Mezi oběťmi útoku na vojenském cvičišti na západě Ruska nejsou civilisté

Mezi oběťmi sobotního útoku na vojenském cvičišti v ruské Belgorodské oblasti nedaleko hranic s Ukrajinou nejsou civilisté, oznámil dnes gubernátor tohoto regionu Vjačeslav Gladkov. Dva ozbrojenci z některé z postsovětských republik zastřelili podle ruské vojenské správy 11 dobrovolníků hlásících se do války na Ukrajině, dalších 15 zranili. Agentura Reuters uvedla, že tato událost znamená další ránu pro ruskou armádu.

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

"Na našem území, v areálu jedné z vojenských jednotek, se stala strašná událost," napsal dnes Gladkov na telegramu. "Mnoho vojáků bylo zabito a zraněno.... Mezi zraněnými a zabitými nejsou žádní obyvatelé Belgorodské oblasti," uvedl také.

Útočníci, které Moskva označila za teroristy, byli zastřeleni. Některá ruská média uváděla vyšší počet než čísla zveřejněná oficiálními místy. Podle nich se útok stal na cvičišti ve vesničce Soloti několik desítek kilometrů od rusko-ukrajinské hranice. Případem se zabývají ruští vojenští vyšetřovatelé.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v jednom rozhovoru řekl, že útočníci byli z Tádžikistánu a na ostatní začali střílet kvůli sporu o náboženství. Tádžikistán je dominantně muslimská země, v Rusku se zhruba polovina lidí hlásí k různým křesťanským církvím. Ruské ministerstvo obrany pouze uvedlo, že útočníci pocházeli ze Společenství nezávislých států. To sdružuje bývalé republiky Sovětského svazu, včetně Tádžikistánu.

Sobotní útok se stal přibližně týden poté, co výbuch poškodil strategický Krymský most vedoucí z ruské pevniny přes Kerčský průliv na okupovaný poloostrov Krym. Už na jaře Rusko po útoku ukrajinských sil přišlo o křižník Moskva, vlajkovou loď černomořské flotily.

Ruský prezident Vladimir Putin kvůli neúspěchům ruské armády na bojišti na Ukrajině vyhlásil 21. září částečnou mobilizaci, podle jeho pátečního vyjádření skončí zhruba za dva týdny. Během odvodů, podle médií chaotických, dostaly povolávací rozkaz statisíce mužů. Vysoké počty jich ale také před mobilizací utekly do zahraničí.

Ukrajinská rozvědka SBU v příspěvku na twitteru tvrdí, že čerstvě mobilizovaní vojáci mají za úkol hlídat na frontě bojovníky naverbované v ruských věznicích. Nováčky na bojišti podle ní hlídají služebně starší vojáci. Při pokusu o útěk hrozí zastřelení.

Intenzivní boje pokračují zejména v ukrajinské Doněcké a Luhanské oblasti na východě země a v Chersonské oblasti na jihovýchodě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu řekl, že ukrajinské síly navzdory opakovaným ruským útokům stále drží Bachmut v Doněcké oblasti. Rusové se tohoto strategicky důležitého města ležícího na hlavním silničním tahu do měst Kramatorsk a Slovjansk snažili zmocnit za téměř osm měsíců trvající invaze už několikrát.

Úřady v Doněcku, centru proruskými separatisty vyhlášené Doněcké lidové republiky, dnes uvedly, že ukrajinská armáda ostřelovala administrativní budovu ve městě. Na sídle úřadů jsou rozsáhlé škody Čtyři lidé utrpěli zranění, poškozeno bylo také několik aut.

Ukrajinské úřady hlásí noční ostřelování několika míst v Dněpropetrovské oblasti. Šéf tamní správy Valentyn Rezničenko uvedl, že při ruských útocích byly poničeny asi tři desítky obytných domů, průmyslový objekt, elektrické vedení i rozvody plynu. Asi 1500 domácností je bez dodávek elektrického proudu. Zranění utrpěl jeden člověk.

Témata: Ruská armáda | Rusko

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější