Maďarsko má informace o tom, co se stalo při atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

Rober Fico

Konstatoval to ve čtvrtek v rozhovoru pro deník Blikk maďarský premiér Viktor Orbán.

Podle Orbána mnoho lidí adresovalo kritiku slovenským tajným službám kvůli tomu, co se stalo. V případě politiků se podle něj riziko nedá zcela eliminovat, protože nelze očekávat, že by se nesetkávali s lidmi.

"Absolutní bezpečnost tedy neexistuje," dodal s poznámkou, že neprůstřelnou vestu on sám nikdy nenosil a nenosí ani v současnosti.

"Zatím nevíme, jestli máme co do činění s osamělým pachatelem. O něm víme, že dělal kampaň po boku bývalého levicového kandidáta na prezidenta. Je to člověk podporující válku, jehož největší výhradou vůči současnému slovenskému premiérovi bylo právě to, že válku nepodporuje. Jisté je, že Ficova strana Směr-SD je strana, která brání tradiční hodnoty, je suverenistickou stranou, která si cení národní nezávislosti, a je zároveň mírovou stranou. Na druhé straně je progresivní, levicový, mezinárodní atentátník podporující válku," řekl předseda maďarské vlády.

Stav slovenského premiéra je po atentátu stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Tento týden to po jednání Rady bezpečnosti SR novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

"Převoz premiéra do Bratislavy zatím není aktuální otázkou, ani dnes, ani v případě dalších dnů," uvedl vicepremiér. Zdůraznil, že stav premiéra neustále vyhodnocuje lékařské konzilium.

"Podle kontrolních vyšetřování se konzilium rozhoduje o dalším postupu, nastavení léčby, " upozornil. "Určitě momentálně nemůžeme ještě mluvit o stavu, že premiér už rehabilituje ," zdůraznil Kaliňák.

Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici v pondělí na sociální síti uvedla, že stav slovenského premiéra je po atentátu, k němuž došlo minulý týden, stabilizovaný. Předseda vlády komunikuje a klinicky se zlepšuje.

"Po dnešní konzultaci je stav pacienta stabilizován. Klinicky se zlepšují, komunikují, zánětlivé parametry pomalu klesají. Pan premiér zůstává v naší péči," uvedla nemocnice.

Vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD) už v neděli uvedl, že Fico je momentálně mimo ohrožení života. Jeho stav je ale nadále vážný.

"Na základě ranního konzilia lékařů můžeme konstatovat, že pacient je momentálně mimo stav ohrožení života. Jeho stav je nadále velmi vážný a potřebuje dlouhou dobu a klid na rekonvalescenci. Pevně věříme, že vše půjde dobrým směrem, " uvedl náměstek Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici Milan Urbáni.

Kaliňák ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná.

Dodal, že tak jako těžké zranění Fica bude způsobovat, že mnohé věci se bude "muset učit znovu, tak možná i naše demokracie se bude muset učit chodit a tolerovat jiný názor". Nebyl to podle něj náhodný počin, ale plánovaný. O případný pokus podle něj šlo i při předchozím jednání vlády. Vyzval média, aby prezentovala fakta a společně vykročila na cestu tolerance.

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica spáchal jednasedmdesátiletý spisovatel a básník Juraj Cintula z města Levice na jižním Slovensku. Ke střelbě došlo po středečním jednání vlády v Handlové v Trenčínském kraji. Fico utrpěl průstřel břicha a ruky a byl vrtulníkem převezen do Banské Bystrice.

Témata: Maďarsko | Rober Fico

Zelenskyj odmítl podmínky Putina, označil ho za Hitlera

14.06.2024 20:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira…

Hamás přiznal, že neví, kolik rukojmí unesených z Izraele ještě žije

14.06.2024 16:47 Není jasné, kolik z 116 rukojmích, které Hamás od 7. října drží v Pásmu Gazy, je stále naživu.…

Putin: Svět se dostal do bodu, odkud není návratu

14.06.2024 14:24 Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že svět se dostal do bodu, odkud není návratu, a…

NATO je schopno v případě útoku Ruska rychle nasadit statisíce vojáků

14.06.2024 08:46 Země Severoatlantické aliance (NATO) "výrazně překročily" svůj závazek, že budou schopny nasadit…

Rusové ženou amerického novináře Gershkoviche před soud

13.06.2024 19:13 Rusko posílá Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže…

Pavel a Čaputová si při její návštěvě Prahy navzájem vyznamenali

13.06.2024 16:45 Český prezident Petr Pavel a jeho slovenská kolegyně Zuzana Čaputová si během její poslední…

NATO plánuje další protiruská opatření, uvedl Stoltenberg

13.06.2024 13:20 Členské země NATO plánují přijmout tvrdší opatření proti ruským špionům na svém území v reakci na…

Fico komunikuje s vládní koalicí, léčba bude pokračovat

13.06.2024 10:32 Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se před měsícem stal obětí atentátu, během procesu…

Ukrajina má ještě letos dostat 50 miliard dolarů ze zmrazených ruských…

13.06.2024 09:08 Státy skupiny G7 se předběžně dohodly, že Ukrajině do konce letošního roku zajistí 50 miliard…

Izrael i Hamás se v Pásmu Gazy dopouští válečných zločinů, zjistila OSN

12.06.2024 19:47 Izrael i palestinské militantní hnutí Hamás se během prvních fází války v Pásmu Gazy dopustily…

Související:

Nejnovější