Lídry EU čeká debata o pomoci Ukrajině, podpoře zelené ekonomiky i energetice

Další pomoc Ukrajině, podpora konkurenceschopnosti evropské zelené ekonomiky či reforma energetického trhu budou hlavními tématy nadcházejícího bruselského setkání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Šéfové států a vlád evropského bloku se během dvoudenního zasedání mají bavit také o chystaném návratu k fiskálním pravidlům a o další integraci eurozóny.

Evropská unie, ilustrační fotografie.

Podle diplomatů se ale zásadní diskuse mohou točit kolem podpory jaderné energetiky a syntetických paliv pro auta, o něž se v současnosti přou tábory vedené Francií a Německem.

Lídři unijních zemí se sejdou několik dní poté, co blok uzavřel dohodu o dodávce milionu dělostřeleckých granátů a odeslal do Kyjeva další platbu v rámci pravidelné finanční pomoci. Ke svým partnerům se na dálku připojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož se chystá summit ujistit o další vojenské a finanční pomoci pro zemi, která se už déle než rok brání ruské agresi.

Unie k tomu chce využít i zmrazený majetek ruských oligarchů či institucí. Podle navrhovaných závěrů vrcholné schůzky, které má ČTK k dispozici, je EU připravena ke zvýšení tlaku na Moskvu uvažovat i o nových sankcích. Ty prosazují zejména pobaltské státy nebo Polsko a týkat by se mohly ruské jaderné energetiky nebo vývozu diamantů. Řada zemí je ale proti a unijní činitelé v nejbližších týdnech šanci na velký posun směrem k jednotě nevidí.

Výbušnější diskusi řada diplomatů očekává u ekonomických témat spojených s přechodem k ekologicky šetrnému průmyslu. Šéfové států se budou bavit mimo jiné o nedávném návrhu Evropské komise, která chce zajistit výrobu obnovitelných technologií a získávání surovin v Evropě s cílem pomoci místním firmám a snížit závislost na dovozu z Číny. S návrhem je nespokojena Francie, která se přes odpor Německa a dalších zemí snaží prosadit podporu jaderné energie a hodlá o ní diskutovat i na summitu.

Spor Paříže a Berlína by mohl v Bruselu podle některých činitelů rezonovat též v otázce podpory syntetických paliv pro spalovací motory, v níž komise rovněž vyšla vstříc Německu.

"Ta témata jsou na stole. Já myslím, že to může posunout Evropská rada, otevřená debata mezi lídry k tomu může přispět," řekl ČTK český ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Česko, které bude na summitu zastupovat premiér Petr Fiala, je podle Beka ve "zvláštní pozici", neboť stojí jak za francouzským požadavkem na podporu jádra, tak za německou snahou umožnit využívání syntetických paliv v nových autech po roce 2035.

Dalším tématem vrcholné schůzky budou ceny plynu a elektřiny, kvůli jejichž loňskému rekordnímu růstu zavedla unie loni za českého předsednictví sérii nouzových opatření. Lídři v návrhu závěrů chtějí jejich zhodnocení a případné prodloužení, pokud by bylo nutné v zájmu dostatečných zásob plynu a zajištění dostupných cen. Komise mimo jiné navrhuje prodloužit dobrovolné patnáctiprocentní snížení spotřeby plynu až do jara příštího roku.

Summit by měl také vyzvat k rychlému schválení změn fungování energetického trhu navržených minulý týden komisí, aby začaly platit do konce letošního roku.

V pátek mají lídři na programu jednání o dalším prohlubování hospodářské a měnové unie eurozóny, která se letos rozšířila o Chorvatsko na 20 zemí. Eurosummit, do něhož se ale zapojí i šéfové států používajících vlastní měny, se bude věnovat také návratu k pozastavenému uplatňování rozpočtových a dluhových pravidel EU, na jehož podrobnostech se členské země zatím neshodují.

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Rusko zničilo většinu ukrajinských tepelných elektráren

13.04.2024 21:55 Vlna ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, kterou Moskva spustila minulý měsíc,…

Související:

Nejnovější