Lídry EU čeká debata o pomoci Ukrajině, podpoře zelené ekonomiky i energetice

Další pomoc Ukrajině, podpora konkurenceschopnosti evropské zelené ekonomiky či reforma energetického trhu budou hlavními tématy nadcházejícího bruselského setkání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Šéfové států a vlád evropského bloku se během dvoudenního zasedání mají bavit také o chystaném návratu k fiskálním pravidlům a o další integraci eurozóny.

Evropská unie, ilustrační fotografie.

Podle diplomatů se ale zásadní diskuse mohou točit kolem podpory jaderné energetiky a syntetických paliv pro auta, o něž se v současnosti přou tábory vedené Francií a Německem.

Lídři unijních zemí se sejdou několik dní poté, co blok uzavřel dohodu o dodávce milionu dělostřeleckých granátů a odeslal do Kyjeva další platbu v rámci pravidelné finanční pomoci. Ke svým partnerům se na dálku připojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož se chystá summit ujistit o další vojenské a finanční pomoci pro zemi, která se už déle než rok brání ruské agresi.

Unie k tomu chce využít i zmrazený majetek ruských oligarchů či institucí. Podle navrhovaných závěrů vrcholné schůzky, které má ČTK k dispozici, je EU připravena ke zvýšení tlaku na Moskvu uvažovat i o nových sankcích. Ty prosazují zejména pobaltské státy nebo Polsko a týkat by se mohly ruské jaderné energetiky nebo vývozu diamantů. Řada zemí je ale proti a unijní činitelé v nejbližších týdnech šanci na velký posun směrem k jednotě nevidí.

Výbušnější diskusi řada diplomatů očekává u ekonomických témat spojených s přechodem k ekologicky šetrnému průmyslu. Šéfové států se budou bavit mimo jiné o nedávném návrhu Evropské komise, která chce zajistit výrobu obnovitelných technologií a získávání surovin v Evropě s cílem pomoci místním firmám a snížit závislost na dovozu z Číny. S návrhem je nespokojena Francie, která se přes odpor Německa a dalších zemí snaží prosadit podporu jaderné energie a hodlá o ní diskutovat i na summitu.

Spor Paříže a Berlína by mohl v Bruselu podle některých činitelů rezonovat též v otázce podpory syntetických paliv pro spalovací motory, v níž komise rovněž vyšla vstříc Německu.

"Ta témata jsou na stole. Já myslím, že to může posunout Evropská rada, otevřená debata mezi lídry k tomu může přispět," řekl ČTK český ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Česko, které bude na summitu zastupovat premiér Petr Fiala, je podle Beka ve "zvláštní pozici", neboť stojí jak za francouzským požadavkem na podporu jádra, tak za německou snahou umožnit využívání syntetických paliv v nových autech po roce 2035.

Dalším tématem vrcholné schůzky budou ceny plynu a elektřiny, kvůli jejichž loňskému rekordnímu růstu zavedla unie loni za českého předsednictví sérii nouzových opatření. Lídři v návrhu závěrů chtějí jejich zhodnocení a případné prodloužení, pokud by bylo nutné v zájmu dostatečných zásob plynu a zajištění dostupných cen. Komise mimo jiné navrhuje prodloužit dobrovolné patnáctiprocentní snížení spotřeby plynu až do jara příštího roku.

Summit by měl také vyzvat k rychlému schválení změn fungování energetického trhu navržených minulý týden komisí, aby začaly platit do konce letošního roku.

V pátek mají lídři na programu jednání o dalším prohlubování hospodářské a měnové unie eurozóny, která se letos rozšířila o Chorvatsko na 20 zemí. Eurosummit, do něhož se ale zapojí i šéfové států používajících vlastní měny, se bude věnovat také návratu k pozastavenému uplatňování rozpočtových a dluhových pravidel EU, na jehož podrobnostech se členské země zatím neshodují.

Jurečka představil část revize dávek. Změny začnou platit v příštím roce

22.10.2024 16:38 Od poloviny příštího roku budou všichni žadatelé a příjemci státních dávek na bydlení, živobytí a…

Jižní Korea reaguje na zapojení souseda do války na Ukrajině

22.10.2024 14:10 Jižní Korea zvažuje vyslání vojenského personálu na Ukrajinu a přímé dodávky zbraní Kyjevu. Tento…

Putina čeká jednání se šéfem OSN Guterresem

22.10.2024 11:24 Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek setká s generálním tajemníkem Organizace spojených…

Izrael odhalil několik špionů, které řídil Írán

21.10.2024 21:42 Izrael řeší uprostřed konfliktů s hnutími Hamás a Hizballáh velkou nepříjemnost. Podařilo se…

Babišova kauza ohledně StB na Slovensku končí. Uzavřel smír

21.10.2024 18:28 Slovensko se rozhodlo uzavřít smír s českým expremiérem Andrejem Babišem ve sporu, který se týkal…

Izrael údajně předložil podmínky pro ukončení války v Libanonu

21.10.2024 11:03 Izrael během uplynulého týdne předal do USA dokument s podmínkami, za nichž je ochoten ukončit…

Izrael zvažuje, jak využít tělo Sinvára

20.10.2024 12:42 Izrael zvažuje, že by mohl využít tělo zabitého vůdce palestinské militantní skupiny Hamás, Jahji…

Za pokusem o atentát na Netanjahua stojí Hizballáh

20.10.2024 10:33 V sobotu došlo k pokusu o atentát na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, za který podle jeho…

První země podpořila Zelenského vítězný plán

19.10.2024 21:21 Francouzský ministr zahraničních věcí Jean-Noel Barrot přislíbil Ukrajině podporu při realizaci…

Izraelská armáda zlikvidovala osobního strážce šéfa Hamásu Sinvára

19.10.2024 18:54 Izraelská armáda v pátek oznámila, že zlikvidovala osobního strážce šéfa palestinského hnutí Hamás…

Související:

Nejnovější