Míra inflace v Polsku vystoupila na 12,4 procenta

Míra inflace v Polsku v dubnu vystoupila na 12,4 procenta a je na maximu od konce roku 1997. V březnu činila 11 procent. Ve své konečné zprávě to dnes oznámil polský statistický úřad. Výsledek mírně překonal odhady analytiků i rychlý odhad statistiků. Na inflaci má i nadále vliv růst cen energií a také některých surovin, částečně v důsledku války na Ukrajině, s kterou Polsko sousedí.

Polsko, ilustrační foto

Nejvýraznější tlak na růst cen přišel z kategorie potraviny a nealkoholické nápoje, dražší je i bydlení, voda, elektřina, plyn a další energie. Více si lidé připlatí za alkoholické nápoje a návštěvu restaurací, dražší je také ubytování v hotelech.

Proti březnu se ceny v Polsku meziměsíčně zvýšily o dvě procenta, což je v souladu s očekáváním analytiků. V březnu meziměsíční růst činil 3,3 procenta. Naopak meziroční míra inflace odhady analytiků i rychlý odhad statistiků o desetinu procentního bodu překonala.

Ze zemí Visegrádské skupiny (V4), kam patří vedle Polska také Česká republika, Slovensko a Maďarsko, má nejvyšší inflaci Česko. V dubnu činila 14,2 procenta, maximum od roku 1993. Na Slovensku byla míra inflace v dubnu 11,8 procenta, maximum od roku 2000, a v Maďarsku 9,5 procenta.

Ze zemí V4 je pouze Slovensko členem eurozóny, kde je základní úroková sazba na nule. Česká republika má základní úrokovou sazbu ze zemí visegrádské čtyřky nejvyšší, a to 5,75 procenta. V Polsku je základní úrok na 5,25 procenta, v Maďarsku na 5,4 procenta.

Témata: Polsko | ekonomika

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější