Míra inflace v Turecku je nejvýše od roku 1998

Míra inflace v Turecku v červnu vystoupila na 78,6 procenta, je nejvýše od roku 1998. Informoval o tom dnes turecký statistický úřad. Prudký nárůst cen byl do značné míry způsoben propadem turecké liry, která během jednoho roku ztratila vůči dolaru téměř polovinu své hodnoty, napsala agentura AFP. Vývoj odpovídá odhadům analytiků. V květnu míra inflace činila 73,5 procenta. Skupina nezávislých tureckých ekonomů tvrdí, že skutečná inflace je oproti oficiální hodnotě více než dvojnásobná.

Turecko

Ve srovnání s květnem spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 4,95 procenta po růstu o 2,98 v předchozím měsíci. Loni v květnu inflace činila 16,6 procenta a pak její růst akceleroval. V červnu k meziročnímu růstu cen přispěly potraviny a nealkoholické nápoje (93,9 procenta) a také doprava (123,4 procenta) či vybavení domácností (81,1 procenta).

Necelý rok před prezidentskými volbami, které se mají konat v červnu 2023, se inflace stala v Turecku žhavým tématem. Opozice a mnozí ekonomové obviňují turecký statistický úřad, že podhodnotil inflaci spotřebitelských cen o více než polovinu.

Skupina pro výzkum inflace (Enag), kterou tvoří nezávislí turečtí ekonomové, dnes ráno uvedla, že inflace ve skutečnosti meziročně stoupla o 175,5 procenta, což je více než dvojnásobek oficiální míry.

Turecká centrální banka navzdory zrychlující se inflaci a obavám z dalšího růstu cen v důsledku války na Ukrajině stále odmítá zvýšit svou klíčovou úrokovou sazbu, která je od prosince stabilní na úrovni 14 procent.

V rozporu s klasickými ekonomickými teoriemi se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan domnívá, že vysoké úrokové sazby podporují inflaci, připomněla AFP.

Témata: Turecko | inflace

Související:

Nejnovější