Ministerstvo financí navrhlo pro rok 2023 další milostivé léto kvůli nedoplatkům daní

V Česku by se příští rok mohlo konat další tříměsíční milostivé léto pro dlužníky. Pokud by splatili od začátku července do 2. října nedoplatky na daních, stát by jim odpustil úroky a některé další platby. Drobné nedoplatky do 200 korun by se pak mohly úplně škrtnout. Vyplývá to z návrhu zákona, který zveřejnila na svém webu vláda.

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí chce tříměsíční akcí ulevit v době zdražování zadluženým domácnostem a chce také snížit zátěž úřadů kvůli takzvaným bagatelním dluhům.

První milostivé léto se v Česku konalo od loňského 28. října do letošního 28. ledna a druhé kolo bude teď od září do konce listopadu. Obě tříměsíční akce se týkají dluhů u veřejných institucí, které vymáhá soudní exekutor. Pokud lidé splatí původní dlužnou částku a odměnu exekutorovi, úroky, penále a další platby se jim odpustí. Exekuční řízení skončí. Daňové nedoplatky se podle podkladů k zákonu obvykle v exekuci nevymáhají, dosavadní milostivá léta se tak využít nedala.

"Návrh zákona usiluje o vytvoření smysluplného nástroje pro podnícení motivace daňových dlužníků k mimořádné úhradě daně (jistiny), eliminaci nedoplatků, jejichž vymáhání není efektivní a hospodárné, a vytvoření jedinečné příležitosti pro jednorázové snížení objemu dluhů jednotlivce," zdůvodnilo svůj záměr ministerstvo financí. Odpuštění příslušenství při splacení větších dluhů a škrtnutí bagatelních nedoplatků u finanční či celní správy označilo za "určitou formu daňové amnestie". Opatření, která jsou mimořádná a jednorázová, by mohly využít desítky tisíc lidí.

Daňové milostivé léto se má podle návrhu týkat jen fyzických, ne právnických osob. Pokud dlužník uhradí původní dluh neboli jistinu, odpustí se mu úrok z prodlení či z posečkané částky, náklady řízení a exekuční náklady s výjimkou hotových výdajů. Podle ministerstva financí není žádoucí odpouštět ale penále či pokuty, které mají sloužit jako trest za neplacení a k vynucení. Milostivé léto se nebude vztahovat ani na cla. Týkat by se mělo jen nedoplatků do letošního 30. června.

Dlužník by musel daňový dluh splatit příští rok od začátku července do 2. října. O odpuštění příslušenství by muset požádat. Částky nad 10.000 korun by se daly srovnat také ve čtyřech splátkách, byl by na to rok do začátku října 2024.

Resort navrhuje také škrtnout nedoplatky na daních i na příslušenství, které nepřesahují 200 korun. Tento krok by byl pro fyzické i právnické osoby. U nedoplatků u daní z nemovitosti to budou částky do 30 korun. Pokud bude mít malých nedoplatků dlužník víc, nesmí jejich součet překročit 1000 korun. O zrušení bagatelních dluhů nebude nutné žádat.

Ministerstvo očekává, že by milostivého léta mohly využít "vyšší desítky tisíc" dlužníků. Předpokládá, že lidé by mohli v milostivém létě splatit stovky milionů. Stovky milionů by pak rozpočet naopak nezískal po odpuštění úroků. Při splacení všech nedoplatků by finanční správa mohla odpustit na příslušenství až 8,3 miliardy korun a celní správa až 1,3 miliardy.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější