Míra nezaměstnanosti v EU v únoru klesla na 6,2 procenta

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v únoru klesla ve srovnání s předchozím měsícem o 0,1 procentního bodu na 6,2 procenta. Podobná byla situace i v zemích platících eurem, kde se míra nezaměstnanosti snížila stejným tempem na rekordní minimum 6,8 procenta. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. Nejnižší nezaměstnanost ze zemí EU zůstává v České republice.

Ilustrační fotografie.

Míra nezaměstnanosti v eurozóně je nejnižší od roku 1998, kdy se začal tento údajů sledovat. Analytici dotazovaní agenturou Reuters však očekávali pokles nezaměstnanosti v eurozóně až na 6,7 procenta.

Situace na trhu práce v EU je nyní mnohem příznivější i než před rokem. Loni v únoru činila míra nezaměstnanosti v EU 7,5 procenta, v eurozóně pak 8,2 procenta.

V zemích unie bylo v únoru bez práce 13,267 milionu lidí, z toho 11,155 milionu v eurozóně. Proti lednu se počet nezaměstnaných v EU snížil zhruba o 221.000, v zemích platících eurem pak o 181.000.

Z jednotlivých členských zemí unie měla nejnižší míru nezaměstnanosti podle Eurostatu Česká republika, a to 2,4 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost v EU má podle dostupných údajů Španělsko, kde činila 12,6 procenta. Nad deseti procenty byla míra nezaměstnanosti také v Řecku.

Vysoká zůstává míra nezaměstnanosti mezi mladými do 25 let, která se ale rovněž snížila. V EU i eurozóně bylo bez práce 14 procent mladých, v předchozím měsíci to bylo 14,3 procenta. Nejnižší míru nezaměstnanosti mezi mladými má Německo, kde činila 5,7 procenta. V Řecku je ale bez práce 33,1 procenta mladých a ve Španělsku 30,6 procenta

V Česku dosáhl podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním v únoru letošního roku 2,5 %. Meziročně se snížil o 0,8 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 1,8 %, u žen 3,2 %.

"Zvýšení nezaměstnanosti v únoru bylo výhradně u žen. Zatímco míra nezaměstnanosti mužů je v evropském srovnání stále rekordně nízká, u druhého pohlaví se Česko takto chlubit nemůže," komentoval výsledky Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v Česku v únoru klesla na 3,5 procenta z lednových 3,6 procenta. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Míra nezaměstnanosti v eurozóně stabilně klesá a je již pod úrovní z doby před pandemií. Analytici ING však varují, že rychlé oživení trhu práce bude zpomalovat. Rusko-ukrajinský konflikt zvyšuje nejistotu ve výhledu zaměstnanosti a mohl by způsobit zpoždění v přijímání nových zaměstnanců, zejména ve zpracovatelském průmyslu, kde průzkum nálady v březnu odhalil pokles očekávání najímání nových zaměstnanců.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější