Míra nezaměstnanosti na Slovensku v srpnu klesla

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v srpnu klesla na desetiměsíční minimum 7,37 procenta z 7,66 procenta v červenci. Snížila se tak čtvrtý měsíc po sobě. Údaje o vývoji na slovenském trhu práce dnes ČTK poskytlo ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce.

Práce, zaměstnání

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří by mohli okamžitě nastoupit do práce, v srpnu na Slovensku, které má zhruba 5,5 milionu obyvatel, poprvé od loňského května klesl pod hranici 200.000 osob.

Situace na slovenském trhu práce se zhoršila loni po propuknutí epidemie nemoci covid-19. Výraznějšímu nárůstu nezaměstnanosti podle analytiků zabránily vládní dotace na udržení zaměstnanosti.

V Česku míra nezaměstnanosti po červencové stagnaci klesla v srpnu o desetinu procentního bodu na 3,6 procenta. V ČR je nezaměstnanost dlouhodobě nižší než na Slovensku.

Slovenské ministerstvo financí v červnové prognóze odhadlo, že se míra nezaměstnanosti v zemi v příštích letech bude snižovat. Loni slovenská ekonomika kvůli dopadům koronavirové krize klesla poprvé od roku 2009, letos už zaznamenala oživení.

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější