Lipavský zhodnotil unijní sankce vůči Rusku. Konzulát ve Lvově se uzavírá

Sankce, které v noci na dnešek odsouhlasili na mimořádném summitu lídři zemí Evropské unie, jsou podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) velmi tvrdé. Rusko tvrdě zasáhnou, míní. Neformálně se začíná mluvit i o třetím balíku sankcí na úrovni EU, řekl šéf české diplomacie na tiskové konferenci po dnešním jednání resortního krizového štábu.

Jan Lipavský

Premiéři a prezidenti zemí EU se podle Lipavského plně postavili za územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny. Sankce má za bezprecedentní. Ministři zahraničí zemí EU dnes odpoledne v Bruselu postihy ztvrdí.

Sankce mají omezit ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod. Zasáhnou také 70 procent ruského bankovního trhu, řekla po skončení schůzky předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Premiér Petr Fiala (ODS) prohlásil, že prosazoval maximální možnou míru sankcí.

Jednomyslnou podporu nezískalo vyřazení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, které navrhovala řada zemí v čele s pobaltskými státy. "SWIFT není jediné možné řešení," uvedl Lipavský.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ráno však řekl, že sankce, které v posledních dnech na Moskvu uvalily západní země, nejsou dostatečné. Důkazem je podle něj stále pokračující ruská agrese proti jeho zemi. Dodal, že svět nadále pozoruje dění na Ukrajině z povzdálí.

"Ukrajina neskutečným způsobem bojuje o svoji nezávislost a svobodu a o právo volby. Vnímám, že celý západní svět za ní v tuto chvíli stojí," řekl Lipavský. Každý stát podle něj pomáhá způsobem, jakým dokáže. Ukrajina obdržela některé moderní zbraňové systémy z Británie či ze Spojených států, Česko a EU hledají takové formy, kde dokážou být nejvíce platné, poznamenal. "Vůle pomáhat Ukrajině je velmi vysoká," dodal šéf diplomacie.

Z bezpečnostních důvodů byl uzavřen i generální konzulát ve Lvově

Zaměstnanci českých zastupitelských úřadů v Kyjevě a ve Lvově už opustili Ukrajinu a jsou na cestě do Česka. Informaci Českého rozhlasu a České televize potvrdila ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. Jde podle ní o desítky lidí. O rozhodnutí uzavřít z bezpečnostních důvodů český generální konzulát ve Lvově informoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) po dnešním jednání resortního krizového štábu. Velvyslanectví v Kyjevě bylo uzavřeno již dříve.

Úspěšnou evakuaci personálu českých zastupitelských úřadů potvrdilo české ministerstvo zahraničí. "Už jsou mimo Ukrajinu, na území Evropské unie," uvedla večer mluvčí resortu

Situaci Čechů na Ukrajině po uzavření zastupitelských úřadů česká strana řeší z okolních zemí, primárně z Polska, poznamenal šéf české diplomacie. Ministerstvo zahraničí také zveřejnilo telefonní linky, na které se občané mohou obrátit. V případě nouzové situace mohou kontaktovat nouzovou linku na ukrajinském čísle +380673749701 nebo na českém čísle +420 222 264 234. Pro ukrajinské občany a jejich vízové a pobytové dotazy byla zřízena linka ministerstva vnitra +420 974 801 802. V této souvislosti je k dispozici i emailová adresa ukrajina@mvcr.cz.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba poté řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit. Podle ukrajinského generálního štábu je cílem ruské invaze hlavní město Kyjev.

Lipavský dnes také ocenil vlnu solidarity s Ukrajinou, kterou vyjadřují čeští občané, a mírumilovné demonstrace. Obrovskou odvahu pak podle něj projevují lidé v Rusku, kteří se účastní protestů proti Putinovi a válce. V Rusku úřady zadržely přes 1830 lidí, kteří demonstrovali proti válce na Ukrajině. Údaj potvrdil Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva, který zároveň zatýkání odsoudil.

Počet Čechů na Ukrajině evidovaných v cestovatelském systému Drozd zůstává podle Lipavského zhruba na 150. "Situace na Ukrajině je velmi špatná, nepřehledná, informace jsou sporadické. Proto platí to obecné varování před cestami na Ukrajinu a proto jsme vyzvali občany České republiky, aby z Ukrajiny odcestovali. Nejsme schopni odhadovat ani vývoj situace," uvedl ministr.

Vláda na dnešním zasedání potvrdila čtvrteční rozhodnutí Bezpečnostní rady státu (BRS) uvolnit přes 300 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině. Kabinet podle premiéra Petra Filay (ODS) mimo jiné pověřil ministra průmyslu, aby Česko poskytlo Ukrajině pohonné hmoty, o které žádá NATO. Vláda také spustila druhý ze čtyř stupňů připraveného plánu pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Počítá tak v tuto chvíli se zajištěním 5000 lidí. Na tuto podporu a zabezpečení by podle odhadů mohlo být potřeba 1,5 miliardy korun.

K tomu, že někteří ukrajinští pracovníci v ČR dostávají povolávací rozkaz, Lipavský řekl, že ministerstvo průmyslu a další resorty jsou v úzké koordinaci se zaměstnavateli. "Věřím, že situaci nějakým způsobem zvládneme," uvedl. Vnitro se naopak aktivně připravuje na to, aby lidem příchozím z Ukrajiny dokázalo pomoct například s administrativou.

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Související:

Nejnovější