Ministerstvo chce do října připravit záměr rozvoje českého školství

Ministerstvo školství (MŠMT) plánuje nejpozději 15. října předložit vládě ke schválení materiál, v němž nastíní rozvoj českého školství do roku 2027. Dokument s názvem Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR na období 2023-2027 se nyní připravuje. Návrh počítá například s úpravou financování škol s přihlédnutím k počtu znevýhodněných žáků.

Ministerstvo školství

K pracovní verzi materiálu se mohla do 15. ledna vyjádřit veřejnost, znovu budou lidé moci dokument připomínkovat v květnu. ČTK to sdělila mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Materiál ve verzi z prosince 2022, kterou zpracovalo MŠMT a ke které mohli následně zájemci podávat své připomínky, se věnuje mimo jiné předškolnímu, základnímu, odbornému a celoživotnímu vzdělávání, podpoře a rozvoji pedagogů a ředitelů škol a rovnému přístupu ke vzdělávání pro všechny žáky.

V případě předškolního vzdělávání se chce úřad zaměřit mimo jiné na to, aby do školek chodilo co nejvíce dětí, a to už od tří let. Zároveň chce ministerstvo docílit snižování počtu odkladů školní docházky, který je v Česku podle odborníků extrémně vysoký. V ZŠ by se podle MŠMT měli učitelé v následujících letech zaměřit na to, aby žákům poskytovali vzdělávání orientované na získávání znalostí a dovedností potřebných pro jejich budoucí život.

K tomu, aby bylo vzdělávání v českých školách zaměřeno na všechny žáky a rozvíjelo je, je podle resortu potřeba, aby učitelé uměli používat moderní metody a formy vzdělávání. K tomu jim chce pomoci nabízením dalšího vzdělávání a podpory. Totéž plánuje poskytovat i ředitelům škol, aby byli lídry pedagogického sboru.

Stále trvajícím problémem českého školství je podle MŠMT závislost výsledků vzdělávání na socioekonomickém statusu žáků. Děti z chudých rodin se podle odborníků častěji než jejich spolužáci ze zajištěných rodin potýkají s horšími výsledky ve vzdělávání. Častěji proto odcházejí ze škol před dokončením studia, a hrozí jim proto celoživotní vyloučení ze společnosti. Úřad proto chce změnit financování škol. Podle nynějšího plánu ministerstva by nové financování škol mělo zohledňovat mimo jiné podíl žáků ze znevýhodněného prostředí, dětí z nízkopříjmových rodin a z rodin z odlišného kulturního prostředí.

Resort nyní k dokumentu podle Lednové od ředitelů škol, učitelů, politiků, zástupců organizací věnujících se vzdělávání i studentů a rodičů obdržel 227 připomínek. Nejčastěji se týkaly obsahů vzdělávání a podpory učitelů. "V rámci kvalitního a dostupného předškolního vzdělávání šlo o dotazy k počtu dětí na učitele a na snížení výjimky počtu dětí ve třídě. Všeobecně padaly připomínky napříč tématy pro podporu wellbeingu a duševního zdraví dětí, žáků, studentů a pracovníků škol, se zaměřením na systematickou podporu jejich sociálních a emočních dovedností. U tématu podpory a rozvoje pedagogů a leaderů škol odbornou veřejnost zajímal kompetenční profil absolventa/učitele a zaměření dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků," uvedla.

Termíny finálního zpracování záměru stanovuje podle zástupců úřadu vyhláška, na jejímž základě bude návrh materiálu 15. května zveřejněný na 30 dnů k veřejné konzultaci. Finální verzi záměru chce ministerstvo ke schválení vládě předložit do 15. října.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější