Macronovi blahopřál ke znovuzvolení Putin i Zeman

Americký prezident Joe Biden v neděli poblahopřál svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi ke znovuzvolení a řekl, že obě země budou nadále spolupracovat při obraně demokracie. Dnes si oba lídři zatelefonovali, podle Bílého domu Biden dal najevo, že je připraven na další spolupráci. K obhájení mandátu Macronovi blahopřáli i státníci z Číny, Ukrajiny, Ruska a také další evropští lídři.

Emmanuel Macron

"Těším se na pokračování naší úzké spolupráce - zejména při podpoře Ukrajiny, obraně demokracie a boji proti klimatickým změnám," napsal Biden na twitteru. Francii nazval "klíčovým partnerem při řešení globálních výzev". Blahopřání předtím na twitteru zveřejnil také americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Podle Bílého domu v dnešním telefonickém hovoru Biden "zdůraznil blízké a stálé vztahy mezi Spojenými státy a Francií, naším nejstarším spojencem, založené na sdílených demokratických hodnotách, ekonomických vazbách a bezpečnostní spolupráci".

Ke gratulacím Macronovi se připojil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Francouzského prezidenta označil za "opravdového přítele".

"Blahopřeji prezidentovi a opravdovému příteli Emmanuelu Macronovi k volebnímu vítězství," uvedl v noci na dnešek na twitteru Zelenskyj. "Přeji Emmanuelu Macronovi nové úspěchy ve prospěch francouzského lidu. Oceňuji francouzskou podporu a jsem přesvědčen, že společně vykročíme vstříc novým vítězstvím. Na silnou a sjednocenou Evropu!"

Přání vyzývající k další spolupráci Macron obdržel i z Pekingu. "Chci pokračovat v další spolupráci s prezidentem Macronem (...) při obraně principů nezávislosti a v zájmu vzájemného porozumění, prozíravosti a společného přínosu," uvedl podle čínské státní televize CCTV čínský prezident Si Ťin-pching.

"Všechny volby jsou oslavou demokracie. Po nejnáročnější kampani se vrací jednotvárnost všedních dnů. (...) Budoucnost Evropy je v našich rukou," vzkázal Macronovi na twitteru společně s gratulací polský premiér Mateusz Morawiecki.

Macronovi už blahopřál i německý kancléř Olaf Scholz, představitelé Evropské unie nebo čeští politici včetně premiéra Petra Fialy a prezidenta Miloše Zemana.

Zeman podpořil v gratulaci Macronovi jeho postup vůči Rusku

Prezident Miloš Zeman v dnešní gratulaci Emmanuelovi Macronovi podpořil aktivity znovuzvoleného prezidenta Francie směrem k Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi. Vybídl k diplomatickému úsilí o ukončení bojů na Ukrajině. V přání, které zveřejnil Hrad, Zeman uvedl, že druhý mandát získal Macron ve velmi neklidné době ovlivněné ruskou agresí na Ukrajině.

"Je zřejmé, že na Ukrajině se bojuje i o naši svobodu a budoucnost. Naše pomoc Ukrajině však musí jít ruku v ruce s diplomatickým úsilím o ukončení bojů a nalezení míru. V této souvislosti tak podporuji i Vaše aktivity směrem k Ruské federaci a jejímu prezidentovi," napsal Zeman.

Macronovo znovuzvolení a veřejná popularita jsou podle Zemana jasným důkazem jeho úspěšného působení v čele státu i skvělé reprezentace Francie. Zmínil také výbornou úroveň vztahů mezi Českou a Francií a rozvíjející se spolupráci a také návaznost českého předsednictví EU na francouzské. "Pevně věřím, že se nám podaří v druhé polovině letošního roku úspěšně navázat na velmi aktivní francouzské předsednictví v Radě Evropské unie," uvedl.

Prezidenta Francie pozval Zeman i s chotí na Pražský hrad. "Jsem přesvědčen, že z moci ze svých funkcí budeme mít možnost přispět k dalšímu prohloubení a rozvoji tradičního přátelství mezi našimi zeměmi," uvedl.

Za dobrou zprávu pro Evropu označila Macronovo vítězství Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Jsem ráda, že prohrál populismus a nacionalismus a Francie bude nadále partnerem v EU i NATO," napsala předsedkyně Poslanecké sněmovny na twitteru.

Blahopřání zaslal do Paříže také expremiér Andrej Babiš (ANO), vítězství Macrona označil za obrovský úspěch a dobrou zprávu. "Hraješ nezastupitelnou roli v Evropské radě a v dnešních těžkých časech je stabilita o to důležitější. Přeji Ti jen to nejlepší a doufám, že se zase brzy uvidíme," vzkázal

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější