Lidé v Polsku se bojí o ztrátu členství své země v Evropské unii

Lidé v Polsku se dnes v podvečer sešli, aby ve městech po celé zemi demonstrovali na podporu členství své země v Evropské unii. Učinili tak po nálezu ústavního soudu, podle něhož je polská ústava nadřazena předpisům Evropské unie, informují polská média. V nálezu ústavních soudců, které nominovala vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), vidí kritici poměrů předzvěst takzvaného polexitu, tedy odchodu Polska z EU. Země se zavázala unijní pravidla respektovat při vstupu do tohoto společenství.

Polsko, ilustrační foto

K protestům vyzval bývalý premiér a předseda Evropské rady Donald Tusk, který teď stoji v čele nejsilnější opoziční strany v zemi. "Musíme zachránit Polsko, nikdo jiný to neudělá," prohlásil podle agentury AP Tusk.

"Pseudosoud, skupina převlékačů kabátů v talárech se na rozkaz předsedy vládnoucí strany rozhodla znásilnit polskou ústavu a vyvést naši vlast z EU," řekl Tusk na demonstraci ve Varšavě před davem několika tisíc lidí. "Chtějí odejít z EU, aby mohli beztrestně porušovat práva občanů, zásady demokracie a krást bez omezení. O to jim jde," prohlásil na adresu vládního tábora. Je však přesvědčen, že většina Poláků chce, aby jejich země byla nezávislá, evropská, demokratická, respektovala právo a byla poctivá. "Dokud žijeme, je naděje. Ještě Polsko nezhynulo," zdůraznil a zazpíval polskou hymnu.

Tuskův projev se pokoušela přerušit protidemonstrace krajní pravice přehráváním vlasteneckých chorálů v metalové verzi. "Mlč hlupáku, mlč, vyřízený hulváte! Já jsem byla vojákem, který si pamatuje, jak tekla krev, jak mí kolegové umírali. Jsem tady proto, abych v jejich jménu volala, že nikdy nikdo nevyvede mou vlast z Evropy," prohlásila na adresu stoupenců politické pravice účastnice varšavského povstání Wanda Traczyková-Stawská.

Nezávislá televize TVN 24 ukázala záběry s davy lidí, kteří se s vlajkami Polska a EU shromáždily ve Varšavě, Krakově, Poznani i dalších městech.

Varšavské metro bylo podle listu Gazeta Wyborcza v podvečer tak přeplněno lidmi směřujícími na demonstraci do centra města, že davy na nástupišti musely čekat na příjezd další soupravy.

"Nejsem tak naivní, vím, že jedna demonstrace nepovede ke změně vlády, ale chtěl jsem dát najevo, že Polsko musí být demokratické a musí zůstat v demokratické Evropě," řekl opozičnímu deníku Varšavan Janusz. "Jsem tady, abych se mohla sama sobě podívat do očí, že jsem protestovala v době, kdy to bylo zapotřebí. Ale mám obavy, že vláda nás nakonec z té unie vyvede," dodala žena, která se představila jako Malgorzata.

Oba tyto padesátníky podle listu trápí, že mezi demonstranty převažují jejich vrstevníci, a myslí si, že mělo přijít více mladých. "Asi si tak zvykli na svobodu, že si nedokážou představit, že by o ni mohli přijít. Probudí se, až jim vezmou pasy, ale to už může být pozdě," varoval Janusz.

Vláda premiéra Mateusze Morawieckého popírá, že by pomýšlela na odchod z EU. Někteří členové vedení vládní strany ale nedávno používali rétoriku, která naznačovala, že to je jejich cílem, upozorňuje agentura AP. A dodává, že v Polsku, jehož obyvatelé se těší ze svobody cestování a transformace ekonomiky, je členství v EU mimořádně populární.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější