Míra inflace V Turecku v srpnu vystoupila na 80,2 procenta

Míra inflace V Turecku v srpnu vystoupila na 80,2 procenta a je nejvyšší od září 1998. K růstu vedle cen energií přispěly zejména ceny za dopravu, vybavení domácností a za potraviny. Ve své zprávě to dnes oznámil turecký statistický úřad. Před rokem byla inflace těsně pod 20 procenty.

Turecko

Tempo růstu cen tak zpomaluje a výsledek za srpen je lepší, než čekali analytici. Ti podle agentury Bloomberg předpokládali, že míra inflace přesáhne 81 procent. Za srpen se ceny proti červenci zvýšily o 1,46 procenta po meziměsíčním růstu o 2,37 procenta za červenec, a i toto je pomalejší růst proti odhadům analytiků.

V červenci míra inflace činila 79,6 procenta. Od začátku letošního roku se ceny pro spotřebitele zvýšily zatím o 47,9 procenta.

Inflace začala zrychlovat loni na podzim, kdy se prudce snížil kurz turecké liry. Turecká centrální banka navzdory vysoké inflaci pokračovala ve snižování úrokových sazeb, zatímco jiné centrální banky v takové situaci naopak sazby zpravidla zvyšují.

Ceny za bydlení a veřejné služby v srpnu meziročně vzrostly o 71,8 procenta, ceny za dopravu pak o 116,9 procenta. Výrazně se zvyšují i ceny energií, meziročně o 121,7 procenta. Za jídlo a pití lidé v Turecku museli zaplatit meziročně o 90,3 procenta více, za nábytek a vybavení domácnosti o 92 procent více než před rokem. Ceny v hotelech a restauracích vzrostly o 90 procent.

Od roku 2004 do roku 2016 mělo Turecko relativně stabilní inflaci, která se pohybovala v jednociferných hodnotách. Politika, která preferovala hospodářský růst a levné úvěry na úkor hodnoty liry a cenové stability, se ale zemi vymstila. Roztočila totiž inflační spirálu, která kulminuje právě v těchto měsících.

Témata: Turecko | ekonomika

Související:

Nejnovější