Kyjevem otřáslo po útoku ruských dronů několik explozí, tři lidé zemřeli

Centrem ukrajinského hlavního města Kyjeva dnes ráno otřáslo několik explozí. Informovala o tom ukrajinská média i světové tiskové agentury. Podle zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyryla Tymošenka zemřeli tři lidé, další jsou zranění. Útoky měly na svědomí ruské bezpilotní letouny, tvrdí ukrajinští představitelé.

Následky ostřelování Kyjeva ruskou invazní armádou

Podobně přesně před týdnem se metropole stala spolu s dalšími ukrajinskými městy terčem masivních ruských vzdušných úderů.

"Počet lidí zabitých kvůli útoku kamikaze dronu na obytnou budovu vzrostl na tři, zachráněno je 19 lidí," uvedl dnes na sociální síti telegram Tymošenko. O něco dříve na této platformě psal také o čtyřech zraněných. Starosta Kličko předtím informoval o mrtvé ženě, jejíž tělo záchranáři vyprostili z trosek obytného domu v Ševčenkivské čtvrti v centru města. V budově podle něj došlo kvůli útoku dronu k explozi.

Krátce před dnešním prvním výbuchem se Kyjevem rozezněly sirény varující před náletem. Kličko následně na sociálních sítích informoval o explozích v Ševčenkivské čtvrti. Tam podle něj drony, které při zásahu cíle vybuchnou, způsobily požár v nebytové budově a poškodily také několik obytných domů.

"Metropoli napadly kamikadze drony," napsal na telegramu šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Svědci zveřejnili videa dronů, které byly vidět na jasné ranní obloze nad Kyjevem, přičemž bylo slyšet něco jako výstřely, které se je snažily zlikvidovat, popsala agentura AP. Později informovala, že její fotograf zachytil jeden z bezpilotních letounů, které na metropoli útočily v několika vlnách.

Podle Klička letělo ráno směrem na Kyjev 28 dronů. "Díky našim ozbrojeným silám a protivzdušné obraně byla většina sestřelena. V Kyjevě bylo slyšet pouze pět výbuchů," uvedl starosta na telegramu.

Jeden z úderů zasáhl oblast poblíž kyjevského vlakového nádraží, sdělil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Cílem byl podle něj jeden z objektů kritické infrastruktury. Dron udeřil blízko tohoto objektu, který je ale stále v provozu, cituje Heraščenka agentura Unian.

Reuters poznamenal, že dnešní útoky přišly v době ranní dopravní špičky. Ševčenkivskou čtvrtí otřásly krátce po osmé hodině ranní (07:00 SELČ), kdy mnoho lidí míří do práce či do škol. Vlna explozí se ve městě ozvala rovněž zhruba o hodinu dříve. Výbuchy postihly stejnou čtvrť, kde před týdnem raketa zasáhla dětské hřiště v parku a křižovatku poblíž hlavních budov kyjevské univerzity, poznamenala agentura AP.

Přesně před týdnem Rusko podniklo rovněž v době ranní dopravní špičky masivní vzdušné údery na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu pomocí raket, střel dlouhého doletu nebo dronů. Jednalo se o jeden z nejrozsáhlejších vzdušných útoků proti Ukrajině od prvních dnů ruské invaze. Přitom zahynulo nejméně 19 lidí a přes 100 bylo zraněno. V menším rozsahu útoky pokračovaly i další den.

Reportér Reuters dnes viděl části jednoho z útočících dronů, na kterých podle něj bylo napsáno "Za Belgorod". Ruská Belgorodská oblast, která sousedí s Ukrajinou, je v posledních dnech pravidelně terčem ostřelování, ze kterého Moskva obviňuje ukrajinskou armádu. Kyjev se k těmto útokům oficiálně nevyjadřuje. Na vojenském cvičišti v belgorodském regionu v sobotu dva muži původem z některé z postsovětských republik zastřelili 11 dobrovolníků hlásících se do bojů na Ukrajině.

Ukrajina v posledních týdnech informovala o řadě ruských útoků pomocí bezpilotních dronů Šáhid-136 íránské výroby, Teherán přitom popírá, že by drony Moskvě dodal, a Kreml se k těmto informacím nevyjádřil, podotkl Reuters.

Z Dněpropetrovské a Sumské oblasti, které se nacházejí na východě, respektive severu Ukrajiny, byla dnes ráno ohlášeny ruské raketové útoky. Podle místních úřadů zasáhly objekty energetické a kritické infrastruktury.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dnešní útoky byly vedené vysoce přesnými zbraněmi proti armádním cílům a objektům energetické soustavy. Minulý týden ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že pondělní masivní vzdušné údery na ukrajinská města byly odvetou za ukrajinské útoky, mezi něž zařadil i nedávný výbuch na Kerčském mostě, jenž ukrajinský poloostrov Krym, v roce 2014 nelegálně anektovaný Moskvou, spojuje s Ruskem. Kyjev se k zodpovědnosti za útok na most oficiálně nehlásí.

Zničili jsme skoro 40 ruských dronů, tvrdí Kyjev

Ukrajinským silám se během noci a rána podařilo zničit 37 ruských bezpilotních letounů íránské výroby Šáhid-136, tedy většinu dronů, které dnes Rusko vyslalo na Ukrajinu. Ruské síly podle Kyjeva používají tyto íránské drony k útokům na ukrajinská města čím dál častěji. Podle starosty Kyjeva Vitalije Klička mají "šáhidy" na svědomí i dnešní útoky na ukrajinskou metropoli.

V noci zničily ukrajinské síly 26 bezpilotních letounů Šáhid-136 na jihu Ukrajiny a ráno dalších 11 těchto dronů na severu a ve střední části země, uvedl server Ukrajinska pravda s odvoláním na oznámení vzdušných sil a vyjádření mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ihnata. Jde o asi 85 procent dronů, kterými dnes ruské síly zaútočily na Ukrajinu, sdělil Ihnat podle Reuters novinářům. Zprávy o útocích dronů dnes ráno přicházely nejenom z Kyjeva, ale také z Oděské a Záporožské oblasti v jižní části Ukrajiny, uvedla ruská redakce BBC.

Írán popírá, že by Rusku dodával drony, kterým se někdy přezdívá také sebevražedné nebo kamikadze kvůli tomu, že po zásahu cíle vybuchnou. Podle amerických médií, která se odkazují na představitele tajných služeb, ale poskytl Teherán Moskvě první bezpilotní prostředky už v první polovině srpna. Írán navázal s Ruskem užší spolupráci v souvislosti se sankcemi, kterým obě země shodně čelí ze strany Západu.

Mezi oběťmi ruského úderu v Kyjevě je pár, který čekal dítě, uvedl starosta

Mezi dnešními oběťmi úderu ruského bezpilotního letounu na obytnou budovu v centru Kyjeva je mladý pár, který čekal dítě. Na sociální platformě telegram to uvedl starosta města Vitalij Kličko. Zabitá žena podle něj byla v šestém měsíci. Centrem ukrajinského hlavního města dnes ráno otřáslo několik explozí, podle ukrajinských úřadů útočily ruské drony a zemřeli tři lidé.

"Během pátracích a záchranných operací v obytné budově v centru, kterou zasáhl ruský dron, vytáhli těla tří mrtvých civilistů," napsal později Kličko. "Je mezi nimi mladý pár - muž a jeho žena, kteří čekali dítě. Žena byla v šestém měsíci těhotenství," uvedl dále starosta.

"Rusko je teroristická země!" napsal Kličko. Podle kyjevské městské prokuratury se manželé narodili v roce 1988, píše server Ukrajinska pravda. O třetí obětí tento zpravodajský web s odvoláním na policii píše, že to byla devětapadesátiletá žena.

Policie vyšetřuje i teorii, že atentátník na Fica nebyl osamělým vlkem

19.05.2024 18:41 Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD)…

Fico je podle lékařů mimo ohrožení života

19.05.2024 12:49 Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo…

Netanjahu má nůž na krku. Ganc chce nový plán pro Gazu

19.05.2024 09:22 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dostal ultimátum od ministra a člena válečného kabinetu…

Polsko plánuje obří obrannou investici na hranicích s Ruskem a Běloruskem

18.05.2024 21:47 Polsko se chystá investovat devět miliard zlotých (přibližně 58 miliard korun) do zlepšení…

Zelenskyj odmítá olympijské příměří. Kvůli Rusku

18.05.2024 18:50 Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali…

Atentát na Fica: Soud poslal Juraje C. do vazby

18.05.2024 16:12 Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu…

Fico zůstává v Bánské Bystrici. Převoz není možný, stav je nadále vážný

18.05.2024 14:24 Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný,…

Putin zmiňuje mírová jednání, aby ovlivnil Západ, míní analytici

18.05.2024 11:36 Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) se podívali do hlavy ruského prezidenta…

Západ se bojí ruské porážky na Ukrajině, myslí si Zelenskyj

18.05.2024 09:19 Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj…

Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým odsouzeným sloužit v…

17.05.2024 21:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím…

Související:

Nejnovější