Města a obce se bojí, jestli na ně zůstanou peníze ze Sberbank

Třicítka měst a obcí, které mají zablokované peníze ve zkrachovalé Sberbank CZ, chce po státu, aby se zabýval vypořádáním věřitelů banky. Podle nich hrozí to, že majetek banky bude prodán rychle bez řádného dohledu, čímž by nemuselo být dosaženo nejvyšší možné ceny, a pro samosprávy, které jsou až třetí v pořadí při vyplácení peněz, tak nezůstanou peníze, nebo jen minimum.

Sberbank

Ve společném prohlášení zaslaném ČTK to dnes uvedli zástupci 29 obcí, mezi nimiž je například Jihlava, Hodonín, Moravský Beroun, Třešť, Šternberk nebo Jaroměřice nad Rokytnou. Územní samosprávné celky mají podle nich pohledávky vůči bance celkově vyšší než sedm miliard korun.

Obce vidí problém v tom, že pohledávky za Sberbank budou podle insolvenčního zákona uspokojovány ve třech skupinách. V první to budou nároky Garančního systému finančního trhu (GSFT) za platby, které uhradil na pojištěné pohledávky. Ve druhé skupině to budou nepojištěné části pohledávek fyzických osob, malých a středních podniků a v poslední pohledávky velkých firem a samospráv. "Města a obce tak budou uspokojovány teprve poté, co budou zcela uhrazeny pohledávky z předchozích dvou skupin," uvedli jejich zástupci v prohlášení.

Obcím vadí zejména dominantní postavení GSFT v nově zvoleném věřitelském výboru a obávají se toho, že jeho zájmem bude uspokojit hlavně své pohledávky. Podle nich má ale věřitelský výbor reprezentovat společný zájem všech věřitelů bez ohledu na to, v jaké skupině uspokojování jsou.

Města a obce chtějí ve věci postupovat společně a koordinovaně i s Krajem Vysočina, který oznámil, že je připraven vymáhat škody soudní cestou. Server iROZHLAS.cz uvedl, že obce se kvůli svým pochybám o průběhu insolvence obrátily i na senátory a na základě jejich podnětu se bude děním ve Sberbank zabývat stálá senátní komise pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků a pro analýzu kontrolních postupů finanční správy.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem letošního srpna. Česká národní banka (ČNB) na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února kvůli zhoršení situace Sberbank CZ po odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Nejhodnotnějším aktivem Sberbank je přes 43.000 úvěrů. Banka má asi 3800 dlužníků z řad právnických osob a 31.500 dlužníků z řad fyzických osob, z nichž je 13.300 dlužníků z hypotečních úvěrů.

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová v polovině října uvedla, že bude na základě rozhodnutí věřitelského výboru jednat o uzavření kupní smlouvy o prodeji úvěrového portfolia banky exkluzivně s Českou spořitelnou. Nominální hodnota portfolia činí 47,7 miliardy Kč. Věřitelský výbor rozhodl na základě nabídky spořitelny, která za úvěrové portfolio nabídla kupní cenu, která by podle Lužové společně s dostupnou hotovostí a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ měla dostačovat ke stoprocentnímu uspokojení GSFT, fyzických osob a malých a středních podniků. S velkou pravděpodobností pak i k více než 90procentnímu uspokojení pohledávek krajů, měst, obcí a velkých společností.

Témata: města | Sberbank

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Související:

Nejnovější