Mastercard končí s magnetickými proužky na platebních kartách

Mastercard chce jako první karetní společnost od roku 2024 začít upouštět od magnetického proužku na platebních kartách, v roce 2029 jej nebudou mít již žádné nově vydané kreditní ani debetní karty společnosti. Odklon od magnetického proužku je reakcí jak na měnící se návyky spotřebitelů, tak i na pokrok ve vývoji nejmodernějších technologií a s tím spojený klesající počet transakcí, které jsou s jeho pomocí autorizovány. Nástup změn ve způsobu placení a zpracování platebních transakcí výrazně urychlila probíhající pandemie koronaviru. Spotřebitelé jsou v současné situaci také ochotnější experimentovat s novými platebními metodami.

Mastercard

Téměř dvě třetiny respondentů v nedávném globálním průzkumu New Payments Index společnosti Mastercard například uvedly, že si vyzkoušely způsob placení, který by za normálních okolností nepoužily. Společnost Mastercard zaznamenala v prvním čtvrtletí roku 2021 o miliardu více bezkontaktních transakcí než ve stejném období roku 2020. Ve druhém čtvrtletí roku 2021 bylo globálně plných 45 procent všech platebních transakcí v kamenných obchodech provedeno bezkontaktně.

Magnetický proužek začne mizet na kartách Mastercard v roce 2024, a to nejdříve v regionech, kde jsou čipové karty již značně rozšířeny, to se týká především Evropy včetně České republiky a Slovenska, obě země jsou v používání bezkontaktní technologie na nejvyšší světové úrovni. Ve Spojených státech magnetický proužek začne mizet od roku 2027.

“Dnešní čipové platební karty v sobě mají nejen výkonné a zabezpečené mikroprocesory, ale především technologii, která umožňuje bezkontaktní platby. Magnetický proužek na kartě se v případě České republiky už ale prakticky nepoužívá, a to zejména díky rozsáhlé síti bezkontaktních terminálů, kterou se za posledních deset let podařilo vybudovat,” řekl Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

V průzkumu Phoenix Consumer Monitor z letošního července 81 procent Američanů uvedlo, že by jim vlastnictví karty bez magnetického proužku vůbec nevadilo, preferují totiž ověření transakce na platebním terminálu platební kartou s čipem.

Lepší dostupnost i zabezpečení

Nastupující technologie se také daleko snadněji zavádějí do praxe, takže jsou dobře dostupné i drobným obchodníkům. Například pomocí systému Tap on Phone je možné vytvořit platební terminál z libovolného chytrého telefonu, bez potřeby jakéhokoliv dalšího technického vybavení.

K ještě lepšímu zabezpečení se neustále posouvá i technologie čipových platebních karet. Počátkem tohoto roku vyvinula společnost Mastercard pro bezkontaktní platby novou specifikaci zajištění odolnosti vůči kvantovým technologiím. Zabezpečí tak ochranu spotřebitelů a obchodníků na dlouhé roky dopředu, aniž by jakkoliv utrpěla stávající rychlost odbavení plateb nebo bylo potřeba měnit fyzické vlastnosti digitálních peněženek, bezkontaktních karet nebo platebních terminálů.

Související:

Nejnovější