Lipavský: V EU bude tématem pomoc Ukrajině s následky útoků na energetickou síť

V Evropské unii bude velkým tématem to, jakým způsobem pomoci Ukrajině vyrovnat se s následky posledních raketových útoků, mimo jiné na energetické infrastruktuře. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Rusové systematicky bombardují rozvodnou síť.

Jan Lipavský

Některé země, například Německo či Nizozemsko, po útocích urychlily pomoc v podobě dodávek systémů protivzdušné obrany, jiné země hledají možnosti humanitární pomoci.

Debatu v EU čeká Lipavský také ohledně dalšího uvolňování a případně navyšování prostředků z Evropského mírového nástroje, jimiž se hradí vojenská podpora, kterou jednotlivé členské státy dodávají Ukrajině. "Nebude to úplně jednoduchá diskuse, ale pokud má Evropská unie seriózně vykonávat svoji geopolitickou zahraniční politiku, tak to bez těch nástrojů nejde," uvedl šéf české diplomacie. Tento fond o objemu zhruba pěti miliard eur zřídily a doplňují členské země mimo rozpočet EU.

Ukrajině EU také slíbila devítimiliardovou půjčku. Z balíku zatím byla poskytnuta jen jedna miliarda eur. Evropská komise minulý týden podpisem memoranda potvrdila zapůjčení dalších pěti miliard, první díl půjčky EU podle eurokomisaře Valdise Dombrovskise pošle kolem poloviny měsíce. Další dvě části mají následovat do konce roku.

Hlavní je podle Lipavského také otevřít debatu o tom, jak dále finančně podpořit Ukrajinu, jež bez přímé makroekonomické pomoci nemá dostatek prostředků na fungování ve válečném stavu. Dále pokračuje interní evropská debata o přístupu k Rusku. Aktuálně je postaven na pěti principech, které jsou podle Lipavského dávno překonány.

Za úspěch považuje politickou dohodu na vzniku evropské výcvikové mise pro Ukrajinu. Doufá, že bude formálně stvrzena už na zasedání ministrů zahraničí zemí EU v Lucemburku příští týden.

Zásadní je podle Lipavského také pokračovat v protiruských sankcích. EU minulý týden přijala osmou sadu postihů, jejíž součástí je i dohoda o zavedení cenového stropu na ropu přepravovanou z Ruska do třetích zemí po moři. Balík také rozšiřuje zákaz dovozu ruské oceli, dřeva či cigaret. Seznam potrestaných činitelů a subjektů se rozšířil o 37 jmen na celkových 1351. Sankce jsou podle Lipavského relativně přísné a ruský režim bolí. Nemohou mít ale vždy okamžitý účinek. Reálný geopolitický vliv podle něj mají sektorové sankce.

Celkově považuje Lipavský průběh českého předsednictví v Radě EU za úspěšné. Chtěl by také, aby byla během tohoto pololetí dokončena třetí deklarace mezi aparáty EU a Severoatlantické aliance (NATO). "Česká republika dlouhodobě usiluje o to, abychom v bezpečnostních otázkách měli co nejvíce sladěné postoje EU a NATO," řekl ministr. Oba bloky podle něj čelí stejným výzvám a je nutné nalézt jednotu ve strategických otázkách, míní.

Další prioritou českého předsednictví je podle něj podporovat rozšiřovací proces EU. Za úspěch považuje zahájení přístupového jednání s Albánií a Severní Makedonií, které sice odpracovala Francie za předcházejícího předsednictví, Česko k tomu ale podle Lipavského pozitivně přispělo.

Z nadcházejících předsednických akcí šéf diplomacie vyjmenoval mezinárodní konferenci k Terezínské deklaraci, zasedání zvláštních zmocněnců pro Sahel v první polovině listopadu nebo Radu EU-USA pro obchod a technologie, která se uskuteční začátkem prosince ve Spojených státech. Plánuje se též summit EU a západního Balkánu, nejspíš se bude konat v Albánii.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější