Meziroční růst spotřebitelských cen v Německu v lednu zpomalil

Meziroční růst spotřebitelských cen v Německu v lednu zpomalil na 4,9 procenta z prosincových 5,3 procenta. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil německý statistický úřad Destatis. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,9 procenta.

Ilustrační foto

Výrazný vliv na inflaci mají nadále ceny energií, které v lednu stouply meziročně o 20,5 procenta. Ceny potravin se zvýšily o pět procent. Celkově ceny zboží vzrostly o 7,2 procenta a ceny služeb o tři procenta.

Rychlý odhad inflace vychází z údajů od šesti z 16 spolkových zemí, ve kterých žije více než polovina německé populace. Konečné údaje za leden zveřejní statistici 11 února.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou EU meziroční inflace v Německu v lednu činila 5,1 procenta a meziměsíčně ceny stouply o 0,9 procenta. Analytici v anketě agenturoy Reuters očekávali zpomalení inflace až na 4,7 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem čekali pokles o 0,4 procenta.

Inflace nadále zůstává vysoko nad cílem Evropské centrální banky (ECB). Ta loni v červenci zvýšila inflační cíl pro střednědobý horizont na dvě procenta. Cíl je symetrický, což znamená, že odchylky směrem dolů i nahoru od cíle jsou stejně nežádoucí.

Témata: Německo | ekonomika

Související:

Nejnovější