Matka, která své třetí dítě po porodu pohodila do kontejneru, si odpyká 12 let vězení

Dvojnásobná matka z Pardubic, která své třetí dítě bezprostředně po porodu pohodila do kontejneru, si odpyká 12 let vězení. Dnes o tom rozhodl pražský vrchní soud, který ženě na základě jejího odvolání snížil původní trest o čtyři roky. Přihlédl k tomu, že proti dítěti nepoužila fyzické násilí. Novorozenou, silně podchlazenou holčičku zachránila z odpadků dvojice bezdomovců. Součástí verdiktu je i to, že matka musí odložené dceři zaplatit 300.000 korun za způsobenou újmu.

Ilustrační foto

Pětatřicetiletá žena porodila v noci na 8. ledna, a to tajně ve sklepní kóji, do které sjela výtahem poté, co ucítila porodní bolesti. Ve společném pardubickém bytě spal její partner, který o těhotenství nevěděl. Novorozence zabalila do kusu látky a odešla dítě vyhodit do kontejneru na ulici, kde se teploty pohybovaly na bodu mrazu. Poté se vrátila do postele. Když z ní vyšla placenta, schovala ji do ručníku a odložila na zem. Následně usnula a ráno ji vzbudila až policie.

"Já sama nevím," odpověděla dnes žena na otázku soudce, jak by chtěla, aby o jejím případu soud rozhodl. Její obhájkyně se domáhala změny právní kvalifikace z úmyslné vraždy na trestný čin vražda novorozeného dítěte matkou, za který hrozí tři až osm let vězení. Žádala soud, aby trest uložil při samé spodní hranici tohoto rozmezí.

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička ale konstatoval, že čin byl rozhodně pokusem o vraždu. U vraždy dítěte činí sazba 15 až 20 let vězení, podle soudce by ale byl takový trest nepřiměřeně přísný. "Z praxe tohoto senátu víme, že vraždy novorozených dětí bývají velice často velmi brutální. Zahrnují fyzické násilí, topení nebo šlapání. To se v daném případě nestalo a je to určitá výjimka," vysvětlil. Poukázal i na to, že o předchozí dvě děti se žena starala velice dobře a že odložená holčička nemá zdravotní následky.

"Obžalovaná je jednoduchá, simplexní osobnost, která není příliš vzdělaná a není příliš inteligentní. O těhotenství věděla delší dobu, ale spoléhala na to, že se stane něco neidentifikovatelného a že stav sám od sebe napraví," popsal soudce. Žena navíc partnerovi lhala ohledně použití nitroděložního tělíska a tvrdila mu i to, že těhotenské testy jí vyšly negativní. "Bylo jí hloupé se ke lži přiznat, a tak v ní pokračovala až do porodu," dodal soudce.

Soudní znalci uvedli, že žena je lehkovážná, pasivní a nezvládá nároky kladené na dospělé lidi. Má pohodlný parazitující přístup k životu a nízké ambice bez snahy cokoliv měnit a učit se. Podle znalců byla velmi spokojená i ve vazební věznici, kde měla klid a nic se po ní nechtělo. Když jí partner pohrozil, že ji v případě dalšího těhotenství vyhodí a rozejde se s ní, vyhodnotila to jako fatální, uvedli. Partner u soudu už dříve vypověděl, že mu nevadila možnost dalšího dítěte, ale ženiny lži.

Obhájkyně matky dnes zároveň zpochybnila i to, že by žena měla platit dceři odškodné. "Nezletilé nevznikla žádná újma. Nemá žádné psychické potíže, které by se u ní mohly projevovat," uvedla právnička. S tím nesouhlasil ani zmocněnec holčičky, ani státní zástupkyně. Dívka si podle nich po celý život ponese "stigma dítěte z popelnice". Krajský soud holčičce původně přiznal 750.000 korun, odvolací senát dnes částku snížil na 300.000. Podle Lněničky se totiž u ročního dítěte jen obtížně odhaduje, jaké duševní útrapy mu vznikly. Další peníze může zmocněnec dívky zkusit vymáhat v občanskoprávním řízení.

Policie na Domažlicku pátrá po ozbrojených pachatelích loupežného přepadení

12.04.2024 12:55 Na Domažlicku probíhá od noci na pátek rozsáhlé pátrání po ozbrojených pachatelích loupežného…

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Policie informovala o anonymní hrozbě vůči univerzitám

11.03.2024 11:04 Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na…

Související:

Nejnovější