Meloniová sestavuje novou italskou vládu, už představila ministry

Italský prezident Sergio Mattarella dnes pověřil sestavením nové italské vlády šéfku postfašistické strany Bratři Itálie (FdI) Giorgiu Meloniovou. Politička, jejíž strana vyhrála zářijové volby, pověření přijala a v rozporu se zvyklostmi rovnou předložila seznam ministrů. Nová vláda složí přísahu v sobotu v 10:00 SELČ, řekl šéf prezidentské kanceláře Ugo Zampetti. Meloniová se stane první ženou v čele italského kabinetu.

Giorgia Meloniová

Prezident Mattarella ocenil rychlý průběh jednání o nové vládě. "Neuplynul ani měsíc od voleb," uvedla hlava státu, podle které Itálie potřebuje rychle vládu s podporou parlamentu.

Ministerstvo zahraničí povede bývalý eurokomisař Antonio Tajani ze strany Vzhůru Itálie (FI), který bude i vicepremiérem. Zásadní post ministra financí obsadí představitel Ligy Giancarlo Giorgetti, který je považován za představitele umírněného křídla strany. Šéf Ligy Matteo Salvini bude vicepremiérem a ministrem infrastruktury a dopravy. Salvini původně chtěl pro sebe ministerstvo vnitra, které ale bude řídit římský prefekt Matteo Piantedosi. Ministerstvo obrany obsadí věrný poradce Meloniové a jeden ze zakladatelů FdI Guido Crosetto.

Vládu vytvořily strany pravicového bloku, který má v parlamentu pohodlnou většinu. Kabinet má 25 členů. Nová vláda poprvé zasedne v neděli ve 12:00 SELČ a podle tisku požádá příští týden o důvěru ve Sněmovně i Senátu.

Šest ministerstev budou řídit ženy, což budoucí opoziční strany kritizovaly jako příliš nízký počet. "Je to nejpravicovější vláda v republikánských dějinách," uvedla středolevicová Demokratická strana, která bude zřejmě nejsilnější opoziční silou v parlamentu. K nekompromisnímu postoji vůči nové vládě vyzval šéf Hnutí pěti hvězd, které rovněž kabinet nepodpoří, Giuseppe Conte.

Pravicová až krajně pravicová orientace nové vlády se podle komentátorů projevila i ve změně názvů některých ministerstev. Nová italská vláda tak bude mít ministerstvo zemědělství a potravinové suverenity či ministerstvo rodiny a porodnosti, které bude řídit velmi konzervativní politička Eugenia Roccellová. Nově pak vzniklo ministerstvo podniků a Made in Italy. Nový kabinet bude mít více členů než končící vláda premiéra Maria Draghiho.

Strany, které míří do opozice, ve čtvrtek Meloniovou vyzvaly, aby se nestal ministrem zahraničí představitel FI kvůli výrokům zakladatele strany a bývalého premiéra Silvia Berlusconiho o tom, že obnovil vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. To se nakonec nestalo. Berlusconi ale nezískal ministerstvo spravedlnosti, o které velmi stál. To bude nakonec řídit poslanec za FdI a bývalý benátský prokurátor Carlo Nordio. Berlusconiho strana bude mít také ministerstvo životního prostředí a energetické nezávislosti, které má na starosti snižování závislosti na ruském plynu.

Bývalý premiér může být podle médií spokojený, protože dostal pět ministerstev, což byl počet, o který žádal. Pět ministerstev bude mít i Liga. Zbytek postů obsadí představitelé FdI nebo nezávislí.

Prvním zahraničním politikem, se kterým by mohla Meloniová jednat, je francouzský prezident Emmanuel Macron. V Římě bude v neděli a pondělí kvůli účasti na setkání organizovaném katolickou organizací Sant´Egidio a audienci u papeže Františka. Ještě před pověřením Meloniové Macron uvedl, že není dojednána žádná schůzka, protože se nechce vměšovat do fungování italské politiky. Krátce po volbách francouzská ministryně Laurence Booneová uvedla, že Paříž dohlédne, aby v Itálii byla dodržována práva, což mezi italskými pravicovými stranami vyvolalo velkou nevoli.

Bratři Itálie získali minulý měsíc ve volbách 26 procent hlasů, druhá skončila středolevicová Demokratická strana (PD) s 19 procenty a třetí se umístilo Hnutí pěti hvězd s 15 procenty. Dva spojenci Meloniové, středopravicová FI a krajně pravicová Liga exministra vnitra Salviniho, dostaly osm, respektive devět procent.

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Rusko zničilo většinu ukrajinských tepelných elektráren

13.04.2024 21:55 Vlna ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, kterou Moskva spustila minulý měsíc,…

Související:

Nejnovější