Maďarsko bude platit za plyn podle přání Ruska, Řecko nechce porušit sankce

Maďarsko přistoupilo na platební podmínky Moskvy pro odběr ruského plynu, potvrdil americké televizi CNN ministr zahraničí Péter Szijjártó. Budapešť podle něj nemá alternativní možnosti, jak si zajistit energetické zdroje nebo trasy, které by zemi umožnily v nejbližších letech ukončit dovoz plynu z Ruska.

Ilustrační foto

Řecký ministr energetiky Kostas Skrekas pak řecké rozhlasové stanici Skai řekl, že Atény plánují příští měsíc zaplatit ruské plynárenské společnosti Gazprom tak, aby neporušilo sankce EU vůči Rusku. Nic bližšího k tomu neřekl.

Szijjártó už dříve uváděl, že jeho země nepodpoří žádnou podobu evropských sankcí, která by se týkala ruské ropy a plynu. "Z Ruska pochází 85 procent našich dodávek plynu a 65 procent našich dodávek ropy. Proč? Protože to určuje infrastruktura. Není to legrace, my jsme si tuhle situaci nevybrali," poznamenal Szijjártó.

Od ruské invaze na Ukrajinu země Evropské unie v několika etapách zpřísnily sankce vůči Moskvě a teď jednají o zákazu dovozu energetických surovin. Maďarsko patří mezi několik států unie, které se proti podobnému kroku stavějí, hlavně s ohledem na podobu vlastní energetiky a ekonomiky.

Řecko získává z Ruska více než 30 procent plynu, který potřebuje. Smlouva o dodávkách s Gazpromem mu končí v roce 2026. Řecká plynárenská společnost DEPA má uhradit Gazpromu fakturu za dubnové dodávky plynu do 25. května.

"Zaplatíme způsobem, který neporuší sankce a zajistí energetickou bezpečnost naší země," řekl ministr Skrekas. "Gazprom navrhl způsob platby. Má to právní, finanční a politické aspekty a my jsme všechny tyto aspekty posuzovali," dodal.

Mluvčí řecké vlády Jannis Ikonomu prohlásil, že převod na rubly je jen technickou záležitostí. "Platili jsme v eurech a budeme platit v eurech. Jak se budou přepočítávat na rubly, to je otázka, která se vyjasní."

Ruský prezident Vladimir Putin po začátku invaze a po ostré reakci západních zemí na ruskou agresi oznámil, že odběratelé ze znepřátelených zemí budou za ruský plyn muset platit v rublech. Evropské země a tamní plynárenské firmy to odmítly s tím, že by změna platební metody byla porušením smluv. Ruská strana, pro kterou dodávky plynu do zemí EU znamenají výrazné příjmy, následně vypracovala a zákazníkům nabídla nový systém plateb.

V rámci tohoto platebního schématu si odběratelé surovin musejí u banky Gazprombank, nad kterou má kontrolu Kreml, otevřít dva bankovní účty - devizový a rublový. Odběratelé nejprve pošlou svá eura či dolary na devizový účet a Gazprombank za ně nakoupí rubly. Ty budou na rublovém účtu, z kterého banka jménem odběratelů bude hradit účty za odebraný plyn.

Agentura Bloomberg s odvoláním na zdroj blízký Gazprombank ve středu napsala, že takové účty si už otevřelo deset evropských odběratelů ruského plynu. Čtyři z nich tímto způsobem už zaplatili.

Gazprom ve středu ráno zcela zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje. Cena plynu pro evropský trh se pak výrazně zvýšila.

Ekonom Lukáš Kovanda v dnešním komentáři uvedl, že existují indicie, které obchodníky ujišťují v tom, že k odpojení Evropské unie jako celku od ruských energií nedojde. "Pro řadu evropských podniků jsou prostě obtížně nahraditelné," vysvětlil.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější