Maďarsko má informace o tom, co se stalo při atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

Rober Fico

Konstatoval to ve čtvrtek v rozhovoru pro deník Blikk maďarský premiér Viktor Orbán.

Podle Orbána mnoho lidí adresovalo kritiku slovenským tajným službám kvůli tomu, co se stalo. V případě politiků se podle něj riziko nedá zcela eliminovat, protože nelze očekávat, že by se nesetkávali s lidmi.

"Absolutní bezpečnost tedy neexistuje," dodal s poznámkou, že neprůstřelnou vestu on sám nikdy nenosil a nenosí ani v současnosti.

"Zatím nevíme, jestli máme co do činění s osamělým pachatelem. O něm víme, že dělal kampaň po boku bývalého levicového kandidáta na prezidenta. Je to člověk podporující válku, jehož největší výhradou vůči současnému slovenskému premiérovi bylo právě to, že válku nepodporuje. Jisté je, že Ficova strana Směr-SD je strana, která brání tradiční hodnoty, je suverenistickou stranou, která si cení národní nezávislosti, a je zároveň mírovou stranou. Na druhé straně je progresivní, levicový, mezinárodní atentátník podporující válku," řekl předseda maďarské vlády.

Stav slovenského premiéra je po atentátu stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Tento týden to po jednání Rady bezpečnosti SR novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

"Převoz premiéra do Bratislavy zatím není aktuální otázkou, ani dnes, ani v případě dalších dnů," uvedl vicepremiér. Zdůraznil, že stav premiéra neustále vyhodnocuje lékařské konzilium.

"Podle kontrolních vyšetřování se konzilium rozhoduje o dalším postupu, nastavení léčby, " upozornil. "Určitě momentálně nemůžeme ještě mluvit o stavu, že premiér už rehabilituje ," zdůraznil Kaliňák.

Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici v pondělí na sociální síti uvedla, že stav slovenského premiéra je po atentátu, k němuž došlo minulý týden, stabilizovaný. Předseda vlády komunikuje a klinicky se zlepšuje.

"Po dnešní konzultaci je stav pacienta stabilizován. Klinicky se zlepšují, komunikují, zánětlivé parametry pomalu klesají. Pan premiér zůstává v naší péči," uvedla nemocnice.

Vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD) už v neděli uvedl, že Fico je momentálně mimo ohrožení života. Jeho stav je ale nadále vážný.

"Na základě ranního konzilia lékařů můžeme konstatovat, že pacient je momentálně mimo stav ohrožení života. Jeho stav je nadále velmi vážný a potřebuje dlouhou dobu a klid na rekonvalescenci. Pevně věříme, že vše půjde dobrým směrem, " uvedl náměstek Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici Milan Urbáni.

Kaliňák ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná.

Dodal, že tak jako těžké zranění Fica bude způsobovat, že mnohé věci se bude "muset učit znovu, tak možná i naše demokracie se bude muset učit chodit a tolerovat jiný názor". Nebyl to podle něj náhodný počin, ale plánovaný. O případný pokus podle něj šlo i při předchozím jednání vlády. Vyzval média, aby prezentovala fakta a společně vykročila na cestu tolerance.

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica spáchal jednasedmdesátiletý spisovatel a básník Juraj Cintula z města Levice na jižním Slovensku. Ke střelbě došlo po středečním jednání vlády v Handlové v Trenčínském kraji. Fico utrpěl průstřel břicha a ruky a byl vrtulníkem převezen do Banské Bystrice.

Témata: Maďarsko | Rober Fico

Izrael tvrdě zaútočil na Hizballáh. Nejvyšší vůdce hnutí je možná po smrti

28.09.2024 08:51 Izraelská armáda v pátek a v noci na sobotu podnikla další sérii úderů na libanonské hlavní město…

Lukašenko se obává útoku ze strany NATO. Varoval před třetí světovou válkou

27.09.2024 21:50 Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který je nejvěrnějším spojencem ruského protějška Vladimira…

Kamala Harrisová se sešla se Zelenským. Ten chce mluvit i s Trumpem

27.09.2024 11:47 Viceprezidentka USA Kamala Harrisová ve čtvrtek ve Washingtonu ujistila ukrajinského prezidenta…

Írán měl projevit ochotu jednat o jaderném programu

27.09.2024 09:37 Írán projevuje náznaky ochoty obnovit jednání o svém jaderném programu, ale zatím odmítá návrat…

Blinken označil varování Putina ohledně jaderných zbraní proti Západu za…

26.09.2024 21:01 Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek označil varování ruského prezidenta Vladimira…

V Británii omylem propustili desítky vězňů

26.09.2024 19:06 V Británii bylo omylem propuštěno více než 30 vězňů v rámci vládního programu, jehož cílem je…

Jde o varování pro Západ, řekl Peskov k návrhu změn v jaderné doktríně

26.09.2024 16:35 Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes prohlásil, že změny v ruské jaderné doktríně, které ve středu…

Biden před Zelenského návštěvou oznámil další masivní pomoc Ukrajině

26.09.2024 14:11 Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek oznámil nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu v hodnotě…

Američané uvažují, že dají Urkajině munici s bílým fosforem

26.09.2024 12:58 Americké ministerstvo obrany doporučilo prezidentu Joeu Bidenovi, aby Ukrajině poskytl munici s…

Rusko chce změnit jadernou doktrínu. Putin řekl, co má být jinak

26.09.2024 09:43 Ruský prezident Vladimir Putin ve středu navrhl změny v ruské jaderné doktríně. Podle těchto změn…

Související:

Nejnovější