Mlejnek má moji důvěru, z postu ministra neodstoupím, řekl Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zopakoval, že šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek má jeho důvěru. Postup při jeho výběru byl řádný, z bezpečnostní komunity žádné varovné signály nedostal, řekl dnes novinářům před pracovním setkáním členů vlády na zámku Liblice u Mělníka. Rakušan také poznamenal, že určitě neodstoupí, nevidí pro to důvod.

Vít Rakušan (STAN)

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Mlejnek čelí kritice kvůli kontaktům se stíhaným lobbistou Michalem Redlem. Jeho budoucnost v čele civilní rozvědky by měl dnes s Rakušanem probrat premiér Petr Fiala (ODS). Opoziční hnutí ANO vyzvalo ministerského předsedu k odvolání ministra vnitra, jinak chce ve Sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Rakušan zopakoval, že Mlejnka prověřil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) na stupeň tajné a má prověrku i NATO Secret. Vláda při jeho jmenování zvolila řádný postup, míní. Bezpečnostní komunita v souvislosti s Mlejnkem podle Rakušana neupozornila na žádný problém.

"Moji důvěru Petr Mlejnek má, jinak bych ho nejmenoval," řekl Rakušan. Úkoly, které mu dosud vláda nebo přímo ministr vnitra udělil, šéf ÚZSI podle něj plnil velmi dobře. Mlejnek by se měl příští týden zúčastnit jednání sněmovního bezpečnostního výboru i komise pro kontrolu ÚZSI a na otázky poslanců v důvěrném režimu odpovědět.

"Odstupovat určitě nebudu," řekl také Rakušan. Nevidí pro to důvod. Mlejnek podle něj kompetence pro vedení civilní rozvědky má. Pokud by vláda či premiér vyjádřili jiný názor, mohou podle Rakušana přijít určitá rozhodnutí. Sám ale na svém postupu při Mlejnkově výběru nespatřuje nic pochybného.

O pravidelných stycích mezi Redlem a nedávno jmenovaným šéfem ÚZSI Mlejnkem informoval minulý týden server Seznam Zprávy. Ve čtvrtek napsal, že podle jeho informací začala GIBS prověřovat podezření, že právě Mlejnek donášel skupině kolem Redla citlivé policejní informace. Inspekce se v pátek proti těmto informacím ohradila a uvedla, že kvůli úniku informací v kauze Dozimetr šéfa rozvědky neprověřuje ani nevede trestní řízení, ve kterém by figuroval jako podezřelá osoba příslušník ÚZSI.

Rakušan už dříve uvedl, že o stycích s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Nového ředitele ÚZSI považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem a nesdílí názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Jediným důvodem k Mlejnkovu odvolání by podle něj bylo to, kdyby Mlejnek nezískal prověrku na stupeň přísně tajné.

Mlejnek sdělil serveru Seznam Zprávy, že se s Redlem zná od roku 2012. Potkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval Mlejnek ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo to, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější