palba u východoukrajinského Bachmutu pokračuje z obou stran navzdory příměří, které od dnešního poledne moskevského času (10:00 SEČ) jednostranně vyhlásilo Rusko. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na své reportéry na místě. Poradce ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko po začátku příměří na sociální síti telegram upozornil na ruské ostřelování Kramatorsku nedaleko Bachmutu a později také na ruské ostřelování nemocnice v Doněcké oblasti. Ruská státní televize Rossija-1 spojovaná s prokremelskou propagandou předtím tvrdila, že příměří platí podle plánu podél celé frontové linie na Ukrajině.

Ruská armáda, ilustrační foto

Jednostranné 36hodinové příměří po dobu pravoslavných Vánoc ve čtvrtek nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Platit má od dnešního poledne moskevského času (10:00 SEČ) do sobotní půlnoci (22:00 SEČ). Podle Kyjeva jde o pokrytectví a skeptičtí jsou ohledně motivů ruského vůdce i západní představitelé.

"Dnes v poledne začalo platit příměří podél celé linie dotyku, pokračovat bude do 7. ledna," zaznělo ve vysílání ruské televize. Novináři AFP na frontě následně uvedli, že u Bachmutu, epicentru bojů na východní Ukrajině, se po 10:00 SEČ ozvaly výstřely na ukrajinské i ruské straně. Intenzita ostřelování ale podle nich byla menší, než v předchozích dnech.

Navzdory ruskému ujišťování dnes ruské síly dál útočily na Ukrajinu, a to i na civilní cíle, tvrdí Kyjev. Rusové jen nedlouho po deklarovaném začátku příměří podle oznámení Tymošenka z ukrajinské prezidentské kanceláře dvakrát ostřelovali Kramatrosk, přičemž střely zasáhly obytný dům. Odpoledne pak Tymošenko uvedl, že ruské síly zaútočily na rezidenční oblasti ve městě Kurachove, které stejně jako Kramatorsk leží v Doněcké oblasti. Při útocích na Kurachove byla podle něj mimo jiné zasažena nemocnice, kde v tu dobu bylo 21 lidí. Zranění utrpěl jeden zaměstnanec nemocnice, doplnil poradce Zelenského. Brzy ráno kromě toho ruské síly podle ostřelovaly hasičskou stanici v jihoukrajinském Chersonu, uvedl ruskojazyčný server BBC. Tento útok podle Tymošenka způsobil oběti na životech a zranění.

Také Moskva obvinila Ukrajinu z ignorování příměří. Ukrajinské ozbrojené síly podle agentury TASS přesně na úvod jednostranného příměří ostřelovaly východoukrajinský Doněck, který ovládají proruští separatisté.

Ukrajinští představitelé včetně prezidenta Volodymyra Zelenského ve čtvrtek zpochybnili motivaci, která Rusko k prvnímu podobně plošnému klidu zbraní od začátku války vedla. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ruský krok označil za pokrytecký. Podle Zelenského chce Moskva využít Vánoce jako zástěrku, aby alespoň na chvíli zastavila ukrajinský postup na Donbasu.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková dnes na telegramu Ukrajince varovala, že Rusové mohou plánovat o svátcích na okupovaných územích teroristické útoky. "Vyzývám občany k opatrnosti a pokud je to možné, aby se vyhýbali místům s velkým počtem lidí," napsala vicepremiérka.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější