Letadlo s Pelosiovou odlétlo z Tchaj-wanu, míří do Koreje

Letadlo s předsedkyní americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou odlétlo z letiště v Tchaj-peji, uvedlo podle agentury Reuters tchajwanské ministerstvo zahraničí. Pelosiová opouští Tchaj-wan po méně než 24 hodinách a pokračuje ve své cestě po Asii. Jako další dnes navštíví Jižní Koreu.

Nancy Pelosiová

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů se při krátké návštěvě ostrova sešla s prezidentkou Cchaj Jing-wen a navštívila parlament. Návštěva Pelosiové vyslala do světa signál, že demokracie musí stát při sobě, tváři v tvář společným výzvám, uvedla poté na twitteru tchajwanská prezidentka.

Příjezd americké předsedkyně, který byl symbolickým vyjádřením podpory demokratickému Tchaj-wanu, vyvolal velmi ostrou odmítavou reakci Pekingu. Čína zahájila v oblasti vojenská cvičení, které podle Tchaj-peje představují blokádu tchajwanského vzdušného a námořního prostoru. Ostrov proto začal s Japonskem a Filipínami jednat o alternativních leteckých trasách, obchodní lodě se však podle úřadů dokáží vyhnout oblastem, kde se koná čínské námořní cvičení.

V pevninské Číně dnes v souvislosti s návštěvou Pelosiové na Tchaj-wanu média intenzivně propagují sdělení, že na světě existuje "jen jedna Čína", uvedl web BBC. Státní televizní stanice CCTV dnes zveřejnila banner se vzkazem: "Čína - na světě je jen jedna" na hlavních sociálních sítích, včetně v zemi oblíbené platformy Weibo.

Za 24 hodin byl plakát sdílen více než v šesti milionech případů. Hashtag #OnlyOneChinaInTheWorld, který odkazuje ke stejné myšlence, momentálně Weibu dominuje jakožto jeden z nejsledovanějších.

Pelosiová: Čína nemůže politikům bránit v cestách na Tchaj-wan

Čína nemůže vysokým světovým představitelům bránit v cestách na Tchaj-wan, uvedla dnes předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová po návštěvě ostrova. Během krátkého úterního pobytu na Tchaj-wanu se sešla s prezidentkou Cchaj Jing-wen a navštívila parlament. Její cesta vyvolala ostrou reakci Číny, která vzápětí oznámila zahájení vojenských cvičení s ostrou střelbou v okolí ostrova.

Na zvýšené napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem dnes reagovali ministři zahraničí skupiny velkých světových ekonomik G7, kteří Čínu vyzvaly, aby řešila napětí v oblasti Tchajwanské úžiny mírovým způsobem, napsala agentura Reuters.

"Neexistuje žádné ospravedlnění pro to, aby návštěva sloužila jako záminka k agresivní vojenské aktivitě v Tchajwanské úžině. Mezinárodní cesty zákonodárců našich zemí jsou normální a běžné," uvedli ministři zahraničí zemí G7 v prohlášení zveřejněném v Německu. Dodali, že čínská reakce hrozí zvýšením napětí a destabilizací regionu.

"Je smutné, že Tchaj-wan se kvůli námitkám čínské komunistické strany nemůže účastnit celosvětových setkání, naposledy Světové zdravotnické organizace," uvedla Nancy Pelosiová v prohlášení.

"Mohou sice bránit Tchaj-wanu ve vysílání jeho vedoucích představitelů na světová fóra, nemohou však bránit světovým představitelům ani nikomu jinému v cestě na Tchaj-wan, aby vzdali úctu jeho vzkvétající demokracii, vyzdvihli jeho mnohé úspěchy a potvrdili náš závazek k pokračující spolupráci," dodala předsedkyně americké sněmovny, která z Tchaj-wanu míří do Jižní Koreje a následně do Japonska.

Peking považuje demokratický Tchaj-wan za vzbouřeneckou provincii a za legitimní součást svého území. Podle oficiální politiky "jedné Číny" na ostrově neexistuje samostatná politická entita. Tchaj-wan od roku 1949 funguje de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v pevninské Číně pokračuje režim jedné strany.

Spojené státy ostrovní stát oficiálně neuznávají, udržují s ním ale obchodní vztahy a jsou jeho největším dodavatelem vojenské techniky.

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Související:

Nejnovější