Ministerstvo navrhuje pravidlenou valorizaci minimální mzdy

Novelu zákoníku práce, která zavádí valorizační mechanismus minimální mzdy, posílá MPSV do meziresortního připomínkového řízení. Zákon bude stanovovat jasná a předvídatelná pravidla pro výpočet i aktualizaci minimální mzdy. Tu bude pro příslušný kalendářní rok MPSV vyhlašovat sdělením vždy do 30. září předcházejícího kalendářního roku. Výše bude vycházet ze zákonných parametrů. Plní se tak jeden z bodů programového prohlášení vlády.

Ministerstvo práce a soc. věcí

"Jsem rád, že v otázce systémového řešení stanovování minimální mzdy se nyní výrazně posouváme. Konečnou podobu novely jsme připravovali v úzké spolupráci s odborníky, vycházíme ale i z požadavků a dohody se sociálními partnery, se kterými MPSV v uplynulých týdnech intenzivně jednalo v rámci pracovní skupiny. Je naším společným cílem, aby minimální mzda rostla vždy transparentně a hlavně předvídatelně. Odpadne tak každoroční vyjednávání, které není srozumitelné pro nikoho," přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Částka minimální mzdy bude podle návrhu MPSV výsledkem součinu koeficientu stanoveného vládou a predikce průměrné mzdy v národním hospodářství pro příslušný kalendářní rok. Tento údaj zveřejňuje Ministerstvo financí. Materiál je předkládán ve dvou variantách, a to s referenční hodnotou 50 % nebo 45 % průměrné hrubé mzdy v národním hospodářství. Tento podíl v České republice meziročně narůstá. Zatímco v roce 2000 činil 32,2 %, v roce 2015 to bylo 34,6 %. Loni podíl minimální a průměrné mzdy dosáhl 39,7 %. Kompletní data jsou dostupná v příloze této tiskové zprávy.

Koeficient bude představovat cílený poměr minimální a průměrné mzdy v daném kalendářním roce. Při jeho stanovování bude vláda vycházet ze zákonem stanovených kritérií. Mezi ně patří kupní síla zákonných minimálních mezd s ohledem na životní náklady, obecná úroveň mezd a jejich rozdělení, tempo růstu mezd, dlouhodobá vnitrostátní míra produktivity a její vývoj.

Novela upravuje také zákonnou podobu zaručené mzdy, a to opět ve dvou variantách. Podle první možnosti budou stanoveny 4 skupiny prací rozdělené podle kvalifikační náročnosti prací (úroveň v nejvyšší skupině prací se navrhuje ve výši 1,6násobku minimální mzdy). Druhou variantou je tuto právní úpravu zcela zrušit.

"Pamatujeme také na zaměstnavatele a snažíme se o to, aby ubývalo zbytečné byrokracie. Navrhujeme tak zrušit povinnost vydávat písemný rozvrh čerpání dovolené. Z praxe víme, že každoroční sestavování plánu dovolených je převážně formální záležitostí a není proto již důvod, aby zaměstnavatelé museli něčemu takovému věnovat zvláštní pozornost," doplnil ministr Jurečka.

Novela nyní projde meziresortním připomínkovým řízením. Její účinnost je plánována na 1. července 2024. Minimální mzda by tak byla poprvé stanovena na základě valorizačního mechanismu pro rok 2025. Příslušná legislativa vychází z programového prohlášení vlády a zároveň provádí transpozici příslušné směrnice Evropského parlamentu a Rady EU o přiměřených minimálních mzdách v Evropské unii.

Abbás: Spojené státy jsou jedinou zemí, která může zastavit invazi do…

28.04.2024 14:54 Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou…

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Související:

Nejnovější