Lídři Evropské unie budou schvalovat kandidaturu Ukrajiny

Prezidenty a premiéry sedmadvaceti zemí Evropské unie čeká na nadcházející vrcholné schůzce v Bruselu klíčové rozhodnutí, zda udělit Ukrajině postavení kandidáta na členství v evropském bloku. Tématem však budou také další dopady, které má pokračující ruská invaze na Ukrajinu.

Evropská unie, ilustrační fotografie.

Na dvoudenním summitu, který začne ve čtvrtek odpoledne, proberou také další vztahy se zeměmi západního Balkánu, které se marně snaží posunout kupředu na cestě k unijnímu členství. Měli by též odsouhlasit zavedení eura v Chorvatsku a věnovat se dalším ekonomickým tématům jako jsou vysoké ceny energií.

Čtyři měsíce od začátku války na Ukrajině budou mít šéfové států a vlád na stole žádost Kyjeva o přiznání statusu kandidáta členství, které minulý pátek doporučila Evropská komise. Poté, co se při návštěvě Ukrajiny minulý týden pozitivně vyjádřili vůdci Francie, Německa a Itálie, se všeobecně očekává potřebný jednomyslný souhlas.

"Zatím nevidím žádný problém, ale nikdy nevíte, jestli to nebude chtít některý z lídrů využít," řekl dnes novinářům unijní činitel obeznámený s přípravou summitu. Narážel zejména na nevyjasněný postoj Maďarska, jehož premiér Viktor Orbán v otázkách ukrajinské krize opakovaně využil práva veta k prosazení svých zájmů. Pokud se nikdo nepostaví proti, schválí summit kandidaturu Ukrajiny a Moldavska a přislíbí budoucí souhlas s tou gruzínskou, pokud země splní podmínky stanovené komisí.

Lídři podle návrhu závěrů summitu vyzvou k urychlené přípravě dalších dodávek zbraní Kyjevu a také plánu investic EU do poválečné obnovy Ukrajiny. Zmíní ovšem též přípravu dalších sankcí proti Rusku, ovšem bez konkrétní podoby. EU od začátku války schválila šest balíků protiruských opatření včetně částečného ropného embarga, zvažované omezení dovozu plynu však jasnou podporu nemá. Summit se podle tohoto zmíněného činitele shodne pouze na pravidelném půlročním prodloužení sankcí přijatých ještě před únorovou invazí.

Značně nejistý je zatím osud setkání s lídry Srbska, Černé Hory, Albánie, Severní Makedonie, Bosny a Kosova, které bude summitu předcházet ve čtvrtek dopoledne. Balkánští vůdci dávají najevo rozladění z toho, že EU rychle přiznává kandidátské postavení poststovětským zemím, zatímco jejich postup na cestě do unie stagnuje. Po vyřešení předchozích námitek ze strany Řecka či Francie nyní blokuje zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makenonií Bulharsko.

Summit se podle aktuálně navrhovaných závěrů shodne pouze na opětovném ujištění o "evropské perspektivě" balkánské šestice, konkrétní posun však neslíbí. Podle výše citovaného činitele však může ještě na poslední chvíli promluvit do závěrů návrh, jímž chce ke stažení veta přimět Bulharsko předsednická Francie. Vliv může mít i dnešní hlasování o důvěře bulharské vládě.

V pátek by měli lídři debatovat zejména o současné ekonomické situaci ovlivňované rekordní inflací související s vysokými cenami energií. Někteří lídři chtějí apelovat na společná opatření proti jejich nekontrolovatelnému růstu, například na zastropování cen plynu. Žádná shoda na tomto tématu se však neočekává. Summit by naopak měl dát zelenou pro zavedení společné evropské měny v Chorvatsku od ledna příštího roku.

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější