Černochová a Austin potvrdili záměr uzavřít obrannou dohodu mezi ČR a USA

Ministři obrany České republiky a Spojených států Jana Černochová a Lloyd Austin si dnes ve Washingtonu potvrdili zájem uzavřít vzájemnou obrannou dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement). Oproti podobným americkým smlouvám s jinými státy by měla mít obecnější charakter, nebude například obsahovat zmínku o přesných počtech vojáků. Zmíněno v ní nebude ani zřízení americké základny v Česku.

Jana Černochová

O ní ministři na dnešním setkání nemluvili, řekla po konci schůzky Černochová českým novinářům. S Austinem se bavili také o modernizaci české armády. Ministryně dostala od svého kolegy osobní příslib, že dohlédne, aby Česká republika měla v USA prioritu v plánovaných modernizačních projektech. Mluvili dnes o akvizicích vrtulníků nebo stíhacích letadel.

Ministři na jednání podepsali smlouvu o spolupráci mezi českým a americkým zbrojním průmyslem. Tuto dohodu připravila už předchozí vláda Andreje Babiše. Podle ministerstva obrany bude smlouva platná deset let a jejím účelem je zajistit, aby podniky z jednoho státu, které chtějí dodávat vojenský materiál do druhé země, nebyly diskriminovány. "Dohoda významně usnadní podnikům českého obranného a bezpečnostního průmyslu získat americké obranné veřejné zakázky, což je v tuto chvíli blokováno americkou legislativou, která preferuje dodavatele z USA," uvedlo ministerstvo.

Podpis smlouvy Černochová označila za signál, že Spojené státy mají zájem s Českem smlouvy uzavírat. S Austinem si potvrdili zájem na vzniku česko-americké obranné dohody, kterou má v současné době se Spojenými státy uzavřenou už většina států NATO. Ministerstvo již dříve uvedlo, že dohoda právně zastřeší dlouhodobou spolupráci mezi Českem a Spojenými státy v obranné oblasti a posílí českou kooperaci s USA i atlantickou vazbu. Jednání o konkrétní podobě smlouvy budou zřejmě trvat několik měsíců. I nadále by o případném pobytu spojeneckých vojáků na českém území rozhodoval český parlament.

O zřízení americké základny v České republice, o které se Černochová v minulosti zmiňovala a kterou by v ČR ráda viděla, s dnes Austinem nemluvila. Pokud by podle ní byl v Česku většinový zájem základnu zřídit, je připravena o ní jednat. Zdůraznila, že zájem musí být oboustranný. Jde totiž podle ní také o to, zda Spojené státy, které budou mít dvě základny na Slovensku, by vůbec měly zájem o další základnu ve stejném regionu.

Dalším tématem jednání byla modernizace české armády. Černochová dostala osobní příslib Austina, že dohlédne na to, aby Česko mělo v rámci svých modernizačních projektů pro Spojené státy "jasnou prioritu". Mluvili o tom, kdy by se na Českou republiku v případě zájmu o některou vojenskou techniku z USA dostala řada, protože kvůli válce na Ukrajině se celosvětově zvýšil zájem o zbrojní nákupy. Černochová před Austinem také zmínila, že česká vláda v bude příštích měsících rozhodovat o budoucnosti českého nadzvukového letectva.

Ministři se zmínili také o vrtulnících, které ČR u USA kupuje. "Bavili jsme se o tom, zda by nepřišly dřív nebo jich nepřišlo větší množství," řekla Černochová a zmínila i možnost pořídit již použité helikoptéry od amerických ozbrojených sil. Nyní má Česko objednáno 12 vrtulníků, armáda by podle ministryně chtěla kolem 30 strojů.

S Austinem mluvila i o pomoci Ukrajině. Americký ministr podle ní vyslovil "obrovské poděkování" české vládě za to, jak se postavila ke krizi na Ukrajině, a to z pohledu dodávek vojenské techniky i pomoci uprchlíků. V Česku byla podle dnešních dat ministerstva vnitra zveřejněných na twitteru udělena dočasná ochrana již téměř 302 tisícům lidí, ve čtvrtek jich přibylo 2824. Cizinecké policii se přihlásilo 185 tisíc osob.

Černochová řekla, že z jednání měla pocit, že česká aktivita vůči Ukrajině může vylepšit pozici při jednáních o vojenských dodávkách z USA do ČR. Austina ujistila, že Česko je připraveno na Ukrajinu poslat více vojenského vybavení.

Zopakovala, že se Česká republika chystá dodržet závazek vůči Severoatlantické alianci a v roce 2025 vydávat na svou obranu dvě procenta HDP. Zmínila také spolupráci při vytváření alianční jednotky na Slovensku. Na závěr svého úvodního projevu Černochová pozvala Austina do Prahy.

Americký ministr řekl, že se s Černochovou potkávají v kritickém okamžiku pro evropskou bezpečnost kvůli nevyprovokované agresi Ruska na Ukrajině. "Oceňuji postoj váš a vaší vlády k poskytnutí vojenské a humanitární pomoci Ukrajině," řekl Austin. Vyzdvihl také české zapojení do alianční skupiny na Slovensku. Připomněl jeden z hlavních cílů cesty Černochové do USA, a to repatriaci ostatků generála Františka Moravce.

Témata: Jana Černochová | USA

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Putin prohlásil, že za útokem na koncertní halu u Moskvy stojí radikální…

25.03.2024 21:32 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že za útokem na koncertní halu u Moskvy stojí …

RB OSN poprvé od začátku války v Pásmu Gazy schválila rezoluci o příměří

25.03.2024 18:44 Rada bezpečnosti OSN v pondělí poprvé od začátku probíhající války v Pásmu Gazy schválila rezoluci,…

Související:

Nejnovější