Mariupol máme pod kontrolou, tvrdí Šojgu. Není celý v ruských rukou, řekl Zelenskyj

Ukrajinský Mariupol je pod kontrolou ozbrojených sil Ruska a Doněcké lidové republiky, prohlásil dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle agentury TASS v besedě s prezidentem Vladimirem Putinem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury Reuters reagoval, že ač je většina klíčového jihoukrajinského přístavního města pod kontrolou Rusů, v části dál kladou odpor ukrajinské síly. Upozornil, že ve městě je uvězněno 120.000 civilistů, a řekl, že Kyjev se snaží dojednat s Moskvou výměnu zajatců za mariupolské vojáky a civilisty.

Sergej Šojgu, ministr obrany Ruské federace

Informaci o ovládnutí Mariupolu zpochybnil mimo jiné ukrajinský zpravodajský server Ukrajinska pravda. Ten napsal, že sám Šojgu přiznal, že ve městě zůstává na 2000 ukrajinských obránců. Šojgu řekl, že zbývající ukrajinští bojovníci jsou zablokováni v místních železárnách a ocelárnách Azovstal. Putin nařídil útok na tento hutní komplex přerušit a místo toho pokračovat v jeho blokádě. Rusko se rozhodlo pro blokádu Azovstalu, protože ho nemůže dobýt silou, reagoval poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč podle agentury Reuters. "Utrpěli tam (Rusové) velké ztráty. Naši obránci ho nadále drží," dodal Arestovyč.

"Šojgu prezidentovi Putinovi o takzvaném dobytí Mariupolu lhal," píše Ukrajinska pravda. Web poukázal, že ministr obrany sice mluvil o ovládnutí města, ale zároveň řekl, že "zakončení operace" v tamních ocelárnách potrvá ještě "tři nebo čtyři" dny. Také ruská služba stanice BBC uvedla, že velení ukrajinské armády dnes nehlásilo žádné významné změny v první frontové linii.

"Považuji navrhovaný útok na průmyslovou zónu za zbytečný," řekl Putin šéfovi resortu obrany při setkání v Kremlu. Podle Reuters rozhodnutí zdůvodnil snahou ochránit životy ruských vojáků. Je prý lepší počkat, až obráncům dojdou zásoby. "Není třeba lézt do těch katakomb a plazit se podzemím průmyslových zařízení, " řekl Putin.

Putin "osvobození" Mariupolu, jak Rusové označují svou okupaci částí Ukrajiny, nazval "úspěchem" a ministrovi pogratuloval. Stanice BBC na svém webu ale napsala, že ve skutečnosti se za posledních několik dní nic podstatného nezměnilo. "Je to součástí pokračující kremelské strategie, která má ruskému lidu namluvit, že vše jde podle plánu," uvedla stanice.

Úplné dobytí Mariupolu je podle Reuters ústřední částí plánu Moskvy odříznout Ukrajinu od Azovského moře a vytvořit pozemní most spojující Rusko s ukrajinským poloostrovem Krym, který Moskva anektovala v roce 2014. Útok na ocelárny Azovstal, poslední významnou oblast ukrajinského odporu ve strategicky důležitém Mariupolu, ohlásili v úterý proruští separatisté z takzvané Doněcké lidové republiky, kteří se podílejí na ruském obléhání a dobývání města. Ukrajinští činitelé přitom obviňovali ruské síly, že na hutní komplex shazují extrémně silné bomby.

Putin chladně nařizuje blokádu Azovstalu. Tisíce ukrajinských bojovníků chce nechat bez milosti vyhladovět | zdroj: YouTube

Ukrajinské úřady v uplynulých dnech uvedly, že v Azovstalu jsou rovněž stovky civilistů, včetně žen, dětí a seniorů, kteří se tam schovali před ruským ostřelováním a bombardováním města. Moskva několikrát vyzvala tamní obránce, aby složili zbraně, ti něco takového dosud odmítali. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková dnes vyzvala Rusko, aby umožnilo evakuaci civilistů i zraněných vojáků. "Je tam kolem 1000 civilistů a 500 zraněných vojáků. Ti všichni dnes musí být z Azovstalu vyproštěni," uvedla na facebooku.

Dohromady ve zničeném městě v hrozných podmínkách podle dnešního oznámení Zelenského přežívá 120.000 civilistů z původních 400.000 obyvatel, které mělo město před začátkem invaze. Mariupolský starosta Vadym Bojčenko dnes podle Reuters řekl, že na evakuaci dnes čekalo asi 200 lidí, ale žádné autobusy pro ně ani do tří hodin odpoledne místního času (14:00 SELČ) nepřijely. Ve středu se podle něj podařilo z města odjet 80 lidem.

Zelenskyj dříve podle serveru The Kyiv Independent řekl, že Ukrajina je výměnou za bezpečný průchod pro civilisty a vojáky z Mariupolu připravena Rusku předat zajaté ruské vojáky. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes ale podle agentury TASS na tento návrh reagoval slovy, že ukrajinští vojáci v areálu železáren a oceláren Azovstal mají možnost odejít, pokud složí zbraně. Také Putin dnes řekl, že Rusko garantuje ušetření životů ukrajinských vojáků, kteří opustí ocelárny, a slíbil, že raněným bude poskytnuta lékařská péče.

Snahy o vytvoření bezpečné organizované evakuace z obléhaného města opakovaně selhávaly. Ruské jednotky obléhají Mariupol od začátku března. Rozsah utrpení jeho obyvatel se stal středem pozornosti celého světa, značná část města se po téměř dvouměsíčním ruském obléhání proměnila v ruiny, podotkla AP. Reuters označil Mariupol za dějiště nejhorší humanitární katastrofy současného konfliktu. Místní úřady odhadují, že kvůli ruskému bombardování a bojům zemřelo v Mariupolu nejméně 21.000 obyvatel.

V Mariupolu se dál bojuje, tvrdí poradce starosty

Ruské síly právě bombardují a ostřelují ocelárny Azovstal, které představují baštu ukrajinských sil ve strategicky důležitém přístavu Mariupol na březích Azovského moře. Ve městě se bojuje i o tramvajové depo, které je dosti vzdálené od oceláren, uvedl dnes poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko na sociální síti Telegram. O dalších pokusech ruských jednotek dobýt námořní přístav a ocelárny v Mariupolu se zmiňuje i večerní hlášení ukrajinského generálního štábu o situaci na bojišti.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu přitom dnes řekl prezidentovi Vladimiru Putinovi, že ruské síly mají Mariupol pod kontrolou a zbývající ukrajinští obránci jsou zablokováni v místních železárnách a ocelárnách Azovstal. "Považuji navrhovaný útok na průmyslovou zónu za zbytečný," řekl Putin šéfovi resortu obrany během setkání v Kremlu. Své rozhodnutí vysvětlil snahou ochránit životy ruských vojáků, je prý lepší počkat, až ukrajinským bojovníkům dojdou zásoby. "Není třeba lézt do těchto katakomb a plazit se podzemím těchto průmyslových zařízení. Zablokujte tuto industriální oblast tak, aby nemohla proletět ani moucha," řekl Putin.

Ruská tvrzení o dobytí města vzápětí zpochybnili ukrajinští představitelé a média. I nynější akce ruských jednotek podle Andrjuščenka slouží k pochopení skutečné situace lépe než ruská tvrzení o "Putinově vítězství nad Mariupolem".

"Jsem přesvědčen, že okupanti se nezastaví, dokud úplně nezničí všechny, kdo jsou v Azovstali. Ani naše obránce, ani civilisty," napsal Andrjuščenko.

Zástupce velitele pluku Azov Svjatoslav Palamar řekl novináři listu The Washington Post, který se s ním dokázal spojit přes satelitní telefon, že ukrajinští vojáci v ocelárnách jsou obklíčeni, ale pokračují v obraně. Ruské síly podle něj na ocelárny útočily dva dny, ale nedokázaly je dobýt a ztratily tři tanky, dvě bojová vozidla pěchoty, jeden obrněný transportér a "spoustu pěšáků".

Na satelitních snímcích z okolí obléhaného ukrajinského města Mariupol je vidět hromadný hrob, který se v posledních týdnech rozšířil a obsahuje více než 200 nových hrobů, uvedla dnes soukromá americká společnost Maxar Technologies. Pohřebiště se podle ní nachází v blízkosti hřbitova ve městě Manhuš, které leží asi 20 kilometrů západně od Mariupolu. Maxar Technologies porovnávala satelitní snímky oblasti pořízené v polovině března se snímky z poloviny dubna. Podle jejích závěrů se pohřebiště začalo rozšiřovat mezi 23. a 26. březnem.

Poradce Andrjuščenko podle BBC ještě dříve uvedl, že do masových hrobů v obci Manhuš svážejí Rusové těla lidí zabitých v Mariupolu a že jde o snahu skrýt válečné zločiny.

Mariupolská radnice odhadla, že v těchto hrobech by Rusové mohli pohřbít 3000 až 9000 obyvatel města. Starosta Vadym Bojčenko podle listu Ukrajinska pravda prohlásil, že v Mariupolu byl spáchán "největší vojenský zločin 21. století", "nový Babí Jar" a vyzval k ukončení "genocidy".

V rokli Babí Jar u Kyjeva za druhé světové války německé okupační jednotky za přispění ukrajinských kolaborantů zavraždily desetitisíce Židů, Romů, Ukrajinců i Rusů.

Rusko se k těmto obviněním dosud nevyjádřilo. Do Manhuše dosud nedorazili zahraniční zpravodajové, dodala BBC.

Úplné dobytí Mariupolu je podle Reuters ústřední částí plánu Moskvy odříznout Ukrajinu od Azovského moře a vytvořit pozemní most spojující Rusko s ukrajinským poloostrovem Krym, který Moskva anektovala v roce 2014.

Ukrajinské úřady v uplynulých dnech uvedly, že v Azovstalu jsou rovněž stovky civilistů, včetně žen, dětí a seniorů, kteří se tam schovali před ruským ostřelováním a bombardováním města. Moskva několikrát vyzvala tamní obránce, aby složili zbraně, ti něco takového dosud odmítali.

Dohromady ve zničeném městě v hrozných podmínkách podle dnešního vyjádření prezidenta Volodymyra Zelenského přežívá 120.000 civilistů z původních 400.000 obyvatel, které mělo město před začátkem invaze. Mariupolský starosta Vadym Bojčenko uvedl, že na evakuaci dnes čekalo asi 200 lidí, ale žádné autobusy pro ně ani do tří hodin odpoledne místního času (14:00 SELČ) nepřijely. Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková to vysvětlila tím, že ruská stana nedodržela své závazky. Ve středu se podle starosty podařilo z města směrem na Záporoží odjet 80 lidem.

Zelenskyj opakovaně navrhoval, že Ukrajina je výměnou za bezpečný průchod pro civilisty a vojáky z Mariupolu připravena Rusku předat zajaté ruské vojáky. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes ale podle agentury TASS na tento návrh reagoval slovy, že ukrajinští vojáci v areálu železáren a oceláren Azovstal mají možnost odejít, pokud složí zbraně. Také Putin dnes řekl, že Rusko garantuje ušetření životů ukrajinských vojáků, kteří opustí ocelárny, a slíbil, že raněným bude poskytnuta lékařská péče.

Zelenskyj dnes před novináři uvedl, že ruské straně navrhl alespoň výměnu "raněných za raněné" zajatce; v Azovstali je podle něj okolo čtyř stovek zraněných ukrajinských vojáků.

Prolomit obklíčení Mariupolu lze podle hlavy státu dvěma způsoby: vojensky - k tomu by ale Ukrajina potřebovala pomoc partnerů, konkrétně zbraně - anebo diplomaticky. Ale na své návrhy Ukrajina nedostala od Ruska odpověď, napsal list Ukrajinska pravda.

Agentura Reuters označila Mariupol za dějiště nejhorší humanitární katastrofy současného konfliktu. Místní úřady odhadují, že kvůli ruskému bombardování a bojům zemřelo v Mariupolu nejméně 21.000 obyvatel.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější