Meziroční růst cen výrobců pokračoval i v květnu

Meziroční růst cen výrobců pokračoval i v květnu a proti předchozímu měsíci opět zrychlil. Nejvíce, o 39,2 procenta, se zvýšily ceny v zemědělství, o měsíc dříve meziročně stouply o 35,3 procenta. V průmyslu zrychlil růst cen na 27,9 procenta z 26,6 procenta a ve stavebnictví na 13,5 procenta z 12,9 procenta.

Ilustrační foto

Ceny tržních služeb pro podniky byly v květnu meziročně vyšší o 5,8 procenta, zatímco v dubnu o 5,5 procenta. Vyplývá to z informací, které dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Ceny rostly také v meziměsíčním srovnání. U zemědělských výrobců se proti dubnu zvýšily o 5,9 procenta a u průmyslových o 1,9 procenta. Stavební práce zdražily meziměsíčně podle odhadů o 1,1 procenta a tržní služby pro podniky o 0,3 procenta.

V zemědělství byly podle statistiků proti loňskému květnu o více než polovinu vyšší ceny v rostlinné výrobě. Například obiloviny zdražily zhruba o 60 procent, olejniny o 56 procent a cena brambor byla meziročně vyšší o čtvrtinu. Zlevnily ovoce a zelenina. V živočišné výrobě ceny meziročně stouply o více než pětinu, když ceny skotu byly vyšší o přibližně o 30 procent, mléka o 22 procent, vajec o 18 procent a drůbeže o 16 procent.

U průmyslových výrobců se podle ČSÚ meziročně nejvíce zvýšily ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Elektřina, plyn a pára byly meziročně dražší o téměř 46 procent, chemické látky podražily o téměř dvě pětiny a kovy, kovodělné výrobky, dřevo, papír a tisk přibližně o třetinu. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly proti loňskému květnu vyšší o pětinu.

Ve stavebnictví o více než čtvrtinu zdražily meziročně materiál a výrobky.

Témata: zemědělství

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější