Michel ve vedení EU končí, von der Leyenová bude pokračovat

Ve čtvrtek večer se v Bruselu vedoucí představitelé zemí EU shodli na podpoře Ursuly von der Leyenové pro její druhé funkční období jako předsedkyně Evropské komise (EK). Dále se dohodli, že novým předsedou Evropské rady bude bývalý portugalský premiér António Costa a novou šéfkou diplomacie EU estonská premiérka Kaja Kallasová. Uvedl to server Politico.

Ursula von der Leyenová v Praze s premiérem Babišem

Dohodu o těchto třech klíčových pozicích potvrdil před půlnocí na sociální síti X (dříve Twitter) současný předseda Evropské rady Charles Michel. Dohoda, dosažená v úterý (25. června) vyjednavači úzké šestičlenné skupiny proevropské trojkoalice, zahrnovala podporu polského premiéra Donalda Tuska a jeho řeckého kolegy Kyriakose Mitsotakise pro von der Leyenovou z řad lidovců.

Německý kancléř Olaf Scholz a španělský premiér Pedro Sánchez prosazovali Costu za socialisty, zatímco francouzský prezident Emmanuel Macron podporoval Kallasovou jménem evropských liberálů.

Costa automaticky převezme funkci od Charlese Michela 1. prosince tohoto roku, zatímco von der Leyenová a Kallasová musí získat většinovou podporu poslanců Evropského parlamentu. Europarlament zvolí nového předsedu na první plenární schůzi, která se bude konat od 16. do 19. července, přičemž Evropská lidová strana (EPP) jako vítěz eurovoleb nominuje současnou šéfku EP Robertu Metsolovou.

Dohoda o obsazení vrcholných pozic byla zaměřena na zajištění rovnováhy mezi evropskými politickými stranami, většími a menšími členskými státy a geografickým principem i genderovým zastoupením.

Italská premiérka Giorgia Meloniová, členka Evropských konzervativců a reformistů (ECR), která je po eurovolbách třetí největší skupinou v europarlamentu, se proti této dohodě ostře ohradila. Tvrdí, že Itálie jako třetí největší ekonomika eurozóny by měla mít významné zastoupení ve vrcholných funkcích EU. Také maďarský premiér Viktor Orbán, jehož strana Fidesz je po odchodu z EPP politicky izolovaná, tuto dohodu kritizoval jako "ostudnou".

Slovenský prezident Peter Pellegrini, zastupující premiéra Roberta Fica, ve čtvrtek potvrdil určité výhrady Slovenska vůči nominacím Costy a Kallasové, ale při hlasování lídrů postačí nadpoloviční většina hlasů.

Tři klíčové pozice v institucích EU budou obsazeny Ursulou von der Leyenovou jako předsedkyní Evropské komise, Antóniem Costou jako předsedou Evropské rady a Kajou Kallasovou jako šéfkou diplomacie EU. Hlasování na summitu EU v Bruselu ukázalo, že tito kandidáti neměli jednomyslnou podporu, informuje týdeník Politico.

Italská premiérka Giorgia Meloniová oznámila, že se zdrží hlasování při potvrzení von der Leyenové na druhé funkční období a bude hlasovat proti nominacím Kallasové a Costy. Maďarský premiér Viktor Orbán hlasoval proti setrvání von der Leyenové, zdržel se hlasování u Kallasové, ale podpořil Costu jako předsedu Evropské rady.

António Costa potvrdil na sociální síti X, že se ujme funkce předsedy Evropské rady 1. prosince. Jeho mandát bude na dva a půl roku, s možností prodloužení.

"Jsem odhodlán prosazovat jednotu mezi všemi 27 členskými státy a zaměřím se na naplňování strategické agendy EU pro příštích pět let," prohlásil Costa a dodal, že se těší na spolupráci s von der Leyenovou a Kallasovou.

Kaja Kallasová na síti X uvedla, že je pro ni ctí být vybrána za šéfku diplomacie EU a že tato role je "obrovskou zodpovědností". Zdůraznila důležitost evropské zahraniční politiky v kontextu války v Evropě a rostoucí nestability ve světě a vyjádřila radost z partnerství s von der Leyenovou a Costou.

Fico bude mít podle Kaliňáka trvalé následky po atentátu

30.06.2024 19:28 Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) bude mít po květnovém atentátu trvalé následky, přesto se…

KLDR vadí vojenské cvičení Jiřní Koreji, USA a Japonska

30.06.2024 08:56 Severokorejská diktatura v neděli podrobila kritice vojenské cvičení Jižní Koreji, USA a Japonska v…

Bělorusové umístí na hranici s Ukrajinou další protivzdušné systémy

29.06.2024 21:40 Bělorusko umístí u hranic s Ukrajinou další systémy protivzdušné obrany, které mají chránit…

Rusko protestuje proti japonskému cvičení s členskými státy NATO

29.06.2024 19:13 Rusko vyjádřilo protest proti plánům Japonska, které chce v červenci na ostrově Hokkaido uspořádat…

Írán si zvolí nového prezidenta až v druhém kole. Účast voličů je nevalná

29.06.2024 15:42 Íránci zatím nevybrali nástupce tragicky zesnulého Ebrahíma Raísího. O novém prezidentovi se…

Železničáři se zastali strojvedoucího z tragické nehody na Slovensku

29.06.2024 11:39 Slovenský železniční dopravce ZSSK se zastal strojvedoucího vlaku, který ve čtvrtek smetl autobus u…

Biden odmítl výzvy k rezignaci na další kandidaturu do Bílého domu

29.06.2024 09:01 Úřadující americký prezident Joe Biden nehodlá ani po slabém výkonu ve čtvrtečním televizním duelu…

Putin prohlásil, že Rusko by mělo obnovit výrobu raket schopných nést…

28.06.2024 21:25 Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že…

Rusko tvrdí, že dobylo obec Rozdolivka v Doněcké oblasti

28.06.2024 19:03 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že dobylo obec Rozdolivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny…

Tragická nehoda na Slovensku: Vlak byl na uzavřené koleji, selhal lidský…

28.06.2024 16:01 Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku…

Související:

Nejnovější