Lidé v Chersonu vycházejí na ulice s vlajkami vítat ukrajinské vojáky

Lidé v Chersonu vycházejí na ulice s ukrajinskými vlajkami, aby přivítali ukrajinské vojáky, uvedl dnes místní portál Most, od kterého tuto zprávu převzala i další ukrajinská média, například list Ukrajinska pravda.

V Chersonu lidé vycházejí na ulice vítat ukrajinské vojáky

Lidé s vlajkami se podle webu scházejí na centrálním náměstí Svobody, kde se na jaře konaly demonstrace proti ruské okupaci města. Snímek ukrajinského vojáka v ulicích jednoho z chersonských sídlišť mezitím zveřejnil server RBK-Ukrajina.

Již dříve se v centru Ruskem okupovaného města objevila ukrajinská vlajka. Vyvěsili ji příslušníci hnutí odporu, uvedl RBK-Ukrajina s odvoláním na snímek, který zveřejnil místní novinář Konsťantyn Ryženko.

"Hnutí odporu pozdravuje. Sláva Ukrajině. Snímek z nynější chvíle," uvedl dnes ráno žurnalista. Ze snímku bylo patrné, že stožár na samotné budově oblastní správy zůstával prázdný, ruská vlajka z něj byla stažena před týdnem, upozornila ruská redakce BBC.

Později ukrajinská média zveřejnila fotografie, podle kterých ukrajinských vlajek na náměstí výrazně přibylo. Objevila se mezi nimi i vlajka Evropské unie.

Ruské ministerstvo obrany na dnešní tiskové konferenci oznámilo, že ráno dokončilo stažení ruských sil z pravého, západního břehu řeky Dněpr, na kterém leží i Cherson.

"Není elektřina. Neteče voda. Není žádné vytápění. Funguje plyn," uvedl Ryženko o situaci v Chersonu, který byl prvním větším ukrajinským městem dobytým Rusy po invazi z 24. února. Ve městě ve čtyři ráno zahřměl silný výbuch v teplárně, není ale jasné, zda Rusové odpálili nachystanou nálož, anebo šlo o zásah z ostřelování; teplárna byla podminována, ale někteří svědci hovoří o zásahu.

"Lidé chodí pro vodu k řece. Chleba je velmi málo, nedostatek je vážně citelný," poznamenal novinář. Když si lidé potřebují zavolat či se podívat na internet, vycházejí podle něj ven, aby chytili signál. Místy je spojení poskytované mobilními operátory ruské, místy ukrajinské.

Ukrajinské jednotky vstupují do Chersonu, uvedla ukrajinská vojenská rozvědka

Cherson se vrací pod kontrolu Ukrajiny, vojáci ukrajinské armády vstupují do města, donedávna okupovaného Rusy, uvedl dnes server RBK-Ukrajina s odvoláním na vojenskou rozvědku. Cherson, ležící na západním břehu Dněpru poblíž ústí do Černého moře, byl prvním větším městem, kterého se Rusové zmocnili po svém jarním vpádu na Ukrajinu. Mluvčí ukrajinské armády Natalija Humenjuková podle Reuters varovala, že mnozí ruští vojáci se převlékli do civilu a zůstávají ve městě, kde tak podle ní hrozí sabotážní akce. Vstup ukrajinských jednotek do města večer potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Cherson se vrací pod kontrolu Ukrajiny, do města vstupují jednotky ukrajinských ozbrojených sil. Ústupové cesty ruských okupantů svou palbou kontroluje ukrajinská armáda. Skoncuje s jakýmikoliv pokusy klást odpor," uvedla rozvědka podle zpravodajského serveru. Rozvědka vyzvala ruské vojáky, aby se raději vzdali, než aby se nechali zlikvidovat.

"Naši. Náš. Cherson," napsal dnes večer stručně Zelenskyj, který na svém účtu na sociální síti Telegram sdílel video slavících obyvatel Chersonu. V dalším příspěvku upřesnil, že ve městě jsou zatím speciální ukrajinské jednotky a že na místo míří další ukrajinští vojáci.

"Ukrajina vždy navrátí, co jí patří," uvedl Zelenskyj a poděkoval všem vojákům podílejícím se na ukrajinské protiofenzivě na jihu země. Doplnil, že město se ještě zcela nezbavilo "přítomnosti nepřítele", ale že Ukrajinci už odstraňují z ulic ruské symboly a připomínky ruské okupace.

List Ukrajinska pravda dříve zveřejnil video zachycující ukrajinské vojáky při vztyčování státní vlajky na budově policejního velitelství v Chersonu. Během odpoledne se šířily videozáznamy zachycující vítání ukrajinských vojáků místními.

Ruské ministerstvo obrany na dnešní tiskové konferenci oznámilo, že ráno dokončilo stažení ruských sil z pravého břehu řeky Dněpr, na kterém leží i Cherson. Zatímco ministerstvo tvrdí, že ruské síly při stahování z města neutrpěly žádné ztráty, podle Kyjeva se ruský ústup nesl ve znamení chaosu.

"Na pravém břehu nezůstal ani jeden kus vojenské techniky. Všichni ruští vojáci se přepravili na levý břeh Dněpru," uvedlo ruské ministerstvo. "Nedošlo ke ztrátám ani u personálu, ani u zbraní a vojenské techniky," doplnilo. Na levý břeh Dněpru se dostalo přes 30.000 vojáků, sdělilo později.

Serhij Chlaň z ukrajinské oblastní správy ale tvrdí, že při pokusu dostat se přes Dněpr se řada ruských vojáků utopila. Ruští komentátoři podle Reuters na sociálních sítích ve čtvrtek večer uváděli, že se ruští vojáci při přesunu přes řeku dostali pod těžkou palbu ukrajinských sil.

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější