Ministerstvo vnitra hájí registraci prezidentské kandidátky Rohanové

Ministerstvo vnitra podle vlastního výkladu právní úpravy nemělo jinou možnost, než kandidátku na prezidentku Denisu Rohanovou zaregistrovat pro lednovou volbu, a to přesto, že ji podpořili jen poslanci z bývalé Poslanecké sněmovny. Vnitro to uvedlo v písemném vyjádření, které si vyžádal Nejvyšší správní soud (NSS) a které je dostupné v jeho databázi.

Ministerstvo vnitra

Soud se zabývá podnětem skupiny senátorů, kteří pro prezidentskou volbu podpořili Marka Hilšera a domnívají se, že při registrování Rohanové postupovalo vnitro v rozporu se zákonem. Domáhají se vyškrtnutí Rohanové z voleb. Senátorům momentálně běží lhůta k replice na vyjádření vnitra. Rozhodnutí soudu by mělo padnout nejpozději 15. prosince.

Vnitro uvádí, že zákon nestanovuje, kdy nejdříve může být kandidátní listina podána. Prezidentka České asociace povinných Rohanová ji podala už v říjnu 2021, tedy ještě před vyhlášením voleb. Ministerstvo si podle svého vyjádření nemůže domýšlet další podmínky pro kandidátní listiny, které nevyplývají přímo ze zákona, a to ani s ohledem na jejich případnou vhodnost či praktičnost. "Je čistě věcí zákonodárce, aby zhodnotil na základě dosavadní praxe vhodnost této úpravy a do značné míry liberální pravidla týkající se časové možnosti podat kandidátní listinu, a přijal případnou změnu," stojí ve vyjádření ministerstva.

Podle úřadu nepředstavuje problém ani to, že podporovatelé Rohanové od loňska nejsou členy Sněmovny. "Z volebního zákona explicitně plyne, že po podání kandidátní listiny se k následnému zániku mandátu nepřihlíží," uvedlo vnitro.

Senátoři trvají na tom, že návrh na registraci kandidáta či kandidátky na prezidenta lze podat až po vyhlášení volby. "Jeho náležitosti, včetně existence mandátu podporujícího poslance či senátora, je pak třeba posuzovat ke dni podání takového návrhu po vyhlášení volby. Registrace je tedy nepochybně nezákonná," stojí v návrhu senátorů. Právní názor ministerstva vnitra by podle senátorů vedl k absurdním důsledkům. Kladou například otázku, zda by si mohla Rohanová stejným způsobem, s mnohaletým časovým předstihem, opatřit podpisy pro prezidentskou volbu v letech 2028 nebo 2033.

NSS obdržel v souvislosti s registračním procesem pro volbu prezidenta 13 podnětů. Na soud se obrátilo pět kandidátů, které ministerstvo vnitra do voleb nepustilo, jde o podnikatele Karla Diviše a Karla Janečka, dále o Romana Hladíka, Pavla Zítka a Libora Hrančíka. NSS musí rozhodnout do 15 dnů, nejzazším termínem je podle informací na webu soudu 15. prosinec.

O Hrad se podle dosud platných registračních rozhodnutí utkají kromě Rohanové také bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Vláda schválila novelu zákona, která zakazuje prodej pyrotechniky na…

24.07.2024 21:46 Vláda schválila novelu zákona, která zakazuje prodej pyrotechniky na tržištích, ve stáncích a v…

V Česku rapidně přibylo lidí se žloutenkou

24.07.2024 15:41 V loňském roce se v Česku zdvojnásobil počet případů hepatitidy typu C a E, přičemž žloutenkou typu…

Prezident Pavel se nečekaně zúčastnil zasedání vlády

24.07.2024 13:09 Prezident Petr Pavel se dnes zúčastnil zasedání vlády, kde se jednalo o zprávě týkající se…

V Dukovanech postaví dva nové bloky jihokorejská firma

17.07.2024 15:41 Dva nové bloky jaderné elektrárny v Dukovanech postaví korejská společnost Korea Hydro & Nuclear…

Českem se prohnaly silné bouřky. Voda zatopila D1, na Slovensku se na…

12.07.2024 22:09 Česko dnes odpoledne a večer zasáhly silné bouřky s prudkými srážkami, silným větrem a kroupami.…

Opozice neuspěla. Sněmovna růst poplatků za televizi a rozhlas nezamítla

12.07.2024 16:37 Opoziční hnutí ANO a SPD dnes neuspěla ve Sněmovně se snahou zamítnout vládní návrh na zvýšení…

Babiš ve Sněmovně ostře kritizoval návrh zvýšení televizních poplatků

11.07.2024 10:57 Vládní návrh na zvýšení televizních a rozhlasových poplatků dnes ve Sněmovně znovu kritizoval…

Pavel potvrdil, že lídři se shodnou na znění deklarace summitu NATO

10.07.2024 21:43 Podle prezidenta Petra Pavla, který zastupuje Česko ve Washingtonu, panuje jednomyslná shoda na…

Lednové zvýšení důchodů bude o stovky korun, potvrdil Jurečka

10.07.2024 14:32 Důchody se od ledna 2025 zvýší v průměru o 356 korun. Průměrný starobní důchod bude po řádné…

Volby by v květnu vyhrálo ANO. Babišovo hnutí má podporu třetiny voličů

10.07.2024 11:20 Sněmovní volby by v květnu vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volila třetina voličů. Poslance by…

Související:

Nejnovější