Lipavský předpokládá, že Rusko zůstane hrozbou i pro další desetiletí

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) poskytl rozhovor německému deníku Tagesspiegel. Hovořil o pozici Ukrajiny a jejím potenciálním vstupu do Evropské unie. Dále zmínil českou dezinformační scénu a podotkl, že česká společnost není ve vztahu k Rusku nijak rozdělená. „Rusko bude představovat hrozbu na desítky let dopředu,“ varoval.

Jan Lipavský

Na otázku redaktora, jestli Evropa dostatečně podporuje ukrajinské válečné úsilí, odpověděl, že je potřeba průlom k dosažení mezinárodně uznávaných hranic válkou zmítané země z roku 1991. „Potřebují stíhačky k zabezpečení vzdušného prostoru a pevnou protiletadlovou obranu proti Putinovým raketám, které používá k bombardování civilistů. Musíme proto jednat rozhodně a rychle,“ zdůraznil.

Dodal také, že je Česká republika ohrožena Ruskou federací. „Vzpomeňte si na rok 2014, kdy ruská rozvědka vyhodila do vzduchu dva české muniční sklady u slovenských hranic a jeden člověk zemřel. Naše hrozba není imaginární,“ upozornil šéf české diplomacie.

Rusko podle něj bude představovat hrozbu na desítky let dopředu. „Jsem rád, že nová německá bezpečnostní strategie to dává jasně najevo,“ dodal.

Deník se ho dále ptal, jestli je Německo pro ČR „speciální partner“. Lipavský uvedl, že obě země mají podobné problémy. „Energetická krize a inflace tvrdě zasáhly obě naše země. Naše ekonomiky jsou na sobě silně závislé. Ekonomicky jsme vytvořili společný prostor. Pokud jsme v nebezpečí my, pak i Německo,“ vylíčil.

Němci si rovněž všimli velkých protestů proti sankcím vůči Rusku. „Polovina populace je otevřeně prozápadní a ztotožňuje se se západními hodnotami. Druhá polovina se považuje za neutrální, spíše jako most mezi Východem a Západem. Ve vztahu k Rusku není společnost rozdělena,“ řekl ministr.

„Náš parlament právě velkou většinou schválil smlouvu o obranné spolupráci mezi Českou republikou a USA, která vytváří rámec pro umístění amerických vojáků,“ připomněl s tím, že se smlouvou souhlasilo i hnutí ANO Andreje Babiše. Proti se postavila pouze SPD Tomia Okamury.

Redaktorovi neušla ani velmi aktivní česká dezinformační scéna a ptal se Lipavského na to, jakou roli hrají ruské dezinformace v ČR. „Velmi důležitou. Ale udělali jsme velmi chytrý krok a jsem rád, že mnoho evropských zemí následuje náš příklad: výrazně jsme omezili ruskou diplomatickou přítomnost v Praze, protože mnoho zaměstnanců ambasád aktivně podporuje sítě provozující dezinformace,“ poznamenal.

Šéf diplomacie zdůraznil, že nejde primárně o odhalení lží. „Důležitější je vysvětlit, proč musíme být v EU a NATO, proč je pro nás Rusko hrozbou, co se děje na Ukrajině a proč je to nebezpečné. Problém je, že pravda je obvykle velmi nudná.“

Lipavskému se nevyhnuly ani otázky spojené s přistoupením Ukrajiny do aliance. Řekl, že Ukrajina ještě není připravená. „Ale musí být. A je v našem zájmu Ukrajině v tom pomoci. To platí jak pro NATO, tak pro EU,“ uvedl.

Přiblížil, že unie je především unií právních států. „Proto to funguje a je tak úspěšné. Neexistuje žádná jiná mezinárodní organizace, která vytváří tak úzké a produktivní vztahy mezi tolika státy, které bývaly ve válce. Ukrajina se kvůli tomu potřebuje změnit a právě na tom pracuje. Má k tomu politickou vůli. Měli bychom jí věřit.“

Ukrajina si podle Lipavského dokázala zvolit demokratický parlament a prezidenta. „Strany ve vládě se několikrát vyměnily. To je jasný ukazatel demokracie. Nevědět, jaký bude výsledek voleb. Samozřejmě je spousta problémů s oligarchy a různými zájmovými skupinami, společnost ale chce něco změnit a vyvíjí tlak na vládu,“ shrnul.

Na otázku, jestli je Evropská unie v současné době připravená na rozšíření, ministr zahraničních věcí odpověděl, že se rozšíření zaseklo. „Je však třeba jej chápat jako jeden z nejsilnějších nástrojů měkké síly EU. Evropa je vizí pro země západního Balkánu a pro Ukrajinu, která doslova bojuje o život. Pokud polevíme, riskujeme, že tyto země politicky ztratíme. Začaly by hledat jiné partnery – Rusko nebo Čínu,“ doplnil.

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Související:

Nejnovější