Lékárníci: Je třeba nastavit pravidla pro vznik nových lékáren

Prioritami pro příští roky je podle České lékárnické komory (ČLnK) nastavení kritérií pro vznik nových lékáren, spolupráci se státem při vytváření legislativy a dalších pravidel včetně změny financování. Zaměřit se chce také na postavení lékárníka v systému zdravotní péče a nové služby včetně očkování. O dokumentu Vize 2025 informovala komora na webu.

Lékárna

Podle komory je třeba začít lékárenský trh regulovat nejen z hlediska cen, což se od 90. let nestalo. "Důraz byl kladen zejména na zcela volnou hospodářskou soutěž s přednostním zaměřením na cenu léčivých přípravků, bez jakékoli smysluplné regulace či nastavení pravidel pro rovnoměrnou síť lékáren," uvedl prezident ČLnK Aleš Krebs.

"Výsledkem je nerovnoměrné rozmístění lékáren, které se projevuje v postupném snižování dostupnosti lékárenské péče v periferních a venkovských oblastech a nadměrném zahušťování sítě v městských aglomeracích," doplnil. Vzniknout by tak měla geografická a demografická pravidla, kde mohou nové lékárny vznikat.

Komora žádá také změnu systému financování lékárenské péče, které by mimo jiné zohlednilo právě i venkovské oblasti. Náklady veřejného zdravotního pojištění na léky na recept, do čehož spadají i odměny lékárníků, se mezi lety 2016 a 2021 zvýšily o desetinu, činily 38,5 miliardy korun. U většiny ostatních segmentů zdravotní péče byl nárůst v desítkách procent, výjimku tvořily jen lázně a další oblasti, které omezila epidemie koronaviru.

Současný systém je z většiny závislý na maržích na léčiva. Ta na recept jsou hrazená z veřejného zdravotního pojištění, na některé léky si ale pacienti musí část ceny doplácet. U ohrožených skupin, jako jsou například senioři, je pro částku maximálního doplatku stanoven strop, vrací se ale až zpětně.

Komora chce prosazovat kombinovaný model financování, který by z poloviny tvořila marže a z poloviny částka hrazená pojišťovnou za poučení pacienta o užívání léku. "Dostupnost lékárenské péče hrazené z veřejných zdrojů pro pacienty je dnes a denně konfrontována s velmi silnou regulací projevující se neustálým poklesem stanovených maximálních cen léčivých přípravků, což se projevuje snižováním příjmů lékáren z obchodních přirážek," uvedl Krebs.

Je podle něj ale také třeba zavádět nové výkony, které by pojišťovny lékárnám platily, například v oblasti prevence. Mohly by například pacientům měřit tlak, hladinu cukru či cholesterolu nebo nebo očkovat nepovinné vakcíny včetně covidu-19.

V Česku funguje několik větších lékárenských sítí s desítkami či stovkami poboček a potom samostatné či menší skupiny lékáren jednotlivých majitelů. Jejich požadavky na nastavení systému se v některých oblastech liší. Komora například kritizuje selektivní dodávky některých výrobců a distributorů konkrétním lékárnám či sítím a rozdílné cenové podmínky. Pacienti pak musí podle komory obcházet lékárny a hledat lék skladem, případně nižší doplatky.

"Cílem je zavedení systému stejných doplatků ve všech lékárnách a vytvoření pravidel zásobování lékáren tak, aby jakákoli lékárna mohla zajistit pro pacienta, který si ji vybral, konkrétní léčivý přípravek," napsala komora v dokumentu.

Komora se dlouhodobě staví například proti možnosti doručovat léky na recept prostřednictvím kurýrů, což prosazovat ve změně zákona bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Považuje osobní kontakt lékárníka s pacientem za nenahraditelný.

"Měl by být zachován v plném rozsahu a dále rozvíjen s přihlédnutím k novým terapeutickým a technickým možnostem," uvedl Krebs. Osobní kontakt se podle komory osvědčil i v době pandemie koronaviru, kdy lékárny ani v době, kdy lékaři preferovali telefonický kontakt s pacienty, neomezily provoz.

Členství v ČLnK je stejně jako v profesní komoře lékařů či stomatologů povinné, členů je zhruba 9000.

Témata: Lékárny

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější