Milion chvilek vystavil vězeňskou kancelář. Varoval před tím, aby se prezidentem stal Babiš

Zástupci spolku Milion chvilek dnes varovali před tím, aby se prezidentem stal předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Před budovou pražského městského soudu, kde dnes začalo projednávání kauzy údajného dotačního podvodu při stavbě kongresového areálu Čapí hnízdo, v níž bývalý premiér Babiš čelí obžalobě, postavili takzvanou vězeňskou kancelář prezidenta Babiše. Situaci, že Babiš zvažuje kandidaturu na Hrad, označila mluvčí spolku Hana Strašáková za bizarní.

Andrej Babiš

Spolek vyzval k volbě demokratického prezidentského kandidáta. Babiš chce své rozhodnutí ohledně kandidatury na hlavu státu oznámit koncem října.

"Ctíme rozhodnutí soudu a ctíme presumpci neviny, ale touto nadsázkou chceme ukázat potenciální budoucnost. Budoucnost, když by na Hradě seděl Andrej Babiš, který právě teď sedí u soudu," řekla Strašáková.

Takzvaná vězeňská kancelář prezidenta Babiše, kterou mu členové spolku připravili, má podobu pojízdné klece. Uvnitř je kavalec, stolek s židlí a toaleta. Interiér zdobí Babišovy fotografie s popiskem "prezident republiky" a fotografie některých členů jeho vlády. Na zdi je rovněž pověšena skříňka, která je pootevřená a je v ní vidět chléb značky Penam. Firma Penam je z holdingu Agrofert z Babišových svěřenských fondů.

Před budovou soudu ve Spálené ulici odhalili členové spolku pojízdnou klec kolem 08:30. Poté předvedli scénku, která ukazovala úřadování Babiše z "vězeňské kanceláře". Herce, který měl na obličeji masku s podobiznou bývalého premiéra, přivedla do klece ostraha. Herec ztvárňující Babiše z klece prohlásil, že svou práci zvládne i z cely, nebo si jako prezident udělí milost. Zhruba po dvou hodinách organizátoři happening ukončili, soud s předsedou opozičního hnutí ANO nadále trvá.

Pojízdná "prezidentská kancelář" bude podle Strašákové v následujících dnech k vidění v dalších českých městech. První zastávka bude před zámkem v Lánech, poté se zastaví mimo jiné před sídlem firmy Agrofert. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v minulých dnech k happeningu uvedl, že nátlakové skupiny nemají před soudy co dělat, protože takové akce mohou ovlivnit soudní řízení. Podobně se vyjádřil i dnes. "Dnešní 'demonstrace' před soudem vypovídá málo o Andreji Babišovi, avšak mnohé o jejích organizátorech. I politik má právo na nerušené soudní řízení. Vážení soudci, suďte prosím podle zákonné, nikoli 'lidové' či internetové spravedlnosti," uvedl ministr na svém twitteru.

Spolek vyzval k tomu, aby lidé v následujících prezidentských volbách volili demokratického kandidáta. "Je třeba v prezidentských volbách volit takové demokratické kandidáty, kteří mají šanci postoupit do kola druhého. A v druhém kole jít volit a volit toho demokrata, který se do druhého kola dostane," řekla Strašáková. Konkrétního kandidáta ale spolek podporovat nebude, doplnila. K prezidentským volbám připravil spolek rovněž webovou stránku naHradne.cz, kde podle své mluvčí mimo jiné uvádí, proč by právě Babiš neměl být prezidentem.

Demonstrace proti současné vládě Spolu a Pirátů se STAN Milion chvilek podle Strašákové zatím neplánuje. Nyní Česko nemá premiéra, který "unáší náš stát, je ve střetu zájmů a obžalovaný", řekla. S vládou nyní podle mluvčí spolek komunikuje. Spolek jí podle Strašákové doporučuje mluvit ke všem občanům země, komunikovat srozumitelněji a pracovat na obnově důvěry, k čemuž podle mluvčí může dopomoci třeba personální obměna ve vládě.

Pražský městský soud dnes začal projednávat kauzu dotačního podvodu při stavbě kongresového areálu Čapí hnízdo. Obžalobě čelí Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Oba vinu odmítají. Podle státního zástupce způsobili škodu 50 milionů korun. Babiš proces označuje za politický a tvrdí, že skutečným důvodem stíhání je snaha odstranit ho z politiky. Už dříve sdělil, že kauza podle něj ovlivnila velké množství voleb a nyní bude pokračovat opět krátce před volbami.

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější